Vergoedingen SOA test

Ben je bang dat je een SOA hebt? Laat je dan testen en wees niet bang voor de kosten, want wellicht kan je een gratis test doen bij de GGD of wordt de test vergoed door je zorgverzekering. Per jaar lopen zo’n 100.000 mensen een SOA op en veel jongeren vinden het gênant als ze klachten krijgen, waardoor ze niet direct naar een arts toegaan. Gevaarlijk, want het is het beste om een SOA zo snel mogelijk te behandelen.

Wat kost een SOA test?

Ben je jonger dan 25 jaar, dan kan je gratis en anoniem bij de GGD een SOA test laten doen. Zo kun je op een goedkope en betrouwbare manier laten checken of je een SOA hebt. Ga je liever naar de huisarts? Dan kunnen er wel kosten zijn verbonden aan de test. De hoogte van de rekening is afhankelijk van welke SOA’s je allemaal laat testen. De gemiddelde kosten van een SOA test via de huisarts zijn €150,-. Over het algemeen wordt dit door je zorgverzekering vergoed, maar op de test is wel het eigen risico van toepassing. Wanneer jij je eigen risico nog niet hebt gebruikt, zal je de SOA test zelf moeten betalen of een gedeelte hiervan.

Soa thuistest

SOA thuistest
Een soa-test bij de huisarts het kan een drempel zijn. Vind je privacy belangrijk of heb je liever geen afspraak? Soapoli-online.nl biedt een discreet alternatief om thuis zelf een soa-test te doen. Anoniem, zonder afspraak en met een uitslag binnen 48 uur.

Betrouwbaar en discreet

Soapoli-online.nl is een betrouwbare website met keurmerk van Thuiswinkel Waarborg. Je bestelt en doet de test in alle privacy. De uitslag is 100% betrouwbaar en je ontvangt altijd medisch advies en nazorg.

Goedkoper en meer privacy

Een soa-test via Soapoli-online.nl is voordeliger dan bij de huisarts. Bovendien hoef je geen rekening te houden met openingstijden of afspraakplanning. Je test wanneer je dat wilt, in je eigen vertrouwde omgeving.

Wat is een SOA precies?

De afkorting SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Wanneer je een SOA krijgt, heb je door seksueel contact een bacterie of virus opgelopen. De klachten kunnen per persoon verschillen, vaak geven SOA’s andere klachten bij mannen dan bij vrouwen. Soms krijg je helemaal geen klachten en dat klinkt misschien fijn, maar dat is juist hartstikke gevaarlijk. Want als je lang met een SOA rondloopt zonder deze te behandelen, kan dit schade aanrichten en kan je bijvoorbeeld onvruchtbaar worden. Het is dus goed om er tijdig bij te zijn als je een SOA oploopt en bij twijfel dit te laten checken door een arts.

Diagnose

Denk je dat je een SOA hebt? Neem dan direct contact op met je huisarts. Vind je dat een hoge drempel? In veel plaatsen kun je je ook anoniem laten testen bij de GGD. Ga liever niet in de weer met zelftests. Deze zijn niet altijd even betrouwbaar en nogmaals, hoe langer je met een SOA rondloopt hoe ernstiger de gevolgen zijn. Zet je dus over je schroom heen en neem zo snel mogelijk contact op met een arts.

ggd locaties nederland

Kijk hier waar er een GGD locatie is bij jou in de buurt.

Wanneer kan ik me laten testen op een SOA?

Heb je onbeschermde seks gehad of heb je klachten? Dan is het goed om te weten dat het geen zin heeft om direct een SOA test te doen. Ben je besmet met een SOA dan heeft het pas 10 dagen na besmetting zin om je te laten testen op Chlamydia en Gonorroe. Syfilis en hiv zijn pas na een paar weken zichtbaar in je lichaam en Hepatitis zelfs pas na drie maanden. Doe je toch eerder een test? Dan is de uitslag onbetrouwbaar. Het heeft geen zin om preventief medicijnen te slikken of een antibioticakuur te volgen. Doe je dit wel dan kan het zelfs nog langer duren voordat aangetoond kan worden of je een SOA hebt opgelopen of niet.

Welke SOA’s kun je krijgen met een condoom?

Het is goed om te weten dat een condoom het beste middel is om je te beschermen tegen SOA’s tijdens het vrijen, maar helaas beschermt een condoom je niet tegen alle SOA’s. Ook al vrij je veilig, je loopt helaas altijd een risico. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een condoom goed beschermt tegen SOA’s die worden veroorzaakt door een bacterie. De drie meest voorkomende bacteriële SOA’s zijn Chlamydia, Gonorroe en Syfilis. Een condoom biedt helaas minder bescherming tegen SOA’s die veroorzaakt worden door een virus, denk hierbij aan Herpes en Genitale wratten.

condoom

Welke SOA’s komen het meest voor?

Wereldwijd zijn er veel verschillende SOA’s. Sommige SOA’s komen in Nederland gelukkig nauwelijks voor. Hieronder zetten we de meest voorkomende SOA’s en hun symptomen op een rijtje. Ga je op reis of vakantie? Vergeet dan niet om voorbehoedsmiddelen mee te nemen die je beschermen tegen een SOA. In veel andere landen is het risico op een SOA namelijk groter dan in Nederland.

Chlamydia

Chlamydia is in Nederland de SOA die het meest voorkomt. Het vervelende is dat je niet altijd klachten krijgt als je deze SOA hebt opgelopen. Soms krijgen mensen wel een ontsteking bij hun geslachtsorganen of in de keel, maar vaak niet. Heb je onbeschermde seks? Laat dan regelmatig checken of je geen chlamydia hebt. Chlamydia is goed en eenvoudig te behandelen als je er op tijd bij bent.

Genitale wratten

Wratten rond de geslachtsorganen komen vaak voor. Ondanks het feit dat ze onschuldig zijn, zijn ze vervelend. Ze kunnen voor jeuk zorgen en het ziet er natuurlijk niet aantrekkelijk uit. Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus, sommige mensen zijn drager van het virus, maar krijgen geen zichtbare wratten. Als je drager van het virus bent, kan je wel andere mensen besmetten. Er is geen medicijn wat het virus laat verdwijnen, wel zijn er behandelingen om de wratten te laten verdwijnen, maar helaas kunnen deze altijd weer terugkeren.

Gonorroe

Gonorroe wordt ook wel druiper genoemd. Bij deze SOA kan je ontstekingen krijgen, zowel aan je geslachtsorganen als ergens anders in het lichaam. Mannen krijgen meestal duidelijke klachten, vrouwen vaak niet. Toch is het belangrijk dat als je deze SOA oploopt je snel hiervoor behandeld wordt. De ziekte is namelijk erg besmettelijk, maar gelukkig wel goed te genezen.

Hepatitis B

Hepatitis is een zeer ernstige aandoening, waarbij de lever wordt aangetast. Bij besmetting zal de lever gaan ontsteken, maar meestal gebeurt dit pas maanden na besmetting. Hierbij kan geelzucht optreden en ernstige vermoeidheid. Je kan je tegen Hepatitis B laten vaccineren, het vaccin is veilig en effectief.

Herpes Genitalis

De meeste mensen zijn bekend met het fenomeen koortslip. Dit betekent dat je het herpes virus bij je draagt. Wanneer je besmet bent met Herpes Genitalis kun je eenzelfde soort blaasjes krijgen rond je geslachtsorganen. Het is goed om te weten dat condooms niet volledig beschermen tegen een herpes infectie. Helaas kan je het virus ook overbrengen via je handen en mond. Herpes is niet te genezen, wel zijn er medicijnen om een herpes aanval te verkorten en te verminderen.

Hiv en aids

Aids is een ernstige aandoening, maar gelukkig hoeft het tegenwoordig vaak niet zover te komen. Als je op tijd ontdekt dat je het hiv virus hebt opgelopen, kan je medicijnen gebruiken om te zorgen dat je geen aids krijgt. Sommige mensen krijgen griepverschijnselen nadat ze hiv hebben gekregen, maar veel mensen krijgen geen klachten. Ga daarom als je onbeschermde seks hebt gehad naar een arts. Wanneer je hiv tijdig behandelt, hoef je geen aids te krijgen. Wel moet je heel je leven medicijnen gebruiken, want helaas is hiv nog niet te genezen. Tegenwoordig kun je kiezen of je elke dag medicijnen wil gebruiken of dat je eenmaal in de twee maanden een injectie wil ontvangen in het ziekenhuis.

Syfilis

Wanneer je syfilis hebt, krijg je na een aantal weken vaak zweertjes. Daarnaast zetten je klieren in veel gevallen op. Dit komt door een bacterie. De klachten verdwijnen vaak vanzelf, maar toch is het belangrijk om je te laten behandelen tegen deze SOA. De bacterie verdwijnt namelijk niet uit je bloed en kan op de langere termijn ernstige schade aanrichten. Gelukkig is de bacterie te bestrijden met antibiotica, waardoor je helemaal kan genezen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.ggd.nl
  • www.soaaids.nl
  • www.thuisarts.nl
  • www.rivm.nl

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.