Samenwonen

Als je gaat samenwonen, heb je opeens veel aan je hoofd. Gelukkig een hoop leuke dingen zoals het mededelen van het goede nieuws aan je familie en vriendenkring. En misschien ook wel het aanschaffen van een nieuwe inboedel. Er valt echter ook zeker een hoop te regelen. Dit kan uiteen lopen van het regelen van verzekeringen, belasting- en juridische zaken alsook dingen die jullie gezamenlijk moeten bespreken en besluiten.

Speciaal hiervoor hebben we een samenwonen checklist samengesteld. Per onderwerp zullen we ook dieper ingaan wat er allemaal bij komt kijken.

Wees alert op dubbele verzekeringen

Wanneer je gaat samenwonen, is het een optie om je partner bij te laten schrijven op jouw polis of juist andersom. Dat kan behoorlijk schelen in jullie administratie. Wanneer jullie andere zorgbehoeften hebben is dit alleen niet mogelijk, jij of je partner zouden dan over- of juist onderverzekerd kunnen zijn.

Een andere verzekeringskwestie die speelt tijdens het samenwonen, kan zijn dat een hoop van jullie verzekeringen opeens overbodig blijken. Zo komt het vaak voor dat twee aparte inboedelverzekeringen gecombineerd kunnen worden tot één. Al moet je een en ander daarvoor wel afwegen, zoals de verzekerde waarde van je inboedel.

Controleer of je fiscaal partner bent

Als jullie beide toeslagen ontvangen van de belastingdienst en gaan samenwonen, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslagen. In het leuke proces van samenwonen, wil je liever niet voor nare verrassingen komen te staan.

In sommige gevallen (dus niet altijd) ben je fiscaal partners wanneer je gaat samenwonen, voordeel daarvan is dan dat je inkomsten en aftrekposten kunt verdelen. Er zijn echter nog meer voordelen.

Regel een samenlevingsvorm

Een samenlevingscontract is een manier om de afspraken die jullie samen overeen zijn gekomen, daadwerkelijk vast te leggen. Dit is belangrijk wanneer je een huis gaat kopen, maar ook in allerlei andere gevallen. In het contract leg je bijvoorbeeld ook jullie schulden en/of bezittingen vast en benoem je welke betalingsafspraken jullie hebben gemaakt over o.a. de verdeling van de vaste lasten.

Een samenlevingscontract heeft ook voordelen voor je aangifte bij de belastingdienst en tal van andere zaken zoals het recht hebben op partnerpensioen en het direct kunnen regelen van een testament.

Overige opties om te overwegen zijn een geregistreerd partnerschap of trouwen.

Pensioenfonds op de hoogte stellen

Als je gaat samenwonen, is het aan te raden om je partner aan te melden bij het pensioenfonds. Wanneer je partner overlijdt kom je zo in aanmerking voor het partnerpensioen, maar dan moet het pensioenfonds op voorhand wel afweten van die partner. Er gelden uiteraard ook andere voorwaarden.

Soort woning waarin je gaat wonen

Of je samen gaat wonen in een huurhuis of koophuis maakt een grote verschil met wat je samen nog moet regelen. Zo moet je bedenken dat als je vriend of vriendin in jouw huurhuis intrekt, het huis nog steeds alleen op jouw naam staat. Je moet dan medehuurderschap aanvragen.

Gezamenlijke uitgaven

Er kunnen heel wat kosten onder de gezamenlijke uitgaven vallen. Die kunnen uiteenlopen van vaste lasten zoals de huur en de abonnementskosten op jullie tv-abonnement tot aan reserveringskosten: welke bedrag zetten jullie maandelijks opzij om op jaarbasis tot een leuk bedrag te komen voor bijvoorbeeld vakantiedoeleinden?

Een andere belangrijke vraag daarbij is, op basis waarvan je tot de verdeling van gezamenlijke uitgaven komt. Kies je bijvoorbeeld voor een 50-50 verhouding of voor een vaste bijdrage?

Gezamenlijke rekening

Wanneer je door het samenwonen veel gezamenlijke uitgaven hebt, kan het handig zijn om te kiezen voor een gezamenlijke rekening. Dit scheelt een hoop tijd en rompslomp. Je hoeft dan niet elke keer samen af te spreken wie wat betaalt. Bedenk dat het wel prettig kan zijn ook je eigen rekening aan te blijven houden.

Openheid over schulden en bezittingen

Door eerlijk met elkaar te kijken welke schulden er eventueel openstaan (maar ook naar welke bezitten jullie hebben) creëer je een realistisch beeld voor het heden en de toekomst. Wat is er wel en niet mogelijk? Heb je bijvoorbeeld een studieschuld? Dan kan dit een flinke impact hebben op je maandelijkse uitgavenpatroon. Samen op vakantie gaan, hoe verleidelijk ook, is dan geen handige zet.

Daarnaast komt open en eerlijk zijn je vertrouwensband natuurlijk ten goede en kom je financieel gezien later niet voor nare verrassingen te staan. Daarnaast kun je je eventuele schulden op deze wijze ook zo snel mogelijk kwijtschelden, door samen in kaart te brengen welk bedrag er maandelijks apart moet worden gezet om dit af te lossen.

Huishoudboekje bijhouden

Als je vanuit huis voor het eerst op jezelf gaat wonen, kan het zijn dat je verrast wordt door het aantal uitgaven dat je op maandelijkse basis besteed. Het is daarom van belang dat je het overzicht houdt, zodat je geen onrealistische uitgaven doet waar je uiteindelijk mee in de problemen zou kunnen komen.

Verhuisplanning maken

Of je nu samen een nieuw huis gaat betrekken of bij de ander gaat inwonen, bij samenwonen komt sowieso een hoop kijken. Gezamenlijk een planning maken van wat gebeuren moet, creëert lucht en duidelijkheid. En je kunt samen steeds meer dingen afvinken. Bedenk bijvoorbeeld wanneer je adreswijzigingen moet doorgeven aan instellingen. En schrijf deadlines uit, zoals dat één tot twee maanden van te voren een opstalverzekering geregeld moet zijn als mede gas, water en elektriciteit.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.