Huurtoeslagregels 2024

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Als je op jezelf gaat wonen is het in sommige gevallen mogelijk om deze huurtoeslag te krijgen. Op deze pagina vertellen we je aan welke voorwaarden je moet voldoen om deze huurtoeslag te ontvangen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Leeftijdsgrens: je moet minstens 18 jaar zijn.
  • Zelfstandige woonruimte: deze heeft in ieder geval een eigen toegangsdeur die op slot kan, keuken en toilet.
  • Eigen bijdrage: deze wordt bepaald aan de hand van je huur en je inkomen. Bij een hoger inkomen heb je een hogere eigen bijdrage.
  • Vermogensgrens: een alleenstaande mag maximaal € 36.952 hebben. Bij partners is dit maximaal € 73.904.
  • Hoogte huur: de maximale rekenhuur is € 452,20 als je tussen de 18 en 23 jaar bent. Ben jij of je medebewoner 23 jaar of ouder, dan is je maximale huur € 879,66.

Leeftijdsgrens

Om huurtoeslag te ontvangen, moet je minstens 18 jaar oud zijn. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze vereiste:

  • je bent getrouwd (geweest) of geregistreerd partner (geweest);
  • je hebt een kind;
  • je beide ouders zijn overleden.

Een zelfstandige woonruimte

Een zelfstandige woonruimte is een woonruimte met een eigen toegangsdeur die je van binnen en buiten op slot kunt doen, die in elk geval een eigen keuken en toilet heeft. De toegangsdeur hoeft zich niet aan de straat te bevinden en hoeft ook geen eigen huisnummer te hebben. De woonruimte hoeft ook geen eigen douche te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een flat of een studio. De meeste studentenkamers komen hier dan ook niet voor in aanmerking. Echter, als jouw woning voor 1 juli 1997 is aangewezen voor huurtoeslag, is het alsnog mogelijk om huurtoeslag voor jouw kamer te ontvangen. Of dit het geval is, kun je navragen bij je verhuurder.

Eigen bijdrage

Vanaf 1 juni 2020 geldt er geen inkomensgrens meer. Dit zorgt ervoor dat het niet zo is dat iemand bij een kleine inkomensstijging alle huurtoeslag verliest. In plaats van deze inkomensgrens geldt nu een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt bepaald aan de hand van je huur en je inkomen. Als je het minimumloon verdient, dan is je eigen bijdrage ongeveer € 192 per maand. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage en hoe meer de huurtoeslag dus afneemt. Op het moment dat je eigen bijdrage het bedrag van de huur overschrijdt, kom je niet meer in aanmerking voor huursubsidie.

Vermogensgrens

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag geldt wel nog steeds een vermogensgrens. Deze grens is in 2024 vastgesteld op € 36.952. Ook het vermogen van je (toeslag)partner of medebewoners telt mee. Samen mag je maximaal € 73.904 bezitten. Je eigen vermogen bestaat uit je waardevolle bezittingen zoals spaargeld of aandelen minus je schulden. Ook bezittingen als bijvoorbeeld een vakantiewoning tellen mee.

Hoogte huur

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, mag je huur niet te hoog zijn. De belastingdienst gaat hierbij uit van rekenhuur, dit is de kale huur en de servicekosten zoals energiekosten, schoonmaakkosten en eventuele kosten voor recreatieruimtes. Ben je in 2024 tussen de 18 en 23, dan is de maximale rekenhuur € 454,47. Ben jij of je medebewoner 23 jaar of ouder, of heb je een inwonend kind, dan is je maximale huur € 879,66. Kom je door hoge servicekosten boven het maximale bedrag? Maak je dan geen zorgen. De Belastingdienst telt per categorie maximaal € 12 bij je huur op.

Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag vraag je eenvoudig aan via de website toeslagen.nl. Het is handig om eerst een proefberekening huurtoeslag te doen. Zo weet je of je recht hebt op huurtoeslag en weet je ongeveer hoeveel je krijgt. De huurtoeslag gaat per de eerste van de maand in. Je moet dan wel al ingeschreven staan op het adres waar je huurtoeslag voor aanvraagt. Zorg er dus voor dat je jezelf op tijd inschrijft bij de gemeente. De huurtoeslag wordt meestal rond de 20ste van de maand bijgeschreven. Je kunt huurtoeslag ook achteraf aanvragen als je er achter komt dat je al langer recht had op huurtoeslag. Dit kan tot september van het volgende jaar. Je krijgt dan je huurtoeslag met terugwerkende kracht. Let er wel op dat de inkomensgrens nog geldt van het jaar ervoor.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • belastingdienst.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.