Op kamers gaan

Na heel je leven thuis te hebben gewoond gaat het nu toch echt gebeuren, je gaat op kamers! Met je diploma (misschien al wel lang en breed) op zak ga je de veilige thuishaven verruilen voor een kleine kamer in één van de Nederlandse studentensteden. Een nieuwe, spannende fase in je leven waarbij er een hoop zal veranderen. Je wordt zelfstandig en dat betekent dat je ook zorg dient te dragen voor onder meer je eigen financiën en verzekeringen. Welke verzekeringen zijn eigenlijk van belang op het moment dat je op kamers gaat? En waar moet je nog meer aan denken?

Alles in 1 studentenpakketten

Naast je zorgverzekering in één keer al je andere belangrijke verzekeringen bij het op kamers gaan afsluiten tegen een scherpe premie? Bespaar jezelf een hoop vergelijk en uitzoekwerk en bekijk de verschillende all in 1 studentenpakketten! In deze pakketten tref je onder meer een inboedel-, aansprakelijkheid- en ongevallenverzekering aan.

Zorgverzekering

Op het moment dat je 18 jaar wordt, wat bij veel jonge studenten vaak samenvalt met het moment waarop zij op kamers gaan, ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering. Tot je 18e was je kosteloos meeverzekerd bij de zorgverzekeraar van je ouders. Nu ben je, net als iedereen van 18 jaar of ouder die in Nederland woont of werkt, verplicht een eigen basisverzekering af te sluiten. Omdat je als jongere andere zorgbehoeften hebt als je ouders en vaak veel minder zorg gebruikt kan het financieel voordeliger zijn bij een andere zorgverzekeraar een verzekering af te sluiten. Zo kan je maandelijks behoorlijk wat besparen op je vaste lasten.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is onmisbaar als je op kamers gaat. Stel je voor: iemand laat het fornuis aan staan en er breekt brand uit. Of inbrekers hebben het gemunt op jouw studentenhuis. Een inboedelverzekering vergoed in dergelijke gevallen de schade aan jouw spullen. Denk hierbij onder meer aan je meubilair, laptop of je studieboeken. Een belangrijk aandachtspunt bij het afsluiten van een inboedelverzekering is dat veel verzekeraars als vereiste stellen dat je kamer op slot moet kunnen. Op die manier wordt voorkomen dat huisgenoten of eventueel bezoek ongevraagd je kamer binnen kunnen komen. Indien je huis ook een schuurtje heeft waar je spullen hebt staan, vallen deze ook onder de verzekering.

Wat valt er onder een inboedelverzekering?

Onder een inboedelverzekering vallen alle spullen die je kunt oppakken en meenemen. Dus hetgeen zich als het ware los in je huis bevindt. Dit kan dan ook variëren van je laptop en tv tot aan je bed, kleding en studieboeken.

Extra toelichting: tot een bepaalde waarde zijn zaken zoals antiek, kunstvoorwerpen, sieraden en horloges ook meeverzekerd. Maar zijn ze echt van hoge waarde dan kun je beter een kostbaarhedenverzekering afsluiten. Dit omdat een inboedelverzekering vooral gericht is op schade aan voorwerpen, waardoor echte kostbaarheden soms niet voldoende gedekt zijn.

Extra uitgebreide dekking of de allrisk inboedelverzekering

De zorgverzekeraar biedt vaak twee soorten dekkingen aan binnen de inboedelverzekering:

  • De extra uitgebreide dekking is eigenlijk een standaarddekking, die in het algemeen schade vergoed op het gebied van inbraak/diefstal, water, storm en brand.
  • De allrisk dekking: deze dekking vergoed bijna alles, behalve als datgeen wat niet vergoed wordt expliciet in de polisvoorwaarden benoemd staat. Zo wordt schade veroorzaakt door huisdieren niet altijd vergoed, hetzelfde geldt voor natuurrampen. Echter, het overgrote deel van wat je kunt bedenken aan schade die plotseling / onverwachts ontstaat (ook wel ‘van buiten komend onheil’ genoemd) wordt vergoed.

Lees je toch in de polisvoorwaarden in. De zorgverzekeraar heeft immers ook zijn regels om te bepalen of schade niet op basis van opzet of roekeloos gedrag veroorzaakt is. Dat soort schade wordt nooit vergoed, hetzelfde geldt door schade die ontstaat door slijtage.

Tip: de premie die je betaalt voor de allrisk dekking is vanzelfsprekend duurder. Voor een studentenkamer is het dan ook handig af te wegen of dit echt noodzakelijk is. Dikwijls loont het echter toch de moeite, bijvoorbeeld als je voor je studie veel apparaten op je kamer hebt zoals laptops, tablets en misschien wel (foto-) camera’s.

Eisen bij het afsluiten van een inboedelverzekering

De meeste verzekeraars stellen bij het afsluiten van een inboedelverzekering wel de eis, dat je een kamer hebt die op slot kan. Anders zouden studiegenoten bijvoorbeeld ongewenst op je kamer kunnen komen, waardoor je geen controle over je inboedel hebt. Ook het ophangen van rookmelders of de aanwezigheid van een branddeken in de keuken zijn hier voorbeelden van. Het zijn immers manieren om de kans op (financiële) schade zo klein mogelijk te houden.

Buitenshuisverzekering

Een buitenshuisverzekering gaat vaak samen met een inboedelverzekering. De inboedelverzekering richt zich immers niet op kostbare gadgets die je mee naar buiten neemt. Verdiep je wederom in de regels, want de verzekeraar vergoedt geen kosten als bijvoorbeeld blijkt dat je de schade had kunnen voorkomen. Denk aan spullen onbeheerd achterlaten op het strand wanneer je de zee in gaat. Bovendien kan het ontstaan van schade soms ‘normaal’ zijn op basis van ouderdom / slijtage, zoals vlekken en barsten die in de loop der tijd ontstaan.

Opstalverzekering (voor de kamer zelf)

Daar waar de inboedelverzekering zich richt op de spullen die zich in je kamer bevinden, daar richt de opstalverzekering zich op je kamer zelf. Dat wil zeggen het huis / gebouw waar jouw kamer zich bevindt. Het betreft hier spullen die je niet zomaar kunt oppakken en meenemen (nagelvast.) Deze verzekering is handig wanneer storm bijvoorbeeld schade veroorzaakt aan de schutting in de tuin of aan het dak. Het is logisch dat de verhuurder van jouw kamer deze verzekering al heeft afgesloten, maar informeer hier altijd voor de zekerheid naar.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor eventuele schade die je per ongeluk toebrengt aan spullen of mensen. Het is niet altijd nodig zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hebben je ouders een aansprakelijkheidsverzekering, zit je op kamers en ben je jonger dan 27 jaar? In dat geval ben je met je ouders op de polis meeverzekerd. In de overige gevallen kan je zelf deze verzekering afsluiten. De aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak in combinatie met een inboedelverzekering aangeboden.

Toelichting: vaak wordt gedacht dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is, maar dat is het niet. Die verwarring kan bestaan doordat een autoverzekering bijvoorbeeld wel verplicht is en dan valt onder de WA-verzekering, wat staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Meeverzekerd zijn bij je ouders

Weliswaar moet je vanaf je 18e levensjaar een eigen zorgverzekering afsluiten, toch kun je als student soms nog profiteren van wat voordeeltjes:

  • Woon je weliswaar op kamers, maar hebben je ouders een aansprakelijkheidsverzekering? Dan ben je tot je 27e levensjaar nog bij hen op de polis meeverzekerd. Voorwaarde is wel, dat dit alleen geldt zolang je nog studeert.
  • Reisverzekering: natuurlijk wil je er als hard lerende student ook eens tussenuit. Ook hier geldt dat als je ouders een reisverzekering hebben, je meeverzekerd bent tot je 27e levensjaar zolang je studeert.
  • Gezinsongevallenverzekering: als je ouders deze verzekering hebben, kun je je ook hier op laten meeverzekeren. Zo niet, dan kun je er zelf voor kiezen een ongevallenverzekering af te sluiten.

Het persoonlijk afsluiten van deze verzekeringen kan alleen als je achttien jaar en ouder bent.

Toelichting: voor een inboedelverzekering kun je echter niet meeverzekerd worden bij je ouders. Dit omdat de inboedel de spullen in je eigen studentenkamer betreft.

Eventuele toeslagen

De bovengenoemde verzekeringen brengen natuurlijk de nodige kosten met zich mee. In hoeverre kan je hiervoor een tegemoetkoming krijgen?

Zorgtoeslag

Met de zorgtoeslag beoogt de overheid een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering te geven aan mensen met lage inkomens, zoals studenten. Met onze handige zorgtoeslag calculator kan je direct zien hoeveel zorgtoesllag jij kan ontvangen. Dit bedrag kan een groot deel van de premiekosten van je zorgverzekering dekken.

Huurtoeslag

Of je recht hebt op huurtoeslag, is afhankelijk van het feit of je in een zelfstandig huurhuis gaat wonen en onder een bepaalde inkomensgrens zit. Woon je in een studentenhuis? In dat geval kan je geen huurtoeslag krijgen, je woont immers samen met andere mensen en deelt gemeenschappelijke ruimten met hen.

Zowel de zorg- als huurtoeslag zijn aan te vragen bij de belastingdienst.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.