Dé studentenverzekering specialist

Op kamers gaan

Na heel je leven thuis te hebben gewoond gaat het nu toch echt gebeuren, je gaat op kamers! Met je diploma (misschien al wel lang en breed) op zak ga je de veilige thuishaven verruilen voor een kleine kamer in één van de Nederlandse studentensteden. Een nieuwe, spannende fase in je leven waarbij er een hoop zal veranderen. Je wordt zelfstandig en dat betekent dat je ook zorg dient te dragen voor onder meer je eigen financiën en verzekeringen. Welke verzekeringen zijn eigenlijk van belang op het moment dat je op kamers gaat? En waar moet je nog meer aan denken?

Alles in 1 studentenpakketten

Naast je zorgverzekering in één keer al je andere belangrijke verzekeringen bij het op kamers gaan afsluiten tegen een scherpe premie? Bespaar jezelf een hoop vergelijk en uitzoekwerk en bekijk de verschillende all in 1 studentenpakketten! In deze pakketten tref je onder meer een inboedel-, aansprakelijkheid- en ongevallenverzekering aan.

Zorgverzekering

Op het moment dat je 18 jaar wordt, wat bij veel jonge studenten vaak samenvalt met het moment waarop zij op kamers gaan, ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering. Tot je 18e was je kosteloos meeverzekerd bij de zorgverzekeraar van je ouders. Nu ben je, net als iedereen van 18 jaar of ouder die in Nederland woont of werkt, verplicht een eigen basisverzekering af te sluiten. Omdat je als jongere andere zorgbehoeften hebt als je ouders en vaak veel minder zorg gebruikt kan het financieel voordeliger zijn bij een andere zorgverzekeraar een verzekering af te sluiten. Zo kan je maandelijks behoorlijk wat besparen op je vaste lasten.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is onmisbaar als je op kamers gaat. Stel je voor: iemand laat het fornuis aan staan en er breekt brand uit. Of inbrekers hebben het gemunt op jouw studentenhuis. Een inboedelverzekering vergoed in dergelijke gevallen de schade aan jouw spullen. Denk hierbij onder meer aan je meubilair, laptop of je studieboeken. Een belangrijk aandachtspunt bij het afsluiten van een inboedelverzekering is dat veel verzekeraars als vereiste stellen dat je kamer op slot moet kunnen. Op die manier wordt voorkomen dat huisgenoten of eventueel bezoek ongevraagd je kamer binnen kunnen komen. Indien je huis ook een schuurtje heeft waar je spullen hebt staan, vallen deze ook onder de verzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor eventuele schade die je per ongeluk toebrengt aan spullen of mensen. Het is niet altijd nodig zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hebben je ouders een aansprakelijkheidsverzekering, zit je op kamers en ben je jonger dan 27 jaar? In dat geval ben je met je ouders op de polis meeverzekerd. In de overige gevallen kan je zelf deze verzekering afsluiten. De aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak in combinatie met een inboedelverzekering aangeboden.

Eventuele toeslagen

De bovengenoemde verzekeringen brengen natuurlijk de nodige kosten met zich mee. In hoeverre kan je hiervoor een tegemoetkoming krijgen?

Zorgtoeslag

Met de zorgtoeslag beoogt de overheid een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering te geven aan mensen met lage inkomens, zoals studenten. In 2020 is het maximumbedrag wat je kan ontvangen aan zorgtoeslag vastgesteld op €104,- per maand. Dit bedrag kan een groot deel van de premiekosten van je zorgverzekering dekken.

Huurtoeslag

Of je recht hebt op huurtoeslag, is afhankelijk van het feit of je in een zelfstandig huurhuis gaat wonen en onder een bepaalde inkomensgrens zit. Woon je in een studentenhuis? In dat geval kan je geen huurtoeslag krijgen, je woont immers samen met andere mensen en deelt gemeenschappelijke ruimten met hen.

Zowel de zorg- als huurtoeslag zijn aan te vragen bij de belastingdienst.

Vind je deze informatie nuttig?