Dé studentenverzekering specialist

Opzeggen inboedelverzekering

Het kan voorkomen dat je niet tevreden bent over je inboedelverzekering. Als je inboedelverzekeringen hebt vergeleken bijvoorbeeld in onze top 5 inboedelverzekeringen en een betere verzekering hebt gevonden, dan dien je aan een paar dingen te denken.

Contractduur

Voorheen mocht een verzekeringsmaatschappij iedereen een inboedelverzekering aanbieden die 5 jaar liep. De regels zijn echter strenger geworden en sinds 1 januari 2010 moet een verzekeraar je een contract aanbieden voor één jaar. Dit voorkomt dat consumenten vele jaren aan een onnodig contract vastzitten. Mocht je wel een inboedelverzekering willen die langer loopt, dan kun je hiernaar vragen en moet je hiervoor tekenen.

Verlenging

Na de contractperiode van een jaar bestaat de kans dat de verzekeringsmaatschappij de inboedelverzekering automatisch verlengd. Het is echter hun plicht om jou hiervan vroegtijdig op de hoogte te stellen. Wanneer je van verzekeraar wisselt, dan teken je ook een nieuw contract bij de nieuwe verzekeraar. Ook bij deze nieuwe verzekering is de looptijd weer één jaar en geldt de opzegtermijn van een maand.

Stopzetten

Na het eerste jaar van je verzekering mag je op ieder moment je verzekering annuleren, je hebt alleen een termijn van een maand die voor het annuleren van je inboedelverzekering geldt. Mocht je contract nog niet afgelopen zijn maar je wilt je verzekering wel opzeggen, dan krijg je waarschijnlijk een deel van je toeslag terug. De reden hiervoor is omdat je contractduur nog niet afgelopen is, maar je wel al toeslag hiervoor hebt betaald. Dit verschil krijg je terug.

Meerjarig contract

Wanneer je eerst dacht dat je jarenlang zou bivakkeren in hetzelfde studentenhuis maar op een gegeven moment weer bij je ouders bent gaan wonen, kan het zijn dat je een inboedelverzekering moet annuleren die gebonden is aan een meerjarig contract. Mocht je een contract hebben afgesloten voor meerdere jaren, dan kun je proberen de duur van het contract te wijzigen via de verzekeraar. De verzekeraar zal je de doorslag geven. Mocht deze het contract niet willen aanpassen dan kun je ervoor kiezen om de verzekering te stoppen per vervaldatum. Deze vervaldatum staat in de verzekeringspolis. Daarna kun je bijvoorbeeld overgaan op een contract dat één jaar duurt.

Wijziging premie

Je wilt natuurlijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan en ineens meer moeten betalen voor je inboedelverzekering. Wist je dat je je inboedelverzekering mag stopzetten wanneer je verzekeraar wijzigingen doorvoert betreffende de inboedelverzekering ten nadele van jou? De verzekeraar verhoogt bijvoorbeeld de premie of deze wijzigt voorwaarden die niet voordelig voor jou uitpakken. De verzekeraar is verplicht om de wijzingen aan je door te geven. Jij hebt dan een maand om de verzekering schriftelijk te annuleren. Het moet wel gaan om een verandering die de verzekeraar doorvoert op alle polissen.

Vind je deze informatie nuttig?