Naar het buitenland verzekering
Als je naar het buitenland gaat, stop je natuurlijk niet je meubilair in je koffer. Maar of je nu op vakantie gaat, enkele maanden in het buitenland studeert of juist rondtrekt, je verblijfplaats is hoogstwaarschijnlijk gemeubileerd. Daarnaast breng je een smartphone, laptop, sieraden en misschien ook wel een camera, tablet en andere waardevolle eigendommen mee. Wordt waterschade, een gevallen laptop of andere schade binnenshuis dan vergoed door de Nederlandse inboedelverzekering? En moet je eigenlijk een inboedelverzekering afsluiten voorafgaand aan jouw verblijf in het buitenland?
Hoe dat precies zit bij een korte en lange periode in het buitenland staat omschreven in dit artikel.
Is mijn inboedelverzekering geldig in het buitenland?
Of jouw Nederlandse inboedelverzekering geldig is in het buitenland verschilt per inboedelverzekeraar. Er zijn over het algemeen twee situaties mogelijk:
- Je houdt het woonadres in Nederland aan. Heb je al een inboedelverzekering? Een verzekeraar dekt de inboedelschade op een ander adres dan je eigen verzekerde huis in Nederland niet. Een wereldwijde buitenshuisdekking kan hierbij wel uitkomst bieden.
- Je houdt geen woonadres in Nederland aan. In dit geval is het bij enkele Nederlandse verzekeraars wel mogelijk om een inboedelverzekering af te sluiten of het adres te wijzigen naar jouw woonplek in het buitenland.
Inboedelverzekering tijdens de vakantie
Ben jij (nog) niet in het bezit van een inboedelverzekering en vraag je je af of je deze moet afsluiten voor vakantie? Het antwoord hierop is nee. Als je voor enkele dagen of weken naar het buitenland gaat, wordt het aangeraden om een reisverzekering af te sluiten. Schade aan het vakantieverblijf, zoals een gebroken ruit of een schroeiplek in het tapijt, wordt hierdoor vergoed. Dit valt onder het aansprakelijkheidsgedeelte van de reisverzekering. De meeste vakantieverblijven houden een deel of soms de gehele betaalde borg in. Let wel, als er overduidelijk opzet in het spel is geweest kan de reisverzekeraar besluiten de schade niet te dekken.
Een reisverzekering is niet alleen voor een korte vakantieperiode, maar ook voor een wat langere studieperiode erg handig.
Studeren in het buitenland
Een groot deel van de studenten volgt een minor, master of stage in het buitenland. Vaak is dit een periode van 5 à 6 maanden op dezelfde locatie. In dit geval is het niet aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten. Een globetrotter verzekering sluit beter aan. Dit is een complete reisverzekering speciaal voor als je voor een langere tijd in het buitenland verblijft. Deze verzekering kun je voor een maximale periode van 12 tot 24 maanden afsluiten. Het precieze aantal maanden verschilt per verzekeraar.
Ga jij voor een langere periode reizen in het buitenland?
Het kan natuurlijk ook dat je, in tegenstelling tot studeren in het buitenland, juist van stad naar stad trekt. Je hebt geen belang bij een inboedelverzekering als je gedurende je verblijf niet in dezelfde stad bent. Bij wisselende verblijfplekken is een uitgebreide en doorlopende reisverzekering zinvol.
Tot slot: conflict met de verhuurder
Als jij een onenigheid hebt met de verhuurder van jouw tijdelijke (vakantie)woning in het buitenland is dat natuurlijk erg vervelend. Een taalbarrière kan een conflict nog iets lastiger maken. In dit geval kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. Je kunt dan hulp inschakelen en de kosten hiervoor worden vergoed vanuit de rechtsbijstandverzekering. Bij de meeste verzekeraars is een Nederlandse rechtsbijstandverzekering in heel Europa geldig en in sommige gevallen biedt het zelfs werelddekking. Dit kun je in de polisvoorwaarden van de verzekeraar controleren. Bij een reisverzekering zit de rechtsbijstanddekking soms standaard in het pakket, maar vaak moet je het als aanvullende module aanvinken.