Opzeggen

Er kan een reden zijn om jouw aansprakelijkheidsverzekering op te zeggen, of over te stappen naar een andere partij. Je gaat bijvoorbeeld het vertrouwde studentenhuis verlaten en samenwonen . Wat jouw motivatie ook is, er zijn wat voorwaarden verbonden aan het opzeggen van de aansprakelijkheidsverzekering. Vaak gaat het gemakkelijk en vaak kan het direct. Wij leggen in dit artikel uit wat je kan doen om de verzekering op te zeggen.

Redenen om op te zeggen

  • De verzekeringsnemer of verzekerde is overleden
  • Je wilt simpelweg geen aansprakelijkheidsverzekering meer
  • Je besluit samen te gaan wonen en laat jouw naam bijschrijven op de aansprakelijkheidspolis van jouw partner.
  • Je wilt overstappen naar een andere verzekeraar

Hoe je kunt opzeggen

Het opzeggen gaat bij veel verzekeraars op dezelfde manier. Vaak kan dit direct door een webformulier in te vullen of in te loggen in een digitale verzekeringmap en de einddatum aan te passen. Ook kan opzeggen door telefonisch contact op te nemen met jouw verzekeraar. Soms wordt er gevraagd naar een ouderwetse opzegbrief. Als het is geregeld is het verstandig om naar een bewijs van uitschrijving te vragen. Indien er sprake is van calamiteiten kun je met dit bewijs aantonen dat je de verzekering hebt opgezegd.

Als je de premie in één keer voldaan hebt bij de verzekeraar maar vervolgens toch opzegt, dan wordt het premierestant netjes teruggestort op je rekening.

Hulp bij opzeggen

Wanneer je van plan bent een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten bieden veel verzekeraars een opzeghulp, al dan niet online. Vaak is het dan een kwestie van gegevens invullen en je ontvangt vervolgens een brief of e-mail, die je kan ondertekenen en opsturen naar de verzekeringsmaatschappij. Wil je graag overstappen? Wij hebben in onze aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijker de meest voordelige voor je op een rij gezet.

Opzegtermijn

Vaak kan je een aansprakelijkheidsverzekering, indien deze langer loopt dan een jaar, direct opzeggen. Het eerste jaar is een contractueel jaar waarin opzeggen vaak niet mogelijk is, alleen als er sprake is van een uitzonderlijke situatie. Na dat eerste contractuele jaar is de verzekering maandelijks opzegbaar.

Uitzonderingen

In een aantal situaties spreken we van een uitzondering waarbij stopzetten van de aansprakelijkheidsverzekering in het eerste jaar wel mogelijk is. In dit geval zit je dus niet vast aan een opzegtermijn. Dit geldt in de volgende gevallen:

  • De verzekeringsnemer of verzekerde overlijdt;
  • De polisvoorwaarden nadelig worden gewijzigd door de verzekeraar;
  • Als je gaat samenwonen;
  • De premie door de verzekeraar wordt verhoogd;

Overstappen naar een andere verzekeraar

Je kan ook altijd overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij. Het is wel verstandig eerst te weten met welke partij je in zee wilt gaan. Daarna zorg je eerst dat de verzekering bij de nieuwe verzekeringsmaatschappij rond is, daarna zeg je de oude verzekering op. Bekijk meer informatie met betrekking tot overstappen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.