Opzeggen inboedelverzekering

Het kan voorkomen dat je niet tevreden bent over je inboedelverzekering. Als je inboedelverzekeringen hebt vergeleken bijvoorbeeld in onze inboedelverzekeringen en een betere verzekering hebt gevonden, dan dien je aan een paar dingen te denken.

Contractduur

Vroeger mochten verzekeringsmaatschappijen iedereen een inboedelverzekering aanbieden met een contractduur van 5 jaar. Echter, de regels zijn strenger geworden en sinds 1 januari 2010 moet een verzekeraar je een contract aanbieden voor één jaar. Dit voorkomt dat consumenten vele jaren vastzitten aan een onnodig contract. Als je wel een inboedelverzekering wilt die langer loopt, kun je hierom vragen en moet je hiervoor een aparte overeenkomst tekenen.

Verlenging

Na de contractperiode van een jaar bestaat de mogelijkheid dat de verzekeringsmaatschappij de inboedelverzekering automatisch verlengt. Het is echter hun verplichting om jou hier tijdig over te informeren. Als je overstapt naar een andere verzekeraar, moet je een nieuw contract bij de nieuwe verzekeraar ondertekenen. Ook bij deze nieuwe verzekering geldt weer een contractduur van één jaar en een opzegtermijn van een maand.

Stopzetten

Na het eerste jaar van je verzekering kun je op elk moment besluiten om je inboedelverzekering te annuleren. Er geldt echter een opzegtermijn van één maand. Als je je verzekering wilt opzeggen terwijl het contract nog niet is afgelopen, krijg je waarschijnlijk een deel van je premie terug. Dit komt doordat je al premie hebt betaald voor de resterende contractduur, maar deze niet meer van toepassing is. Het verschil wordt aan jou terugbetaald.

Meerjarig contract

Als je oorspronkelijk van plan was om langere tijd in hetzelfde studentenhuis te blijven, maar uiteindelijk weer bij je ouders bent gaan wonen, kan het zijn dat je een inboedelverzekering moet annuleren die gebonden is aan een meerjarig contract. Als je een contract hebt afgesloten voor meerdere jaren, kun je proberen de contractduur te wijzigen via de verzekeraar. Het is aan de verzekeraar om te beslissen of ze het contract willen aanpassen. Als de verzekeraar het contract niet wil wijzigen, kun je ervoor kiezen om de verzekering te beëindigen op de vervaldatum. Deze vervaldatum staat vermeld in de verzekeringspolis. Vervolgens kun je bijvoorbeeld overstappen naar een contract dat één jaar duurt.

Wijziging premie

Je wilt natuurlijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan en plotseling meer moeten betalen voor je inboedelverzekering. Wist je dat je je inboedelverzekering kunt opzeggen wanneer je verzekeraar wijzigingen doorvoert die nadelig voor jou zijn met betrekking tot de inboedelverzekering? Bijvoorbeeld als de verzekeraar de premie verhoogt of de voorwaarden wijzigt op een manier die niet in jouw voordeel is. De verzekeraar is verplicht om deze wijzigingen aan je door te geven. Je hebt dan een maand de tijd om de verzekering schriftelijk op te zeggen. Deze regel geldt alleen als de wijziging van toepassing is op alle polissen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.