Studenten bijbaan

Studeren is duur en je wilt ook nog iets overhouden om te kunnen genieten van je vrije tijd. Met een bijbaan verdien je eenvoudig wat bij. Je kunt natuurlijk in de horeca of supermarkt gaan werken, maar je kunt ook kiezen voor een bijbaan die gerelateerd is aan je studie. Weet jij al in welke branche je na je studie gaat werken? Of weet je al precies wat je wilt doen? Dan is het zonde om zomaar een bijbaan te nemen en kun je beter op zoek gaan naar een studiegerelateerde bijbaan.

De voordelen van een studiegerelateerde bijbaan

Een studiegerelateerde bijbaan is een bijbaan waarin je ervaring opdoet in het werkveld waarin je later ook gaat werken. Als je een studie Pedagogiek volgt kun je bijvoorbeeld in de kinderopvang aan de slag. En bij een studie Rechten kun je wellicht gaan werken als stagiair op een advocatenkantoor. Zo doe je alvast relevante ervaring op in jouw branche.

Hoger salaris

Door te kiezen voor een inhoudelijke bijbaan met meer verantwoordelijkheden, is de kans groot dat je een hoger salaris verdient dan wanneer je kiest voor de standaard studenten bijbaan zoals in de horeca.

Relevante werkervaring

Naast dat je er geld mee verdient zitten er veel voordelen aan een studiegerelateerde bijbaan. Het grootste voordeel is dat je al werkervaring opdoet voor later. Daarnaast leer je het bedrijfsleven kennen, waardoor de overstap van je studie naar het werkveld later makkelijker zal worden. Je leert omgaan met verantwoordelijkheden die je later ook tegenkomt.

Doorstroommogelijkheden

Veel bedrijven hebben vacatures voor werkstudenten. Zeker nu er krapte op de arbeidsmarkt heerst, is dit voor veel bedrijven een mooie uitkomst om medewerkers te werven. Na het afstuderen zijn er vaak doorstroommogelijkheden binnen het bedrijf. Als je aangeeft dat je die ambitie hebt, kun je vaak bij het bedrijf blijven werken en doorgroeien in andere functies.

Netwerk

Ook kun je alvast beginnen met contacten leggen binnen het werkveld. Dit is belangrijk als je advies nodig hebt of later op zoek bent naar een baan. Zo begin je al met netwerken tijdens je studie.

Hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan?

Als je door de stad loopt zie je overal vacatures in de horeca en voor winkelmedewerker. Voor een studiegerelateerde bijbaan moet je misschien iets harder je best doen. Er zijn meerdere manieren om op zoek te gaan naar een studiegerelateerde bijbaan.

Vacaturebanken

Tegenwoordig zijn er vacaturebanken voor iedere branche. Weet je niet waar je moet zoeken? Google dan op vacaturebank + jouw branche + plaatsnaam. Je kunt ook kijken bij vacaturebanken voor studenten.

Via hogeschool of universiteit

Soms kun je via je hogeschool of universiteit een bijbaan vinden. Kijk op intranet of blackboard voor vacatures. Of loop langs de verschillende prikborden in jouw schoolgebouw. Grote kans dat je ergens een vacature tegenkomt! Ook kun je docenten vragen om tips voor het vinden van een studiegerelateerde bijbaan.

Gebruik je netwerk

Laat iedereen weten dat je een studiegerelateerde bijbaan zoekt. Misschien werkt iemand uit jouw netwerk bij een bedrijf waar je graag wilt werken? Vraag of ze een gesprek voor je kunnen regelen. Soms komt hulp uit onverwachte hoek, dus zorg dat de mensen in je omgeving weten waar je naar op zoek bent.

Deel op social media een bericht waarin jij zet waar je naar op zoek bent. Vraag mensen om jouw bericht te delen. Zo kun je veel mensen tegelijkertijd bereiken.

Social media

Ook bedrijven gebruiken social media om vacatures te delen. Volg de bedrijven waar jij zou willen werken en je ziet het direct als er een vacature is. Zorg dat je een profiel op LinkedIn hebt en zorg dat het er ook professioneel uitziet, zowel qua profielfoto als de inhoud die je erop plaatst.

Uitzendbureau

Ook een uitzendbureau kan jou helpen om een bijbaan te vinden. Geef aan waar je naar op zoek bent, hoeveel uur per week je kunt werken en binnen welk gebied en zij gaan voor jou op zoek.

Open sollicitatie

Tot slot kun je altijd een open sollicitatie sturen naar bedrijven waar je graag zou willen werken. Zorg voor een ijzersterke motivatie en bedenk wat je bij het bedrijf zou willen doen. Veel bedrijven hebben momenteel een personeelstekort, maar denken misschien nog niet aan het aannemen van studenten. Zo zaad je wellicht een plantje bij hen!

Flexibele bijbaan

Als je op zoekt gaat naar een bijbaan, moet je voor jezelf bedenken hoeveel uur per week je beschikbaar bent. Hoeveel tijd heb je nodig om te studeren? Ben je in het weekend vrij?

Er zijn periodes waarin je veel moet leren, zoals tentamenweken. Je wilt natuurlijk niet dat je studie dan onder je bijbaan gaat lijden. Maar er zijn ook periodes, zoals de zomervakantie, waarin je heel veel kunt werken. Daarom is een flexibel werkrooster, waarbij je zelf je uren door kunt geven, ideaal. Je kunt je eigen uren inplannen, of wordt gebeld om te vragen of je wilt werken of niet.

Salaris

Een studiegerelateerde bijbaan verdient (meestal) beter dan een gewone bijbaan in de horeca. Vaak is er een toeslag voor werk in de avonduren of in het weekend. Ook verdien je bij sommige bijbanen bonussen voor het binnenhalen van klanten. Natuurlijk begin je met een startsalaris, maar dit zal groeien naarmate je ouder wordt en meer ervaring opdoet.

Bij een salaris hoort ook een loonstrook. Voor veel mensen is een loonstrook en alles wat er op staat abacadabra. Wij leggen je op de pagina loonstrook uit wat alle afkortingen inhouden, wat er verplicht op moet staan en waar je vooral op moet letten.

Bijverdienen als student

Bijbaantje gevonden? Dan ben je vast benieuwd hoeveel je maximaal mag verdienen zonder dat je studiefinanciering minder wordt. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het onderwijsniveau en of je wel of niet binnen het nieuwe leenstelsel valt.

MBO studenten en hbo en wo studenten die onder het oude stelsel vallen krijgen te maken met een bijverdiengrens. Val jij onder deze groep? Dan vervalt jouw recht op studiefinanciering als je meer verdient. De bijverdiengrens ligt meestal rond 15.000 euro. Ieder jaar wordt deze opnieuw vastgesteld.

Studenten die onder het nieuwe (leen)stelsel vallen mogen onbeperkt bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft.

Ga je te veel bijverdienen?

Hou goed in de gaten hoeveel je verdient. Waarschijnlijk zal je als student niet snel boven de bijverdiengrens uitkomen, omdat je ook nog moet studeren. Maar als je bijvoorbeeld een eigen onderneming hebt, kan het soms snel gaan.

Het is slim om onder de bijverdiengrens te blijven. Lukt dit niet? Zet dan snel je studiefinanciering stop. Hiermee voorkom je dat je later hoge bedragen terug moet betalen.

Onderneming starten

Is een studenten bijbaan niets voor jou? Je kunt ook een onderneming starten tijdens je studie om geld te verdienen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.