Fietsvakantie
Fietsvakanties staan garant voor avontuur en vrijheid. Je kunt tijdens je vakantie heerlijk je energie kwijt door de mountainbike of racefiets te pakken en het bos of de bergen in te gaan. Huur met een groepje vrienden een busje en rij naar de Alphen om daar vervolgens een paar mooie tochten op de mountainbike te maken. Of ga voor een extreme route op het vulkanische IJsland, waar je tijdens de overnachtingen gaat wildkamperen… Een vakantie op de fiets is zo gek nog niet!
Bestemmingen
Er zijn in feite twee soorten fietsvakanties. De echte diehards vervoeren zich enkel met de fiets en zullen hun reis in Nederland beginnen. Populaire bestemmingen hiervoor zijn Duitsland, Oostenrijk of bijvoorbeeld Frankrijk.
Ga je liever wat verder weg? Dan is er nog altijd optie twee: je fiets meenemen naar de plek van bestemming of er daar ter plekke één huren. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos. Ga heerlijk wielrennen langs de meren in Noord-Italië of verken de Belgische Ardennen op je mountainbike.
Ook wereldwijd zijn er talloze bestemmingen te noemen die geschikt zijn voor een actieve vakantie op twee wielen. Een bekende mountainbikeklassieker is de Slickrock Trial in Utah, Verenigde Staten. Wat dacht je van Thailand, Vietnam, Cuba, Zuid-Afrika of Maleisië?
Uitrusting
Als je op vakantie gaat fietsen, of dat nou recreatief fietsen, wielrennen of mountainbiken is, is het belangrijk dat je een goede fiets meeneemt. Daarnaast is in een aantal landen –Zwitserland, Zweden en Spanje- het dragen van een fietshelm verplicht. Bovendien heb je bij mountainbiken of wielrennen te maken met dure uitrusting in de vorm van fietsschoenen, kleding en handschoenen. Maar denk ook aan het onmisbare bandenplaksetje en een onderhoudsslet.
Risico’s
Ook op je fietsvakantie loop je de nodige risico´s. Vooral als je gaat mountainbiken of wielrennen is er een zekere kans dat je valt en vervolgens medische hulp nodig hebt. Daarnaast is je spiksplinternieuwe dure op maat gemaakte semi-elektronische fiets een gewillige object voor grijpgrage handen. Niks vervelender dan er op vakantie achter komen dat je fiets is gestolen… Zorg dus dat je goed bent verzekerd!
Verzekeren
Een aantal verzekeraars ziet mountainbiken als een extreme sport en zal deze dus niet standaard meeverzekeren in het basispakket. In zo’n geval heb je een aanvullende verzekering nodig of zelfs een aparte verzekering die speciaal is gericht op actieve vakanties. Check dus goed de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar voordat je met je fiets op reis gaat.
Handig om te weten dat je fiets wordt gezien als een bagagestuk als dit niet je vervoersmiddel is. Dit geldt bijvoorbeeld als je met de auto of een busje naar Italië rijdt om daar vervolgens te gaan fietsen. Kom je er daar achter dat je fiets is beschadigd of wordt hij gestolen? Dan krijg je tot een maximumbedrag de schade of verlies van bagage vergoed. Een tip is om dit maximale bedrag van tevoren te checken, want dit verschilt per verzekeraar. Heb je een hele dure fiets en komt de waarde hiervan over het maximumbedrag? Dan is het misschien een idee om een aanvullende dekking te nemen. Met de Doorlopend Comfort-verzekering van Univé wordt bijvoorbeeld je bagage tot 3500 euro vergoed. Fijn om te weten dat de kosten nooit hoog op zullen lopen. Zo kun jij heerlijk gaan fietsen!