Tips rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten is niet verplicht. Wanneer je echter voor iets meer zekerheid kiest en de verzekering wilt afsluiten, dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten om de beste keuze te maken.

Verstandige keuze

Of een rechtsbijstandverzekering een verstandige keuze is hangt af van jouw persoonlijke situatie. Jouw omstandigheden zijn van invloed op hoe groot de kans is dat je in een conflict raakt. Iemand die veel onderweg is, een huis bezit en werkt heeft meer kans in een juridisch geschil terecht te komen. Daarnaast hangt het af van je financiele situatie. Kan je de kosten eventueel zelf dragen? Of kan je maandelijkse premie niet eens betalen?

Dekking

Wees op de hoogte van de verschillende dekkingen, kijk bij dekking rechtsbijstandverzekering. Als je bijvoorbeeld alleen je auto wilt verzekeren dan kan je het beste kiezen voor de motorrechtsbijstandverzekering. Maar voor een gezin is het weer handig om een gezinsrechtbijstandverzekering af te sluiten. Op deze manier worden er nooit zaken gedekt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Voorwaarden

De rechtsbijstandverzekering bestaat er in een aantal soorten met allemaal verschillende aanvullende opties. Het is daarom extra belangrijk dat je goed de polisvoorwaarden leest voordat je daadwerkelijk een verzekering afsluit. Dekt deze verzekering wel alles waar jij verzekert voor wilt zijn? Of dekt de verzekering juist te veel?

Premie

Verzekeraars verschillen in de verzekeringspolissen die ze aanbieden en daarmee ook de prijzen die ze hanteren voor de premie. Via vergelijkingssites op internet kan je verzekeraars met elkaar vergelijken. Zo vind je eenvoudig de goedkoopste aanbieder. Kijk wel altijd goed naar de voorwaarden, een goedkope verzekering heeft niet altijd de beste voorwaarden.

Drempel

Voor de rechtsbijstandsverzekering hanteren veel verzekeraars een drempel. Bedragen onder deze drempel worden niet in behandeling genomen. De hoogte van deze drempel verschilt per verzekeraar, maar het bedrag ligt meestal rond de 100 a 200 euro.

Wachttijd

Wanneer je een rechtsbijstandsverzekering afsluit ben je niet bij iedere verzekeraar meteen verzekerd. Voor een aantal verzekeringen kunnen verzekeraars een wachttijd van een aantal maanden hanteren. Of er een wachttijd is hangt af van de soort rechtsbijstandverzekering en van de verzekeraar. Controleer dit in de voorwaarden.

Dekking van de kosten

Het doel van een rechtsbijstandverzekering is dat je een vergoeding krijgt wanneer je juridische hulp nodig hebt. Hoe hoog deze vergoeding is verschilt echter per verzekeraar. Sommige verzekeraars hebben een maximumbedrag ingesteld voor de vergoeding, terwijl je bij een andere verzekeraar een onbeperkte vergoeding kunt krijgen. Dit is een belangrijke voorwaarde om te checken.

Eigen bijdrage

Er zijn verzekeraars die een eigen risico rekenen. Wanneer de verzekeraar kosten moet maken voor jouw zaak die buiten de normale standaarden vallen, dan moet je daar zelf een deel van betalen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer er een externe advocaat ingeschakeld moet worden.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.