Schade melden scooterverzekering

Stel, het heeft geregend en je hebt een stuk glad bladerdek over het hoofd gezien. Of misschien wilde je toch nog even dat belangrijke Whatsappje beantwoorden tijdens het rijden? Voor je het weet lig je samen met de scooter onderuit. Jij bent gelukkig oké, maar je scooter is beschadigd. Of misschien krijg je hem wel helemaal niet meer aan de praat. Wat kun je op dit moment eigenlijk het beste doen om te schade te verhalen bij de verzekeraar?

Wat en hoeveel je kunt verhalen bij je verzekeraar is afhankelijk van het type scooterverzekering. Met jouw (verplichte) basisdekking zal namelijk enkel degene waar jij schade bij hebt veroorzaakt een vergoeding ontvangen. En andersom natuurlijk! Als jij het slachtoffer bent zal jij een vergoeding ontvangen door de WA verzekering van de ander. Na het lezen van dit artikel weet jij of en hoe je de schade dient te melden.

Moet je de schade melden?

Of jij nu de veroorzaker van schade bent of de schuld van een aanrijding bij een ander ligt: wanneer er meerdere partijen betrokken zijn is het in elk geval van belang om de schade te melden. Onderstaand hebben we onderscheid gemaakt tussen het melden van schade wanneer je een aanvullende verzekering en een basisdekking hebt afgesloten.

  • WA verzekering (basis): Zoals eerder genoemd ben je hiermee gedekt voor de kosten die jij bij een ander veroorzaakt hebt. Wanneer je echter zelf onderuit bent gegaan of je treft je voertuig bijvoorbeeld beschadigd aan, komen de kosten voor eigen rekening. In dit geval hoef je de schade dan ook niet te melden bij de verzekeraar. Een voordeel van dit type scooterverzekering is dat de premie een stuk lager is dan die van een aanvullende scooterverzekering. Je kunt dus de gok wagen om hopelijk schadevrij te rijden, maar wanneer je graag wat meer zekerheid hebt kun je beter investeren in een aanvullende scooterverzekering.
  • Aanvullende verzekering: Er zijn diverse aanvullende verzekeringen. Zo ben je bij de ene voor een hoger bedrag gedekt, en kun je bij de meest volledige aanvulling ook diefstal verhalen. In de polisvoorwaarden van de desbetreffende verzekering kun je terugvinden waar jij voor verzekerd bent. Bij twijfel raden we je aan om contact op te nemen met de verzekeraar.

Hoe kun je de schade melden?

Tegenwoordig is online de meest makkelijke en snelle manier om schade te melden. Op de website van jouw verzekeraar kun je tevens vinden welke schade wel en niet gemeld kan worden en op welke manier. Mocht je er toch niet helemaal zeker van zijn, dan kun je natuurlijk ook telefonisch contact opnemen met de verzekeraar.

Spoed?

Veel verzekeraars hebben een alarmcentrale die je bij een ongeval dag en nacht kunt bereiken. Voeg dit nummer toe aan je contacten zodat je het alarmnummer zo spoedig mogelijk kunt bellen. Ben jij aanvullend verzekerd voor pech onderweg? Sla dan ook voor het gemak dit nummer op in je telefoon.

Aanrijding?

Hierbij is het van belang om allereerst ter plekke het Europees schadeformulier in te vullen. We kunnen begrijpen dat je deze niet altijd op zak hebt en handig is dan ook dat je het formulier ook online en/of telefonisch kunt opvragen en invullen. Bel de politie en noteer de contactgegevens van de betrokkene(n). Maak foto’s van het ongeval en de schade ter bewijs en neem vervolgens contact op met de verzekeraar. In de meeste gevallen zal deze je adviseren om de schade online te melden.

Scooter gestolen?

Doe dan direct aangifte bij de politie en neem een kopie van de aangifte mee. Deze heb je namelijk nodig bij het melden van de diefstal bij de verzekeraar.

Tot slot: twee aandachtspunten

Wanneer er naast blikschade sprake is van verwondingen, is het vanzelfsprekend dat dit voorop komt te staan en er zo spoedig mogelijk de dokter bezocht of een ambulance gebeld wordt.

Het is natuurlijk erg belangrijk om je scooter ten alle tijde op slot te zetten. Juist ook wanneer je verzekerd bent voor diefstal! Om een vergoeding te ontvangen is het namelijk bij het merendeel van de diefstalverzekeringen een vereiste om naast een standaardslot, gebruik te maken van een extra slot.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.cbr.nl
  • www.rijsoverheid.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.