Paspoort verloren of gestolen?

Je paspoort is één van de belangrijkste documenten die je op reis bij je hebt. Als deze wordt gestolen of kwijtraakt, breekt dan ook vaak de paniek uit. Logisch, want je bent in een ander land en daar gelden misschien wel hele andere regels. Wat te doen? We beschrijven hier wat je moet doen wanneer je paspoort verloren of gestolen is.

Voor vertrek

Je bent last minute vliegtickets aan het boeken en bij het invoeren van je persoonsgegevens kom je ineens tot je grote schrik tot de ontdekking dat je paspoort helemaal niet meer geldig is! Valt je vakantie in het water?

Nee hoor, in zo´n geval kun je bij je eigen gemeente een spoedprocedure laten starten voor het aanvragen van je nieuwe paspoort. Je hebt dan in één of twee dagen je nieuwe paspoort en kunt zonder zorgen op reis. Let op: door de spoedprocedure ben je duurder uit dan gewoonlijk met het aanvragen van een nieuw paspoort. De extra kosten voor een spoedprocedure liggen rond de 45 euro. Servicekosten en de prijs van je paspoort komen hier dus nog bovenop.

Kom je er echt pas net voor vertrek achter dat je paspoort niet meer geldig is, dan kun je een nooddocument aanvragen. Zo´n noodpaspoort krijg je niet zomaar, hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld kunnen aantonen dat jouw reis niet kan worden uitgesteld: door middel van boekingen en vluchten en je moet een flink aantal bewijsstukken meenemen.

Voor het aanvragen van je noodpaspoort kun je terecht bij de Koninklijke Marechaussee. Dit kan op verschillende locaties in Nederland, waaronder op Schiphol.

Een noodpaspoort is alleen geldig voor de reis waarvoor je deze hebt aangevraagd. Je zult hierna dus zo spoedig mogelijk alsnog een nieuw paspoort moeten aanvragen.

Paspoort kwijtgeraakt of gestolen tijdens je reis?

Als je tijdens je vakantie je paspoort verliest, kun je natuurlijk niet bij je eigen gemeente terecht voor het aanvragen van een nieuwe. Wat je wel moet doen, staat hieronder beschreven. Zorg dat je altijd deze stappen doorloopt, om vervelende situaties op het vliegveld of de douane te voorkomen.

  • Ten eerste is het belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen en een proces-verbaal op te laten maken bij de plaatselijke politie
  • Ga naar de Nederlandse ambassade of het consulaat om een verklaring van vermissing in te vullen en voor de aanvraag van een noodpaspoort of laissez-passer
  • Je nieuwe nooddocument is alleen geldig voor de verdere duur van de reis die je op dat moment aan het maken bent

Wat doet mijn reisverzekering voor me?

Reisverzekeringen vergoeden vaak de kosten voor het aanvragen van een noodpaspoort. Om dit zeker te weten kun je dat checken bij je eigen verzekeraar. Kom je er op vakantie achter dat je paspoort gestolen is en weet je niet wat te doen? Je kunt altijd met de alarmcentrale van je reisverzekering bellen! Ze kunnen je meer vertellen over de procedure en je helpen met het vinden van het dichtstbijzijnde consulaat bijvoorbeeld. Nog geen reisverzekering afgesloten? Kijk hier voor onze Top 5 reisverzekeringen.

Extra kosten die je maakt als je door je gestolen paspoort je vlucht moet omboeken en een langer verblijf hebt dan gepland, worden met een annuleringsverzekering vaak vergoed. Als je door je eigen schuld je paspoort verliest is dit natuurlijk niet het geval. Zo´n annuleringsverzekering kun je soms als aanvullende optie bij je reisverzekering afsluiten, maar soms moet je een annuleringsverzekering ook apart afsluiten. Kijk dus goed wat bij jouw verzekering het geval is.

Weer in Nederland

Weer terug in Nederland moet je dus een nieuw paspoort aanvragen. Kijk eerst of jouw gemeente bij de proefgemeenten hoort, want het is niet altijd nodig om opnieuw aangifte te doen.Om daar achter te komen kun je terecht op de site van je gemeente. Is jouw gemeente één van de proefgemeenten, dan kun je rechtstreeks naar je gemeente en is alleen een aanvraag voor een nieuw paspoort voldoende.

Hoort jouw gemeente er niet bij, dan moet je eerst nog een tussenstop maken bij de politie. Maak hiervoor zo snel mogelijk een afspraak via 0900-8844. Op het politiestation wordt je identiteit gecontroleerd en wordt er een proces-verbaal opgesteld. Deze kun je vervolgens meenemen naar de gemeente om je nieuwe document aan te vragen.

Tips om verlies te voorkomen

Je kunt niet alles voorkomen, maar er zijn zeker een aantal maatregelen die je kunt treffen om de kans dat je je paspoort verliest zo klein mogelijk maakt. Zo kun je voor vertrek een kopie van je paspoort maken, en deze op een andere plek bewaren, bijvoorbeeld in de kluis op je hotelkamer. Het proces van het aanvragen van een nieuw reisdocument gaat hierdoor makkelijker en sneller.

Sommige vakantiebestemmingen staan erom bekend dat er zakkenrollers actief zijn. Deze jatten soms je hele tas, waardoor je naast je geld ook je paspoort kwijt bent. Wees hierom dus altijd alert. Een bekende truc is het dichtbij komen en aanraken bij benadering. Een schouderklopje of duw van een vreemde is soms een afleidingsmanoeuvre waarbij tegelijkertijd je tas wordt gestolen. Goed opletten dus!

Laat geen kostbare documenten onbeheerd in de auto achter, ook niet ´s nachts. Neem je tijdens je roadtrip een koffiepauze? Neem al je kostbare bezittingen mee en parkeer de auto op een plek waar jij hem kunt zien.

Ten slotte: er zijn talloze tips beschikbaar om te voorkomen dat je kostbaarheden worden gestolen, maar soms heb je gewoon hele domme pech. Geen zorgen, je weet nu wat je kunt doen en er is geen man overboord. Fijne reis!

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.