Aanvullende aansprakelijkheidsverzekering
Schade die je onopzettelijk veroorzaakt tijdens alledaagse bezigheden wordt vaak gedekt binnen de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Een zelfde aansprakelijkheidsverzekering heb je ook specifiek voor bedrijven (AVB). Het is van belang dat je goed de voorwaarden leest voordat je tot afsluiten overgaat. Er zijn namelijk risicovolle activiteiten zoals extreme sporten, vallen niet binnen de standaarddekking van je aansprakelijkheidsverzekering. Precies daarvoor kan je een aanvullende verzekering afsluiten.
Aansprakelijkheidsverzekeringen en sport
Als er sprake is van een aanwijsbare aansprakelijkheid wordt de schade gedekt. Let op: er zijn allerlei situaties en omstandigheden van invloed. Zelfs de spelregels van desbetreffende sport worden in overweging genomen. Als alles is bekeken volgt er een besluit van de verzekeringsmaatschappij.
Sommige sporten brengen een groter risico met zich mee dan andere. Risicovolle sporten worden vaak niet in een sporthal of op een sportveld beoefend. Deze sporten vinden vaak plaats op hoogte, diepte en in of op het water. Als je bijvoorbeeld van plan bent om te gaan duiken, dan kan je van te voren een aanvullende verzekering afsluiten. Informeer altijd, van te voren, bij jouw vereniging of verzekeringsmaatschappij of je verzekerd bent. Lees ook in de voorwaarden of risicovolle sporten wel of niet worden gedekt.
Extreme sporten
Welke extreme sporten vallen doorgaans niet onder de standaarddekking van mijn aansprakelijkheidsverzekering? Het gaat om de volgende risicovolle sporten:
- Skiën
- Snowboarden
- Rodelen
- Raften
- Waterskiën
- Parachutespringen
- Bergbeklimmen
- Abseilen
- Hiken
- Surfen
- Kitesurfen
- Duiken
Vecht- en teamsporten
Bij veel vecht- en teamsporten is de aansprakelijkheid discutabel. Dat komt doordat fysiek contact meer regel dan uitzondering is bij deze sporten. Het uitdelen en incasseren van klappen zijn bij karate en boksen het doel op zich. Je kan hierbij bijvoorbeeld nooit zeker weten of een klap op je neus opzettelijk uitgedeeld is.
Ook tijdens een potje basketbal weet je niet zeker of een aanvallende speler opzettelijk zijn ellebogen uitsteekt bij het maken van een lay-up (opwaartse sprong naar de basket). De schade wordt, in de meeste gevallen, niet gedekt tenzij er duidelijk opzet in het spel is. Precies daarom is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.
Aansprakelijkheid en buitenland
Of je een wereldwijde dekking hebt kan je teruglezen in de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij waar jij een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Vaak kan je extreme sporten ook bij je reisverzekering afsluiten. Als je van plan bent om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en naar het buitenland te gaan, zorg dan voor een verzekering met een buitenlanddekking.
In dit geval is het aanvullende gedeelte de buitenlanddekking. Met een zogenaamde buitenlandclausule in je verzekering ben je verzekerd voor een hoge rekening door materiële of immateriële schade, die je veroorzaakt bij een ander, in het buitenland. Water- en brandschade aan een gehuurde accommodatie tijdens een vakantie zijn bijvoorbeeld ook gedekt binnen de aansprakelijkheidsverzekering.