Stage lopen in Duitsland

Of je nou van klassieke muziek houdt, graag bier drinkt of gek bent op schnitzels en bradwursten: Duitsland is de plek waar je moet zijn! Met haar rijke cultuur, mooie landschappen en vele steden is het bovendien een prachtige plek om er een gedeelte van je studententijd door te brengen in de vorm van een stage. Nog niet overtuigd? Doordat Duitsland Nederlands belangrijkste handelspartner is staat het ook nog eens goed op je CV!

Reisverzekering stage in Duitsland

Omdat je voor lange tijd in het buitenland verblijft, is het afsluiten van een goede dekkende reisverzekering belangrijk. Zo kun je ervoor kiezen om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Let er wel op dat er voor doorlopende reisverzekeringen ook een maximum geldt voor het aantal dagen dat je verzekerd bent. Het maximum ligt meestal bij 60 vakantiedagen, maar er zijn ook verzekeraars die je voor 180 dagen verzekeren, met een optie tot verlengen tot 365 dagen.

Een globetrotterverzekering van bijvoorbeeld Alianz dekt je medische kosten en is tegelijkertijd een reisverzekering. Ideaal dus als je bijvoorbeeld voor langere tijd een betaalde stage gaat doen in Duitsland, want hij verzekert ook als je geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt. Je kunt een globetrotter verzekering overigens aanpassen naar maat. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen een aanvullende medische module af te sluiten, in plaats van een complete zorgverzekering.

Populaire bestemmingen

Wereldstad Berlijn is met haar grote aanbod op gebied van cultuur, politiek en wetenschap, het levendige nachtleven en haar hippe inwoners een uitstekende bestemming voor een buitenlandse stage, maar Duitsland heeft nog veel meer leuke, gezellige en culturele studentensteden. Denk bijvoorbeeld eens aan Keulen, Leipzig, Hamburg of München. Typische studentensteden zijn ook Tübingen of Münster. Afhankelijk van je wensen en voorkeuren, kun je door heel Duitsland terecht voor een stage, want het aanbod aan geschikte steden is erg groot.

Een stage vinden

Alhoewel een groot gedeelte van de bevolking prima Engels spreekt, wordt het zoeken van een stage een stuk makkelijker als je je in het Duits uit de voeten kunt maken.

Internet is een perfecte manier om een stage in Duitsland te zoeken: het aanbod is eindeloos. Het grote aanbod is dan ook gelijk ook meteen één van de nadelen, want je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Zorg dan ook dat je je goed inleest, voordat je overal klakkeloos op reageert. Of meld je aan bij een stagebemiddelingsbureau, zij kunnen je helpen met het zoeken van een stage die bij je past. Let op: hier zitten wel vaak kosten aan verbonden.

Vergeet ook vooral niet eens in je eigen netwerk rond te kijken! Met je eigen connecties kom je vaak al een heel eind. Misschien ken je een paar studenten uit het buitenland, of kun je via via in contact komen met iemand ter plaatse.

Ten slotte kunnen we je aanraden een kijkje te nemen bij het internationale bureau van je universiteit of hogeschool. Je eigen onderwijsinstelling heeft vaak goede connecties of zelfs een aantal buitenlandse vacatures ter beschikking.

Documenten

Als Nederlander in een ander EU-land heb je geen visum nodig tijdens je stage in Duitsland. Wel heb je een verblijfsvergunning nodig, dat in Duitsland een Aufenthaltsrecht wordt genoemd. Deze krijg je door je bij het gemeentelijke bevolkingsregister te melden met je paspoort of id-kaart. Doe dit in de eerste week van je verblijf.

Als je als EU-student in Duitsland verblijft, mag je onbeperkt werken. Afhankelijk of je een betaalde of onbetaalde stage gaat doen, zul je een werkvergunning en loonbelastingkaart nodig hebben. De precieze regels hiervoor kun je op wilweg.nl teruglezen.

Zorgverzekering

Ook je Nederlandse zorgverzekering blijft in principe in Duitsland gewoon geldig. Zeg hem dus niet op! Blijf je verzekerd in Nederland? Zorg dan dat je een EHIC, een Europese Zorgverzekeringskaart, aanvraagt. Je hebt dan recht op vergoeding volgens de Duitse zorgtarieven.

Bij een betaalde stage vervalt je Nederlandse basisverzekeringsplicht en mag je dus niet meer in Nederland verzekerd zijn. Je wordt dan in Duitsland als economisch actief gezien. Het gaat hier om een reële vergoeding, als je alleen een tegemoetkoming krijgt, of onkostenvergoeding, geldt deze regel niet en kun je je dus in Nederland blijven verzekeren.

Als je je blijft verzekeren in Nederland is het bovendien verstandig om een aanvullend pakket aan te vragen, zodat je in Duitsland niet voor onverwachte kosten komt te staan als je gebruik gemaakt maakt van de gezondheidszorg.

Financiën

Het leven in Duitsland is gemiddeld genomen net zo duur of wat goedkoper dan in Nederland, alhoewel het kostenplaatje in grote steden als Frankfurt, Hamburg of München wel wat groter is. Hoe duur het huren van een kamer in Duitsland is, is heel erg afhankelijk van de stad waarin je woont, maar ook hiervoor geldt dat de prijzen vergelijkbaar zijn met die in Nederland.

Het voordeel van Duitsland is dat het relatief dichtbij is. Kosten voor dure vliegtickets zul je dus niet hoeven te maken, met een beetje geluk kun je je nieuwe thuisstad bereiken met de auto of de trein.

Je kunt je verblijf in Duitsland op verschillende manieren financieren. In Duitsland is een stagevergoeding niet ongebruikelijk. Je Nederlandse studiefinanciering blijft gewoon geldig en daarnaast kun je een Erasmusbeurs aanvragen. En vergeet niet het reisproduct op je OV-kaart stop te zetten! Je krijgt dan namelijk ter compensatie een OV-vergoeding, ter waarde van ongeveer 90 euro per maand.

Huisvesting

Het aanbod van kamers en woonruimtes is in Duitsland aanzienlijk groter dan in Nederland. Je hebt als huurder dus keus genoeg. Wel verschillen de prijzen. Zo staan Frankfurt, Hamburg en München bekend als dure steden, Berlijn daarentegen is in vergelijking met Nederland juist goedkoop. Het is hoe dan ook verstandig om op tijd met de zoektocht te beginnen. Je kunt hier in Nederland alvast mee beginnen. Benader bijvoorbeeld een studentenhuisvestingsbureau of ga zelf op zoek. Een andere optie is om de eerste dagen in hotel of hostel te boeken en dan ter plekke op zoek te gaan naar een nieuwe woonruimte.

Werkcultuur

Het gaat er in het Duitse bedrijfsleven iets anders aan toe dan in Nederland. Duitsers zijn erg punctueel en formeel. Zo wordt het nou niet bepaald op prijs gesteld als je iemand zomaar met ‘je’ aanspreekt. Nog een belangrijk verschil is dat er in Duitsland nog duidelijk een bedrijfshiërarchie heerst.

Uiteraard is de bedrijfscultuur helemaal afhankelijk van het soort bedrijf waar je terecht komt. Zo zullen jongere start-ups minder belang hechten aan formaliteiten dan bijvoorbeeld een grote bank.

Tips

  • Heb je een sollicitatiegesprek in Duitsland? Het gaat er tijdens zo’n gesprek iets anders aan toe dan in Nederland: een stuk formeler. Een goede voorbereiding en een bescheiden houding zijn essentieel
  • Houd bij het schrijven van een sollicitatiebrief rekening met de titulatuur. Duitsers zijn hier gek op en titels worden in zulke gevallen nog echt toegepast

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.