Tips en preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Een inboedelverzekering biedt bescherming tegen het risico dat er schade optreedt aan je inboedel als gevolg van onder meer diefstal, brand- of waterschade. Er zijn echter een hoop maatregelen die je kan treffen om de kans op schade te verkleinen. Onderstaande artikelen geven tips en inzicht in de verschillende schadepreventiemogelijkheden.

Brandveiligheid en preventie

Brandveiligheid van bijvoorbeeld je studentenflat dient niet te worden onderschat. Om brand tijdig op te merken, dienen in het pand en je kamer of appartement zelf voldoende rookmelders aanwezig te zijn. Vanaf 1 juli 2022 is het vanuit de overheid verplicht om minimaal 1 rookmelder per etage te hebben. Ook is een vluchtplan, indien de brand zich inmiddels behoorlijk heeft verspreid, van onmisbaar belang. Vermijd brandbare kleding en materialen in de buurt van bijvoorbeeld kaarsen of je open haard. Rook je? Gooi je sigaretten dan niet zomaar in de prullenbak in verband met nagloeien. In veel gevallen wordt brand ook veroorzaakt door kortsluiting of oververhitting van apparaten. Leg geen zaken op je apparaten die de hitte kunnen vasthouden en zorg voor een stofvrije omgeving.

Lees meer over brandveiligheid en preventie.

Inbraakpreventie

Hoe kan je je studentenkamer of appartement het beste beschermen tegen inbraak? In dit artikel worden verschillende tips gegeven om je huis inbraakproof te maken. Denk er bijvoorbeeld altijd goed aan je voordeur goed op slot te doen, ramen te sluiten en waardevolle spullen buiten het zicht te leggen. Neem je bepaalde waardevolle spullen vaak mee de deur uit? Dan staan deze spullen juist extra bloot aan de risico’s van diefstal. Je kan er dan voor kiezen een kostbaarhedenverzekering af te sluiten.

Lees meer over inbraakpreventie.

Tips inboedelverzekering

Ben je op zoek naar een overzichtelijk geheel van belangrijke aandachtspunten en tips bij (het afsluiten van) je inboedelverzekering? Op deze pagina worden verschillende tips gegeven die je een besparing kunnen opleveren op je inboedelverzekering. Ook worden tips gegeven met betrekking tot het doorgeven van wijzigingen, veiligheidsmaatregelen, het verzekeren van waardevolle eigendommen en het documenteren van schade.

Lees meer over tips inboedelverzekering.

Veiligheid studentenhuizen

Voldoet je studentenhuis wel aan de landelijke regels van brandveiligheid? Zo dienen er voldoende rookmelders aanwezig te zijn en dienen de bestaande vluchtwegen goed begaanbaar te zijn. Op het moment dat je een gedeelde keuken hebt, dient er ook een blusapparaat aanwezig te zijn. Via je inboedelverzekering ben je verzekerd tegen eventuele brandschade. Over het algemeen wordt schade als gevolg van (het blussen van) brand, ontploffing en blikseminslag vergoed. Indien een ruit sneuvelt, kan een glasverzekering uitkomst bieden.

Lees meer over veiligheid in studentenhuizen.

Wat te doen bij brand

Er breek brand uit. Wat is wijsheid? Zorg er in ieder geval voor dat paniek niet de overhand krijgt. Vat je kleding vlam, zorg er dan voor dat je niet gaat rennen (zo komt er meer zuurstof bij de vlammen). Beter is het om over de grond te rollen om het vuur te doven. Indien de brand zelf nog geblust kan worden zonder een te groot gezondheidsrisico, kan je bijvoorbeeld een emmer water of tuinslang gebruiken. Bij bepaalde brandbare substanties, zoals olie, dien je juist niet met water te blussen. De olie drijft op het water, in dat geval dien je een brandblusser te gebruiken. Bij veel rookontwikkeling is het ten slotte zaak laag bij de grond te blijven, daar is de meeste zuurstof.

In geval van brandwonden is het zaak direct de huid te koelen (liefst met koud water indien aanwezig) en de wond zo snel mogelijk te bedekken met steriel verband (of een schone theedoek of laken). Raadpleeg, met name bij ernstige brandwonden, vervolgens zo snel mogelijk een arts.

Lees meer over wat te doen bij brand.

Wat te doen bij inbraak

Het zal je maar gebeuren, je bent thuis en er wordt ingebroken. Als zoiets je overkomt is het van belang om rustig te blijven, de confrontatie met de dief te vermijden en het alarmnummer te bellen. ‘Gelukkig’ bezoeken de meeste inbrekers een huis wanneer er niemand thuis is. Als dit jou overkomt in het studentenhuis is het van belang om enkele stappen te ondernemen. Voorbeelden hiervan zijn het doen van aangifte en het blokkeren van gestolen eigendommen. Om de kans op inbraak te verkleinen kun je diverse maatregelen treffen. Met deze zogenoemde inbraakpreventie kun je ook nog eens korting krijgen op de premie van de inboedelverzekering.

Lees meer over wat te doen bij inbraak.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.