Wat te doen bij brand studentenhuis

Als er brand uitbreekt, is het belangrijk dat je precies weet wat je wel en niet moet doen. En mocht je brandwonden oplopen, ook dan moet je weten hoe je deze moet behandelen, want snel handelen is erg belangrijk bij brandwonden. Goede preventie is belangrijk om brand te voorkomen, maar je kunt er niet altijd iets aan doen. Wees daarom goed voorbereid op een brand.

Brand. Wat nu?

Het klinkt een beetje cliché, maar toch is het heel belangrijk: mocht er brand uitbreken of je kleding vat vlam, raak dan nooit in paniek. Als je gaat rennen met brandende kleding, breidt het vuur zich sneller uit omdat er meer zuurstof bij de vlammen komt. Evalueer de situatie snel en probeer de brand te blussen. Als dit niet lukt, neem dan geen risico en bel zo snel mogelijk 112. Als kleding in brand staat en je hebt geen blusdeken, jas of iets dergelijks bij de hand, rol jezelf of de ander dan over de grond om de vlammen te doven.

Blussen

Probeer altijd om brand zelf te blussen, maar neem nooit risico. Krijg je een brand niet snel uit, bel dan meteen 112. Om vuur te doven, kun je water gebruiken. Een tuinslang kan bijvoorbeeld prima dienen als brandblusser. Maar als er bijvoorbeeld een olielamp is omgevallen en de olie staat in brand, dan zorgt dit er juist voor dat het vuur meer verspreid wordt omdat het olie op het water drijft. Dan is blussen met een blusapparaat de juiste oplossing. Er zijn ook speciale vetblussers voor een vlam in de pan als een deksel niet werkt.

Brandblussers

Brandblussers zijn er in verschillende soorten. Er zijn poederblussers, schuimblussers, koolzuurblussers, vetblussers en de ‘klassieke’ brandslanghaspel. Zorg ervoor dat je altijd een brandblusser in huis hebt. Een poederblusser is te gebruiken in bijna alle gevallen, dus dit is de beste keuze. Een kleine brandblusser kun je al kopen vanaf ongeveer €20. Het is belangrijk om te weten hoe je een brandblusser moet gebruiken en om op de houdbaarheidsdatum te letten. Onderhoud de blusser regelmatig of vervang deze op tijd.

Verplicht in studentenhuizen

Overigens zijn brandblussers verplicht in studentenwoningen: er moet er eentje hangen in gezamenlijke keukens en in de gezamenlijke vluchtroute, dat betekent in elke gang op iedere verdieping. Voor vrijwillig aangebrachte blustoestellen geldt geen onderhoudsplicht, maar voor door de wet verplichte toestellen geldt dit wel.

In het overzicht hieronder zie je in welke situatie je welke blusser moet gebruiken en welke juist niet.

Brandklasse

Materiaal

Wel

Niet

A

Vaste materialen

Koolzuurblusser, schuimblusser, brandslanghaspel, ABC-poederblusser

B/C-poederblusser

B

Vloeistoffen

Koolzuurblusser, schuimblusser, ABC-poederblusser

Brandslanghaspel

C

Gassen

ABC-poederblusser, koolzuurblusser

Schuimblusser, brandslanghaspel

D

Metalen

D-poederblusser

Koolzuurblusser, brandslanghaspel, schuimblusser

F

Vetten

Vetblusser

Brandslanghaspel

Blusdeken

Als de kleding van iemand anders in brand staat, kun je een blusdeken gebruiken. Je kunt dit ook bij jezelf doen als je daartoe in staat bent. Het is echter belangrijk om eerst het gezicht van het slachtoffer af te schermen. Bij het kiezen van een blusdeken is het belangrijk om te letten op de brandveiligheid. Niet alle blusdekens zijn even effectief. Je kunt een overzicht van veilige blusdekens vinden op de website frituurbrand.nl. Een blusdeken is al verkrijgbaar vanaf ongeveer €12. Je kunt je huisbaas vragen om er een aan te schaffen.

Rookontwikkeling

Als er veel rookontwikkeling in huis is, zorg dan dat je laag blijft want rook stijgt altijd op. Laag bij de grond heb je dus het meeste zuurstof. Sluit zoveel ramen en deuren als je kan om verdere verspreiding te voorkomen. Voordat je deuren opent, voel vanaf de onderkant langzaam omhoog of de deur niet te warm is. Als de deur warm aanvoelt, is de kans groot dat de deurkruk te warm is om vast te pakken en kun je ernstige brandwonden veroorzaken aan je hand. Daarnaast kun je een steekvlam veroorzaken door de deur te openen.

Als je niet kan wegkomen

Mocht je vast komen te zitten, probeer een kamer te bereiken aan de buitenkant van het gebouw, liefst aan de straatkant. Sluit de deur achter je en leg een laken, het liefst nat, als filter tegen rook en giftige stoffen, tegen de onderkant van de deur aan. Open daarna een raam en roep om hulp.

Brandwonden

Als je een brandwond hebt opgelopen, zorg er dan voor dat de huid vrij is van kleding of andere stoffen. Let wel op dat bij ernstigere brandwonden er kleding aan de huid kan kleven. Verwijder deze niet! Dit kun je het beste aan de dokter overlaten. Als je blaren op de huid ziet, raadpleeg dan meteen een arts. Als de wond geen of weinig pijn doet, kan dit een aanwijzing zijn dat de brandwond zeer ernstig.

Huid koelen

Begin na het verwijderen van kleding meteen met het koelen van de huid met zacht stromend, lauw kraanwater. Mocht je geen toegang hebben tot stromend water, dan is het belangrijk om te weten dat wel koelen altijd beter is dan niet koelen, dus gebruik dan vooral wat voor water je maar voor handen hebt. Dit kunnen natte doeken zijn of zelfs slootwater. Koel de huid minimaal vijf minuten.

Bedek de brandwond

Brandwonden moet je bedekken met een steriel verband. Voor grotere oppervlakken kun je een schone theedoek of zelfs een laken gebruiken. Smeer nooit iets op de huid. Verder is het belangrijk om te weten dat als je iemand met brandwonden naar het ziekenhuis vervoert, dat deze altijd rechtop zittend vervoerd wordt. Zorg dat het hoofd altijd hoger is dan het lichaam, in verband met eventuele vochtophopingen. Als je brandwonden oploopt, raadpleeg altijd een arts.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.