Dekking sharingpolis

Vandaag de dag richten studenten als particulier zich steeds meer op bepaalde vormen van deeleconomie om wat extra geld te verdienen. Zo komt het steeds vaker voor dat studenten tijdelijk hun kamer of huisje verhuren aan toeristen. Ook via diensten als Peerby is het mogelijk je spullen, zoals gereedschap, tijdelijk uit te lenen. Hoe zit het dan precies met schade aan je inboedel veroorzaakt door deze huurders? Krijg je dit zonder meer vergoed door je inboedelverzekering?

Schade door huurders: vergoed door je inboedelverzekering?

De deeleconomie, het delen en beschikbaar stellen van je spullen (al dan niet tegen een huurprijs), is een populaire trend. Misschien ben je als student zelf een tijdje in het buitenland aan het studeren en wil je je eigen kamer niet opzeggen. Je kan er dan voor kiezen je woning via een dienst als Airbnb, Wimdu of woningruil tijdelijk te verhuren. Ook kan je via diensten als Peerby willekeurige spullen, zoals een reiskoffer of decoupeerzaag, uitlenen.

Op dit moment wordt bij vrijwel alle Nederlandse verzekeraars de schade aan je spullen, ontstaan als gevolg van het verhuren of uitlenen van je spullen tegen betaling, niet vergoed. Treedt er bijvoorbeeld waterschade op doordat een huurder van je woning de badkraan open laat staan? Bereid je voor op het trekken van je eigen portemonnee: de schade komt voor eigen rekening. Indien er sprake is van diefstal van je eigen spullen, komt de schade in dergelijke gevallen ook voor eigen rekening. Je hebt immers zelf de dief ‘binnengelaten’.

Commerciële basis

Ook ongelukken in huis, zoals een lelijke val van de toerist van de trap als gevolg van loszittende vloerbedekking, wordt niet gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering. Een vergelijkbare uitsluiting van verzekering kan worden aangetroffen bij ongelukken veroorzaakt door uitgeleende spullen. Waarom worden deze gevallen uitgesloten van dekking? Het antwoord is simpel: verzekeraars vergoeden geen schade aan je inboedel dan wel aan personen als gevolg van ‘activiteiten op commerciële basis’.

Sharingpolis als oplossing

Verzekeraars hebben dit ‘gat’ in de markt opgemerkt en zijn direct in actie gekomen: de oplossing is de sharingpolis. Door een enorme toename van particulieren in de deeleconomie, is dit nieuw verzekeringsproduct geboren. Het staat echter nog in de kinderschoenen, op dit moment zijn onder meer verzekeraars Aegon en Centraal Beheer Achmea deze polis aan het ontwikkelen.

Centraal Beheer Achmea is één van de eerste verzekeraars die in overleg met Peerby de allereerste polis heeft waarbij uitgeleende spullen ook verzekerd zijn. Ook is er een sharingpolis in ontwikkeling voor particulieren die hun woning verhuren via bijvoorbeeld Airbnb.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.