Geschreven door Linda van Reen op 8 september 2020

Corona crisis heeft grote psychologische impact op jongeren

De corona crisis en de bijbehorende maatregelen duren inmiddels al maanden. De effecten hiervan worden steeds duidelijker, de meerderheid van de bevolking geeft bijvoorbeeld aan meer te piekeren dan voorheen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat vooral de jongeren het zwaar hebben.

Praktische gevolgen

Aan het begin van de corona crisis was er vooral oog voor de praktische problemen waar studenten tegenaan liepen. Zo raakte een groot deel van de studenten hun bijbaan kwijt. Daarnaast was er kritiek op de kwaliteit van de digitale colleges en de wijze waarop tentamens online werden gefaciliteerd. Er was ook oog voor de sociale aspecten, bijvoorbeeld het feit dat feestjes niet door konden gaan. Echter, toen werd verwacht dat dit tijdelijk zou zijn. Nu blijken alle maatregelen langer te duren en wordt steeds duidelijker dat de psychologische gevolgen van de corona maatregelen groot zijn.

Eenzaam of depressief? Voel jij je ellendig door de corona crisis en heb je behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact op met de Luisterlijn, tel 0900 0767.

Psychologische effecten

Inmiddels is er een nieuwe lichting studenten begonnen en hebben de introductieweken voornamelijk online plaatsgevonden. Studenten hebben hierdoor moeizaam contact kunnen leggen met medestudenten en zich massaal aangemeld bij studentenverenigingen. Echter, een grote groep jongeren geeft aan zich nog steeds eenzaam te voelen.

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat een grote groep mensen kampt met stress, aanhoudende vermoeidheid en eenzaamheid. Van de jongeren tot 35 jaar kampt maar liefst 74% met dergelijke klachten. Zowel jongeren als ouderen ervaren dat hun sociale kring momenteel erg klein is en dat dit het leven minder leuk maakt. Ouderen hebben hier alleen minder last van dan jongeren. Bij ouderen zorgt dit bij 48% van de ondervraagden voor mentale klachten, terwijl de corona maatregelen bij jongeren dus in bijna driekwart van de gevallen voor psychische problematiek zorgt.

Onzekere toekomst

De mentale problemen worden bij jongeren niet alleen veroorzaakt door het feit dat de sociale kring klein is op het moment. Veel jongeren geven aan dat zij zich ook zorgen maken over de toekomst, wat voor stress zorgt. Ze zijn bang dat de kans op een goede baan straks kleiner is en het vinden van een huis moeilijker wordt. Het gebrek aan zekerheid zorgt ervoor dat jongeren meer piekeren, prikkelbaarder zijn en geeft in ernstige gevallen gevoelens van depressiviteit en paniekaanvallen. Wat de lange termijn effecten zullen zijn, is nog onduidelijk. Wel staat vast dat de mentale gevolgen van de corona crisis groter zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Uit onderzoek is gebleken dat langdurige gevoelens van eenzaamheid tot burn-out klachten kunnen leiden. Wanneer de maatregelen nog langer gaan duren kan dit dus voor nog meer psychologische problematiek zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *