Wat houd ik over aan een bijbaan?

Omdat het hebben van een leuke studententijd niet goedkoop is, hebben veel studenten een bijbaan naast hun studie. Gemiddeld werken studenten 13 uur per week en verdienen ze zo’n €508,- per maand. Dit geeft studenten vrijheid om leuke dingen te doen en zorgt ervoor dat je zelfvoorzienend bent als je op kamers gaat. Naast het feit dat je met werken geld verdient, is een bijbaan ook nuttig voor werkervaring. Of het nu binnen of buiten je geambieerde vakgebied valt, een toekomstige werkgever zal werkervaring altijd waarderen.

Als student verdien je meestal niet zoveel en kun je in de meeste gevallen loonbelasting terugkrijgen. Wist je dit niet? Geen probleem, je kunt tot 5 jaar na afloop van een jaar aangifte doen en belasting terugvragen.

Soorten bijbaan als student

Als student kun je qua bijbaan veel kanten op. Veel studenten werken bijvoorbeeld in de horeca, maar ook administratieve bijbaantjes zijn populair. Bedenk wel dat je als student niet heel veel tijd hebt, omdat je bijvoorbeeld overdag colleges volgt. Kijk eens rond of er restaurants en cafeetjes zijn die personeel zoeken, en laat vrienden vooral weten dat je een baantje zoekt. In veel studentensteden kun je ook een bijbaan zoeken via een studentenuitzendbureau. Als je wat verder bent in je studie is het een optie om te kijken of er bedrijven zijn binnen jouw vakgebied die een werkstudent zoeken. Zo doe je relevante werkervaring op en verdien je geld. Populaire baantjes onder studenten zijn vooral te vinden in de volgende branches:

  • Horeca
  • Supermarkt
  • Detailhandel
  • Callcenter
  • Onderwijs
  • Promotiewerk

Bruto- en netto- en minimumloon

Elk jaar bepaalt de Rijksoverheid het minimumloon per leeftijd. Je werkgever mag jou niet minder betalen dan het minimumloon wat voor jouw leeftijd is vastgesteld. Hiernaast heb je nog recht op 8% vakantietoeslag. Het uurloon dat jij hebt afgesproken met je werkgever is je bruto loon. Krijg je je salaris gestort, dan is dat waarschijnlijk minder dan het aantal gewerkte uren keer je uurloon. Dat komt omdat je werkgever nog belasting moet betalen over je betaalde loon.

Als je werkt krijg je te maken met het bruto en nettoloon. Het bruto salaris is wat je baas betaalt, het netto salaris ontvang jij als werknemer, hierop zijn de volgende belastingen ingehouden:

  • Loonbelasting
  • Premie volksverzekeringen
  • Premies werknemersverzekeringen
  • Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

Belastingen

Als je een bijbaan hebt als student, kan je in de meeste gevallen je betaalde loonbelasting terugkrijgen. Deze loonbelasting wordt automatisch ingehouden op je loon. Dit kan je alleen terugvragen als je in loondienst bent geweest, en dus een arbeidscontract hebt gehad. Als je bijvoorbeeld als freelancer hebt gewerkt is het helaas niet mogelijk om belasting terug te vragen. Omdat de Belastingdienst ervan uitgaat dat alle Nederlanders het hele jaar werken, betalen jongeren met een bijbaan vaak te veel loonbelasting. Aan het einde van het jaar kun je, als je weet hoeveel je hebt gewerkt, uitrekenen hoeveel loonbelasting je had moeten betalen en hoeveel je hebt betaald. Vaak is het dan zo dat je een deel terugkrijgt.

Je belastingaangifte is online in te vullen. Je moet dan inloggen met je DigiD. Heb je deze nog niet? Vraag hem dan zo snel mogelijk aan, want je hebt deze ook nodig voor je inschrijving van je studie. Verder heb je voor je belastingaangifte het volgende nodig:

  • Burgerservicenummer
  • Rekeningnummer
  • Jaaropgave
Je jaaropgave krijg je van je werkgever. Hierop staat vermeld hoeveel je in het afgelopen jaar hebt gewerkt en hoeveel van je loon is ingehouden aan loonbelasting en premie volksverzekeringen. Je krijgt deze jaaropgave in januari voor het vorige jaar dat je hebt gewerkt. Als je hebt gereisd naar je bijbaan en de afstand was meer dan 10 km, heb je misschien recht op reisaftrek. Hiervoor moet je weten hoe ver de afstand van je huis naar je werk is en of je een reiskostenvergoeding hebt gekregen van je werk.

Studenten en scholierenregeling

Omdat je als student vaak niet zo veel verdient, is het in de meeste gevallen zo dat je geen belasting hoeft te betalen. Je kunt dan gebruikmaken van de studenten- en scholierenregeling van de belastingdienst. Dit betekent dat je ervoor kiest om de belasting meteen met je loon te laten uitbetalen in plaats van de belasting aan het einde van het jaar terug te vragen. Dit betekent dat je over dat jaar geen belasting meer terug kunt vragen, en dat je je geld dus sneller krijgt. Om gebruik te maken van deze regeling moet je dit samen met je werkgever aanvragen.

Valt het tegen wat je terugkrijgt van de belastingdienst of wat je nettoloon is? Wellicht kun je je financiële situatie verbeteren door te kijken of je recht hebt op huur- of zorgtoeslag of besparen op je verzekeringen.

Te veel verdienen

Het kan zijn dat je als student zo’n goed baantje hebt weten te scoren, dat je te veel geld verdient. Dit kan gevolgen hebben voor je studiefinanciering. Als je teveel verdient dan ben je verplicht je studiefinanciering en je studentenreisproduct stop te zetten. Ook moet je het bedrag dat je boven de grens hebt verdiend terugbetalen.

Weet je van tevoren dat je meer dan dit drempelbedrag gaat verdienen? Zet dan op voorhand je studiefinanciering en je studentenreisproduct stop op jouw persoonlijke DUO pagina. Zo voorkom je dat je aan het eind van het jaar geld moet terugbetalen. Je kunt ook tot 1 juli je studiefinanciering met terugwerkende kracht stopzetten. Als je in de tijd dat je al geen recht meer had op je studentenreisproduct hier toch gebruik van hebt gemaakt, moet je een boete betalen. Maak dus van tevoren een goede inschatting om dit soort boetes te voorkomen.

Ondernemer of ZZP’er

Als student kun je natuurlijk voor een werkgever gaan werken, maar je kunt ook zelf aan de slag als zzp’er of een eigen onderneming starten. Er zijn heel wat online platforms te vinden waar je als freelancer aan de slag kunt. Het platform fungeert dan als bemiddelaar tussen jou en een opdrachtgever. Vaak gaat het om werk in de horeca, zorg of logistiek. Bijverdienen als freelancer is handig voor studenten omdat je je eigen baas bent, zelf je uren kunt indelen en zelf je klussen kiest. Maar je eigen baas zijn, brengt ook een aantal verplichtingen met zich mee.

Als freelancer of ondernemer moet je jezelf registreren bij de Kamer van Koophandel en/of een BTW nummer aanvragen bij de Belastingdienst. Je moet dan per kwartaal aangifte inkomstenbelasting doen, en een deel van je verdiensten afstaan. Bedenk dus dat je je administratie goed op orde moet houden. Hiernaast is het belangrijk dat je van tevoren goed uitzoekt welke verzekeringen je moet afsluiten, bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Bereid je goed voor als studentondernemer, dan kun je onbezorgd aan de slag!

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.