Alles wat gevaar oplevert mag vanzelfsprekend niet mee het vliegtuig in. Je zit immers in een afgesloten ruimte op duizenden kilometers hoogte, dus áls er iets gebeurt is het ook meteen goed mis. Er is een lijst met goederen die sowieso verboden zijn, ongeacht de maatschappij waar je mee vliegt. Daarnaast gelden er voor verschillende vliegmaatschappijen aanvullende regels voor wat er wel en niet mee het vliegtuig in mag. We bespreken de verboden goederen in verschillende categorieën.
Voor vloeistoffen gelden aparte regels. Je mag namelijk vloeistoffen meenemen, maar dan moeten die aan een aantal voorwaarden voldoen:
Neem je geld of waardepapieren ter waarde van ten minste 10.000 euro mee vanuit Nederland of juist op de terugweg? Geef dit dan aan bij de Douane.
Onder andere deze wapens mogen niet mee het vliegtuig in:
Hoe zit het dan met scharen en (zak)messen? Ook deze zijn in principe verboden, tenzij het blad korter is dan zes centimeter. Bij een schaar wordt dan vanaf het scharnierpunt gemeten.
Er gelden voor sommige bestemmingen en luchtvaartmaatschappijen regels voor elektronische apparaten. Je apparaat moet op verzoek uit de beschermhoes worden gehaald en kunnen worden aangezet. Zorg dus dat je laptop of e-reader is opgeladen.
Gaat Bello de hond gezellig mee op vakantie? Kijk van tevoren even wat de regels zijn bij jouw vliegtuigmaatschappij in betrekking tot het vervoeren van huisdieren. Er gelden strenge regels, onder andere voor de grootte en reisdocumenten.
Nog even lekker wezen shoppen tussen het inchecken en boarden in? Alles wat je hebt gekocht mag mee als handbagage. Het wordt voor je verpakt in een speciale verzegelde tas. Deze verzegeling kun je bij een eventuele overstap niet verbreken, je zult dus met het bewonderen van je nieuwe aanwinst echt even moeten wachten totdat je op plaats van bestemming bent.
Als er iets mee het vliegtuig in mag, hoeft dat nog niet te betekenen dat je hiermee door de douane in Nederland kunt. Afhankelijk van het land waar je bent geweest, gelden er verschillende regels. De Douane maakt onderscheid tussen landen die bij de EU horen en landen die hierbuiten vallen.
Terug naar Nederland reizen vanuit een EU-land gaat vrij gemakkelijk. Je mag veel meenemen zonder dat je dit hoeft aan te geven. Dingen zoals geld en waardepapieren kun je meenemen. Dit geldt niet voor wapens en nepwapens, dieren, planten en dierlijke of plantaardige producten, maar die mogen sowieso al niet mee het vliegtuig in.
Goederen waarvoor je in Nederland accijns moet betalen, kunnen niet zomaar mee. Alhoewel de kans klein is dat je zulke grote hoeveelheden meeneemt op je vliegreis, is het goed om te weten dat er vanaf bepaalde hoeveelheden accijns worden geheven. Voor bier is het maximum bijvoorbeeld 110 liter, en bij sigaretten is het aantal dat je zonder problemen kunt meenemen 200. Is het meer, dan moet je dit dus aangeven en er belasting over betalen.
De douaneregels voor als je Nederland binnengaat vanuit een land buiten de EU zijn strenger. Als je op vakantie gaat in Amerika en daar voor veel geld aan souvenirs hebt gekocht, kan het dus zijn dat je dit bij aankomst in Nederland moet aangeven en er belasting over moet betalen. Ook kan de Douane om je aankoopbewijs vragen. Houd de volgende vuistregel aan: je mag tot €300 meenemen aan souvenirs en andere goederen. Daarnaast gelden er voor producten als tabakswaren en alcohol beperkende regels.
Voor een completer overzicht van alle Douaneregels, kun je naar de Douanepagina op de website van de Belastingsdienst. Ga hiervoor onder het kopje Privé naar Douane.
Er gelden bovendien nog regels over speciale goederen. Een stuk koraal uit het Groot Barrièrerif lijkt een leuk souvenirtje voor thuis op je nachtkastje, maar dit is absoluut verboden. Bij het meenemen van dit soort artikelen met culturele waarde word je overigens al bij de douane van je vakantieland tegengehouden. En die voorraad neppe Ray-Ban´s? Die komt Nederland niet in! Wat mag er niet?
Als je het vliegtuig uitstapt kun je bij de douane altijd de keuze maken tussen een groene doorgang (nothing to declare) en een rode doorgang (goods to declare). Het is vrij simpel: als je meer meeneemt dan toegestaan neem je de rode doorgang. Je neemt dus de rode doorgang in de volgende situaties:
In alle andere gevallen neem je de groene doorgang.
Het is erg lastig om een eenduidig advies te geven over wat je wel en niet mag meenemen op reis. Als je twijfelt adviseren we je zeker even de website van je luchtvaartmaatschappij te checken, ook omdat de regels per maatschappij verschillen.
Tip: installeer de app van de Douane, Douane reizen. Zo kun je in dat ene leuke souvenirswinkeltje op je vakantiebestemming ter plekke bekijken wat er wel en niet mee mag terug naar Nederland en hoeveel belasting je hier eventueel over moet betalen.
Vind je deze informatie nuttig?