Studenten met burn-out

Jaren geleden waren het vooral ouderen die door werkdruk met een burn-out te maken kregen. Tegenwoordig wordt dit door technologische ontwikkelingen en sociale druk steeds meer een probleem voor een jongere doelgroep. Wat is een burn-out precies en hoe moet je ermee omgaan?

Een burn-out

Een burn-out is een aandoening waarbij je door veel stress psychisch op lijkt te raken. Steeds meer studenten kampen tegenwoordig met een burn-out, omdat ze studeren en een hoge studiedruk hebben, geld moeten verdienen via bijbaantjes en een erg druk privéleven hebben. Daarnaast zijn er de social media die de druk opvoeren. Al je vrienden op Facebook lijken zo veel leuke en interessante dingen te doen!

Symptomen

Over het algemeen komen bij een burn-out drie verschillende symptomen voor. Deze symptomen zijn:

 • Vermoeidheid. Het gevoel hebben steeds extreem moe te zijn.
 • Cynisme. Afstand creëren tot mensen en zaken om je heen en veel zaken als nutteloos zien.
 • Teleurstelling. Weinig vertrouwen hebben in je eigen kunnen en situatie.

Voorkomen

Het voorkomen van een burn-out gaat verder dan alleen minder druk bezig zijn en meer vrije tijd inplannen. Vaak is er bij een burn-out sprake van een persoonlijke factor, waarbij je het contact met jezelf verloren bent. Het is dus belangrijk om op tijd zowel rustiger te gaan leven als een beter inzicht te krijgen in wat je met je leven wilt.

Online hulp bij burn-out

Ben jij er helemaal klaar me? Altijd maar moe? Veel piekeren? Of zelfs hartkloppingen? Angsten?

Naast reguliere therapie van een psycholoog of psychiater en alternatieve geneeswijzen, zijn er online ook programma’s te vinden om te herstellen van je burn-out. Bij ernstige klachten is het altijd belangrijk om naar een arts te gaan. Ook bij milde klachten is het belangrijk om een eventuele diagnose te laten stellen door een dokter. Online programma’s kunnen wel helpen om sneller van je burn-out af te komen. Bovendien is het prettig dat je vaker begeleid wordt, een bezoek aan een psycholoog of andere behandelaar is meestal wekelijks. Door ook online hulp te krijgen bij je herstel is het eenvoudiger om snel weer meer energie te krijgen.

Tips om een burn-out te vermijden

Er zijn een aantal praktische tips die je kunnen helpen om je leven op orde te krijgen en meer rust te vinden.

 • Investeer tijd in het leren van het maken van keuzes. Wanneer je weet wat je wilt en wat je tegenhoudt om te doen wat je wilt, dan kan je beter op je gevoel beslissingen maken.
 • Houd een gezonde levensstijl aan. Een vast patroon qua tijden, eten en sporten is positief voor je instelling.
 • Plan realistisch. Door iedere dag een realistische planning voor je studietaken van die dag te maken, heb je `s avonds niet het gevoel dat je te weinig gedaan hebt.
 • Ga op zoek naar wat jou gelukkig maakt en maak hier tijd voor. Laat sociale verplichtingen je niet van deze zaken afhouden.

Burn-out en persoonlijkheden

De omgeving waarin je leeft is dus deels de oorzaak van een burn-out. Daarnaast is persoonlijkheid een belangrijke factor. Een aantal persoonlijkheden die vatbaarder zijn voor een burn-out:

 • De perfectionist. Accepteer daarom fouten en relativeer je perfectionisme.
 • De workaholic. Probeer uit te vinden wat je naast je verplichte taken zoals baantjes en je studie leuk vindt en maak hier tijd voor vrij. Dit helpt je ontspannen.
 • De piekeraar. Kijk eens van een afstandje naar je piekergedachten. Zijn de rampscenario`s realistisch en ooit gebeurd?
 • De uitsteller. Uitstellen is iets waar je voor kiest. Probeer de oorzaak te achterhalen. Heb je misschien faalangst?

Praat erover

Wanneer je een burn-out hebt is het belangrijk dat je een drempel over gaat en je bewust beseft dat het zo niet verder kan. Door alleen rond te blijven lopen met je problemen los je niets op. Het is belangrijk om over je burn-out te praten. Dit kan met een goede vriend of familielid, een counselor van je opleiding of met een psycholoog.

Je agenda leegmaken

Zorg naast het praten voor een lege agenda en veel rust. Wellicht volg je meerdere studies en cursussen en wordt het tijd om keuzes te maken. Vertrouw hierbij op je gevoel. Voor sommige studenten kan het helpen om deels de dagelijkse activiteiten te blijven volhouden. Een vast ritme en het gevoel dat je iets nuttig doet kan helpen om weer overeind te krabbelen.

Professionele hulp

Bezoek allereerst je huisarts. Deze kan een diagnose stellen en je advies geven. Je kan er ook voor kiezen om eerst met een counselor van je opleiding te praten. Voor therapie kan je terecht bij een psycholoog of psychiater voor eerste- of tweedelijns psychologische hulp. Eerstelijns is vaak kortdurig en tweedelijns een meer intensief behandelplan. Er zijn echter ook coaches die gespecialiseerd zijn in burn-outs. Deze hebben vaak een specifiek behandelingsprogramma speciaal voor burn-out patiënten.

Kosten therapie

Sinds 2012 valt therapie voor een burn-out onder de aanpassingsstoornissen en daarmee niet meer onder de vergoeding van de basiszorgverzekering. Voor zowel eerste- als tweedelijns psycholoog krijg je bij een aanpassingsstoornis geen vergoeding van de zorgverzekeraar. Je moet de behandeling bij een psycholoog of coach dus waarschijnlijk zelf betalen. Alleen wanneer de klachten ernstig zijn en langer dan 6 maanden aanhouden, dan kan je via een verwijsbrief van de huisarts in aanmerking komen voor een vergoeding. Houd wel in gedachte dat het doorlopen met een burn-out je uiteindelijk veel meer kan kosten, zowel financieel aan hulp als in levensplezier!

Alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen zijn behandelingen die niet wetenschappelijk zijn bewezen. Sommige mensen hebben er echter wel baat bij. Voor de behandeling van een burn-out wordt soms haptotherapie gebruikt. Haptotherapie is een therapie die erop gericht is met je gevoelens in contact te komen. Vanuit de aanvullende zorgverzekering worden soms alternatieve geneeswijzen vergoed.

Financiële bijdrage werkende jongeren

Wanneer je al in loondienst bent is je werkgever verplicht om je te helpen met de behandeling. Maak in dat geval goede afspraken met je baas. Mocht je geen werkgever hebben, dan kan je wellicht bij het UWV terecht. Deze beslist bij een burn-out of je recht hebt op een Ziektewetuitkering.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

 • www.rijksoverheid.nl
 • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.