Handbagage regels

De volgende situatie is voor veel mensen herkenbaar. Het is zomervakantie en je bent lekker je badhanddoeken en snorkels aan het inpakken voor een zonnige vakantie in Turkije, totdat ineens de twijfel toeslaat: wat mag er eigenlijk mee het vliegtuig in? Om de veiligheid te waarborgen gelden er voor vliegen speciale regels. Je mag dus niet zomaar alles meenemen. Ook gelden er bij de douane soms specifieke regels waardoor je niet al je souvenirs niet mee kan nemen naar Nederland. Het zou heel vervelend zijn als je daar pas op het vliegveld of bij de grens achterkomt, we hebben daarom een handig overzicht gemaakt met alle handbagage regels op het gebied van bagage en souvenirs.

Vliegen

Alles wat gevaar oplevert mag vanzelfsprekend niet mee het vliegtuig in. Je zit immers in een afgesloten ruimte op duizenden kilometers hoogte, dus áls er iets gebeurt is het ook meteen goed mis. Er is een lijst met goederen die sowieso verboden zijn, ongeacht de maatschappij waar je mee vliegt. Daarnaast gelden er voor verschillende vliegmaatschappijen aanvullende regels voor wat er wel en niet mee het vliegtuig in mag. We bespreken de verboden goederen in verschillende categorieën.

Vloeistoffen

Voor vloeistoffen gelden aparte regels. Je mag namelijk vloeistoffen meenemen, maar dan moeten die aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Vloeistoffen mogen mee als ze maximaal 100 milliliter zijn
 • Alle vloeistoffen die je meeneemt moeten in één gesloten doorzichtige hersluitbare plastic zak
 • Deze zak, en daarmee dus ook het limiet van je vloeistoffen, is maximaal één liter
 • Bij medicijnen of babyvoeding mag de hoeveelheid boven de 100 milliliter zitten, je moet kunnen aantonen dat je deze vloeistoffen tijdens je reis nodig hebt
 • Als je medicijnen meeneemt moet je een doktersrecept kunnen laten zien als daarom wordt gevraagd, of je moet kunnen aantonen dat de medicijnen op jouw naam staat
 • Vloeibare babyvoeding mag alleen mee als je baby meereist Tip: neem alle vloeistoffen die je niet tijdens het reizen nodig hebt mee in je ruimbagage. Dan hoef je je niet aan de 100-mililiter regel te houden.

Geld

Neem je geld of waardepapieren ter waarde van ten minste 10.000 euro mee vanuit Nederland of juist op de terugweg? Geef dit dan aan bij de Douane.

Wapens

Onder andere deze wapens mogen niet mee het vliegtuig in:

 • Alle types vuurwapens, echt of nep
 • Verdovingsapparaten, zoals stunguns en pepperspray
 • Andere gevaarlijke (klus)attributen met een scherpe punt of rand, zoals messen, zagen en boren
 • Voorwerpen waarmee kan worden geslagen, zoals honkbalknuppels en stokken
 • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen, zoals munitie, vuurwerk en dynamiet

Hoe zit het dan met scharen en (zak)messen? Ook deze zijn in principe verboden, tenzij het blad korter is dan zes centimeter. Bij een schaar wordt dan vanaf het scharnierpunt gemeten.

Elektronica

Er gelden voor sommige bestemmingen en luchtvaartmaatschappijen regels voor elektronische apparaten. Je apparaat moet op verzoek uit de beschermhoes worden gehaald en kunnen worden aangezet. Zorg dus dat je laptop of e-reader is opgeladen.

Dieren

Gaat Bello de hond gezellig mee op vakantie? Kijk van tevoren even wat de regels zijn bij jouw vliegtuigmaatschappij in betrekking tot het vervoeren van huisdieren. Er gelden strenge regels, onder andere voor de grootte en reisdocumenten.

Aankopen op de luchthaven

Nog even lekker wezen shoppen tussen het inchecken en boarden in? Alles wat je hebt gekocht mag mee als handbagage. Het wordt voor je verpakt in een speciale verzegelde tas. Deze verzegeling kun je bij een eventuele overstap niet verbreken, je zult dus met het bewonderen van je nieuwe aanwinst echt even moeten wachten totdat je op plaats van bestemming bent.

Douane Nederland

Als er iets mee het vliegtuig in mag, hoeft dat nog niet te betekenen dat je hiermee door de douane in Nederland kunt. Afhankelijk van het land waar je bent geweest, gelden er verschillende regels. De Douane maakt onderscheid tussen landen die bij de EU horen en landen die hierbuiten vallen.

Vanuit een ander EU-land

Terug naar Nederland reizen vanuit een EU-land gaat vrij gemakkelijk. Je mag veel meenemen zonder dat je dit hoeft aan te geven. Dingen zoals geld en waardepapieren kun je meenemen. Dit geldt niet voor wapens en nepwapens, dieren, planten en dierlijke of plantaardige producten, maar die mogen sowieso al niet mee het vliegtuig in. Goederen waarvoor je in Nederland accijns moet betalen, kunnen niet zomaar mee. Alhoewel de kans klein is dat je zulke grote hoeveelheden meeneemt op je vliegreis, is het goed om te weten dat er vanaf bepaalde hoeveelheden accijns worden geheven. Voor bier is het maximum bijvoorbeeld 110 liter, en bij sigaretten is het aantal dat je zonder problemen kunt meenemen 200. Is het meer, dan moet je dit dus aangeven en er belasting over betalen.

Vanuit een land buiten de EU

De douaneregels voor als je Nederland binnengaat vanuit een land buiten de EU zijn strenger. Als je op vakantie gaat in Amerika en daar voor veel geld aan souvenirs hebt gekocht, kan het dus zijn dat je dit bij aankomst in Nederland moet aangeven en er belasting over moet betalen. Ook kan de Douane om je aankoopbewijs vragen. Houd de volgende vuistregel aan: je mag tot €300 meenemen aan souvenirs en andere goederen. Daarnaast gelden er voor producten als tabakswaren en alcohol beperkende regels.

 • Alcoholische dranken:maximaal 16 liter bier of 4 liter niet mousserende wijn of 1 liter sterke drank
 • Tabakswaren:maximaal 200 sigaretten of 50 sigaren

Voor een completer overzicht van alle Douaneregels, kun je naar de Douanepagina op de website van de Belastingsdienst. Ga hiervoor onder het kopje Privé naar Douane.

Souvenirs

Er gelden bovendien nog regels over speciale goederen. Een stuk koraal uit het Groot Barrièrerif lijkt een leuk souvenirtje voor thuis op je nachtkastje, maar dit is absoluut verboden. Bij het meenemen van dit soort artikelen met culturele waarde word je overigens al bij de douane van je vakantieland tegengehouden. En die voorraad neppe Ray-Ban´s? Die komt Nederland niet in! Wat mag er niet?

 • Alles met culturele waarde mag het land van herkomst niet uit. Dat kan koraal zijn, maar ook een schilderij of een ander icoon
 • Namaakartikelen mogen alleen in kleine hoeveelheden en voor eigen gebruik mee naar Nederland. Let op! De Nederlandse Douane controleert hier streng op. Zo mag je maximaal drie nagemaakte merkkledingstukken meenemen en niet meer dan 250 mililiter namaakparfum
 • Bedriegde dier- en plantsoorten mogen niet mee. Dat kunnen bijvoorbeeld ook traditionele Chinese medicijnen zijn, waarin vaak delen van beschermde planten of dieren zijn verwerkt
 • Voor de invoer van goederen en levensmiddelen van dierlijke oorsprong heb je een gezondheidscertificaat nodig. Denk aan kaas en melk, maar ook bijvoorbeeld jachthuiden

Groene en rode doorgang

Als je het vliegtuig uitstapt kun je bij de douane altijd de keuze maken tussen een groene doorgang (nothing to declare) en een rode doorgang (goods to declare). Het is vrij simpel: als je meer meeneemt dan toegestaan neem je de rode doorgang. Je neemt dus de rode doorgang in de volgende situaties:
 • Als je de toegestane hoeveelheden overschrijdt en dus belastingen moet betalen voor de goederen die je meeneemt
 • Als je formaliteiten moet vervullen bij de Douane
 • Bij twijfel over wel of niet aangeven van meegebrachte goederen: altijd de rode doorgang nemen

In alle andere gevallen neem je de groene doorgang.

Bij twijfel

Het is erg lastig om een eenduidig advies te geven over wat je wel en niet mag meenemen op reis. Als je twijfelt adviseren we je zeker even de website van je luchtvaartmaatschappij te checken, ook omdat de regels per maatschappij verschillen.

Tip: installeer de app van de Douane, Douane reizen. Zo kun je in dat ene leuke souvenirswinkeltje op je vakantiebestemming ter plekke bekijken wat er wel en niet mee mag terug naar Nederland en hoeveel belasting je hier eventueel over moet betalen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.