Dé studentenverzekering specialist

Schade melden

Wat moet je doen wanneer je de schade hebt veroorzaakt bij een ander en de kosten hiervan wil verhalen bij je verzekeraar?  Hieronder vind je een overzicht van de stappen die je moet ondernemen.

Wel of niet aansprakelijk

Wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, vergoedt je verzekeraar schade indien een ander jou hier aansprakelijk voor stelt en jij ook volgens de wet hier aansprakelijk voor bent. Indien een ander jou aansprakelijk stelt voor geleden schade, maar jij hiervan ten onrechte beschuldigd wordt, is het mogelijk om een beroep te doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Je verzekeraar zal jou bescherming bieden, zelfs wanneer er een rechtszaak moet komen.

Schadeformulier

Na het ontstaan van de schade neem je zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Zij hebben een schadeformulier dat je moet invullen. De belangrijkste gegevens die je moet invullen zijn:

  • Je naam en adres
  • De datum waarop de schade gemaakt is
  • De toedracht: uitgebreide beschrijving van hoe de schade is ontstaan
  • Wie je aansprakelijk acht voor het ontstaan van de schade
  • Wie de schade veroorzaakt heeft
  • Of er aangifte gedaan is bij de politie
  • Of er getuigen waren
  • Gegevens van de benadeelde
  • Informatie over de beschadigde of vermiste voorwerpen, zoals omschrijving, aankoopdatum en aanschafprijs
  • Of de benadeelde letselschade heeft opgelopen

Indien mogelijk, stuur dan een kopie van je aankoopbewijs en een schriftelijke aansprakelijkstelling van de partij die u aansprakelijk stelt mee naar je verzekeraar.

Bijhouden communicatie

Houd de communicatie tussen je verzekeraar, de tegenpartij en jou zo goed mogelijk bij. Dit kan je doen door voornamelijk schriftelijk en via de mail te communiceren.

Behandeling

Je verzekeraar neemt je aanvraag in behandeling en je zal een bevestiging ontvangen. De verzekeraar kijkt of hij beschikt over voldoende informatie. Indien dit niet het geval is, zal je verzekeraar contact met jou opnemen en naar aanvullende informatie vragen.

Niet aansprakelijk

Het is mogelijk dat je verzekeraar stelt dat je op grond van de wet niet aansprakelijk bent voor het ontstaan van de schade. In dat geval zal je verzekeraar de tegenpartij hiervan op de hoogte brengen. Kijk hier voor meer tips en advies.

Wel aansprakelijk

Indien je verzekeraar stelt dat je volgens de wet aansprakelijk bent voor de veroorzaakte schade, dan zal je verzekeraar de tegenpartij schadeloos stellen. Dit betekent dat de verzekeraar de schade vergoed. Bij materiële schade houdt dit in dat de dagwaarde hiervan uitbetaald wordt. De tegenpartij ontvangt in dat geval een deel van de aanschafwaarde of krijgt de reparatiekosten vergoed, indien deze lager zijn dan de dagwaarde.

Vind je deze informatie nuttig?