Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 25 maart 2020

Corona crisis, kosten en zorgverzekering

kosten corona crisis

De huidige corona crisis zorgt voor veel onzekerheid en roept veel vragen op bij zowel jongeren als ouderen. Mensen maken zich niet alleen druk om hun gezondheid, ook om hun financiën. Degenen die normaal voor de goedkope artikelen in de supermarkt kiezen, moeten het tegenwoordig doen met de producten die voorradig zijn en die zijn vaak een stuk duurder. Voor wat voor financiële verrassingen kun je nog meer komen te staan tijdens deze crisis en waar springt de overheid of je zorgverzekering in? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wat vergoedt je zorgverzekering?

Hopelijk blijf je fit deze crisis en mocht je toch het coronavirus te pakken krijgen, dan is de kans het grootst dat je milde klachten krijgt. Bij milde klachten moet je denken aan verkoudheidsverschijnselen of een lichte griep. In dit geval zul je misschien paracetamol gebruiken of een neusspray, deze medicatie wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Krijg je hoge koorts en ademhalingsproblemen dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Doe dit telefonisch en ga niet naar de praktijk, je wilt immers voorkomen dat je anderen besmet. Een (telefonisch) consult bij de huisarts wordt volledig vergoed door je zorgverzekering en hierbij wordt ook geen aanspraak gemaakt op je eigen risico.

Verwijst de huisarts je door naar het ziekenhuis en kom je bijvoorbeeld op de intensive care te liggen, dan worden deze kosten vergoed door je zorgverzekeraar. Wel wordt je eigen risico aangesproken. Afhankelijk van het bedrag dat jij met je zorgverzekeraar hebt afgesproken zul je dan tussen de €385,- en €885,- moeten betalen.

Hoe kan de zorgverzekeraar deze extra kosten betalen?

Overal in de media is te lezen dat de zorg momenteel overbelast raakt. Men is op zoek naar mondkapjes, ademhalingsapparatuur en andere noodzakelijke middelen om veilige en kwalitatieve zorg te kunnen leveren. Dit zorgt voor extra kosten. Waar worden deze kosten van betaald? Momenteel worden deze extra zorgkosten betaald vanuit de reserves van de zorgverzekeraars. Dit jaar zal de consument dit nog niet merken in zijn maandelijkse zorgpremie.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de zorgpremies volgend jaar wel stijgen, zodat de reserves van de zorgverzekeraars weer aangevuld kunnen worden. Of de overheid zal bijspringen om de kosten te drukken. Hoe dit financieel verder zal verlopen, zal gedurende het jaar duidelijk worden. Voorlopig levert de corona crisis echter geen extra hoge zorgpremie voor burgers op.

Ziekenhuisopname door corona Kom je door het coronavirus in het ziekenhuis te liggen? Dan is het goed om te weten dat je basiszorgverzekering deze kosten dekt. Wel zal je eigen risico worden aangesproken. Dit bedrag kan variëren van €385,- tot €885,- en is afhankelijk van het feit of jij een vrijwillig eigen risico hebt afgesloten.

Tijdelijk je zorgverzekering niet meer kunnen betalen

Veel studenten hebben naast hun studie een bijbaantje. Heb je een vast contract dan heb je veelal recht op loondoorbetaling, ook in tijden van deze crisis. Echter, veel studenten hebben een nulurencontract of werken op uitzendbasis. Zij vallen nu tussen wal en schip en hebben geen recht op loon en kunnen ook geen aanspraak maken op de speciale, financiële corona maatregelen die de overheid heeft opgesteld om ondernemers en zelfstandigen tegemoet te komen. Hierdoor kunnen studenten in de financiële problemen komen, want de kamerhuur en andere verplichtingen lopen wel gewoon door.

Kom je door de corona crisis in financiële problemen en kun je hierdoor je maandelijkse zorgpremie niet meer betalen? Neem in dit geval contact op met je zorgverzekeraar. Vaak kan er een financiële regeling worden getroffen, wanneer je jouw probleem tijdig aankaart. Wil je meer weten over de consequenties van het niet tijdig betalen van je zorgverzekering, lees dan dit artikel.

Zorgverzekering en studeren in het buitenland

Studeer je momenteel in het buitenland en word je over de grens getroffen door het coronavirus? Dan heb je als het goed is al voor vertrek uitgezocht of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Het is namelijk zo dat je Nederlandse basiszorgverzekering medische kosten in het buitenland vergoedt tot het bedrag wat een behandeling in Nederland zou kosten. Vaak vallen zorgkosten in het buitenland een stuk hoger uit, zorg daarom dat je altijd goed verzekerd de grens overgaat. Dit kan door middel van een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering die medische kosten dekt. Ben je aan het werk over de grens of loop je stage? Dan kunnen er speciale regels gelden, check dit voordat je daadwerkelijk op reis gaat goed bij zowel je zorg- als reisverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s