Je wilt natuurlijk niet dat er iets met je inboedel en andere bezittingen gebeurt wanneer je op jezelf woont. Het is daarom goed om eens te checken of je studentenhuis voldoet aan bepaalde veiligheidsmaatregelen.
Je wilt natuurlijk niet dat er iets met je inboedel en andere bezittingen gebeurt wanneer je op jezelf woont. Het is daarom goed om eens te checken of je studentenhuis voldoet aan bepaalde veiligheidsmaatregelen.
Ieder studentenhuis in Nederland is verplicht om zich aan de landelijke regels van brandveilig gebruik te houden. In elk huis moeten rookmelders zijn opgehangen om een brand vroegtijdig op te merken zodat iedere inwoner tijd heeft om aan de brand te ontkomen. Vanaf 1 juli 2022 is het vanuit de overheid verplicht om minimaal 1 rookmelder per etage te hebben. Daarnaast moeten de vluchtwegen vrij zijn van spullen zodat je veilig je huis kunt verlaten in het geval van onverwachte gebeurtenissen. Wanneer je een gezamenlijk keuken hebt, dan moet hier minimaal één blustoestel aanwezig zijn. Daarnaast dient er per woonlaag één blustoestel aanwezig te zijn. Zorg er ook voor dat je huisgenoten hiervan op de hoogte zijn.
Het kan niet genoeg worden gezegd: bij brand pak je niet eerst je spullen bij elkaar maar bel je het alarmnummer. Het alarmnummer (112) moet je in je mobiele telefoon hebben staan. Let bij brand ook op de veiligheid van je huisgenoten: is iedereen ongedeerd? Zorg ervoor dat iedere bewoner het huis verlaat. Sluit ramen en deuren zodat de brand weinig kans heeft om zich verder uit te breiden.
Een brandverzekering verzekert je tegen schade aan je inboedel als gevolg van brand. Deze verzekering valt onder de inboedelverzekering, maar er zijn nog veel vragen onder jongeren over deze verzekering.
Het ligt aan de verzekeringsmaatschappij wat er precies wordt gedekt. Over het algemeen wordt schade vergoed als gevolg van:
Kijk goed naar de polisvoorwaarden voordat je een inboedelverzekering afsluit. Bovenstaande dekkingen hoeven namelijk niet altijd standaard vergoed te worden bij brand.
In een studentenhuis wil er wel eens een raam kapot gaan, een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Sluit een glasverzekering af en je bent verzekerd tegen de schade. Bij uitkering door een glasverzekering is de oorzaak van het kapotte glas niet belangrijk.
Voor elke bezitter van een woning wordt een glasverzekering aangeraden. Voor een studentenhuis is er meestal een collectieve glasverzekering afgesloten. Je betaalt dan waarschijnlijk servicekosten aan je huisbaas. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je voor jezelf altijd nog een losse glasverzekering afsluiten. Controleer dit bij je huisgenoten of je huisbaas.
De glasverzekering vergoedt de schade die is ontstaan door een breuk in het glas. Onder glas wordt verstaan datgene wat licht doorlaat en tot het pand behoort. Mocht je glas in lood hebben, dan kun je hiervoor een aanvullende premie afsluiten.
Wanneer je een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) afsluit, kun je de schade die je bijvoorbeeld aan het raam van iemand anders toebrengt claimen op deze verzekering. De schade die je aanbrengt kan groot zijn en te hoog om zelf te betalen. Een AVP is daarom geen overbodige luxe.
Let wel: als je met opzet het raam van je buren intikt, kun je uiteraard geen vergoeding verwachten vanuit de AVP.
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.
Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.