Inholland slechtste school van Nederland

De uitkomsten van de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête zijn weer bekend! Zo`n 40 procent van de studenten heeft zijn stem uitgebracht. Na alle discussies en protesten in het hoger onderwijs is de uitslag verrassend… studenten zijn meer tevreden dan ooit over hun opleidingen. Niet voor iedereen was de uitslag positief, Inholland werd verkozen tot de allerslechtste school van Nederland. De beste school van Nederland is volgens de enquête de Pedagogische Hogeschool De Kempel (Pabo) uit Helmond.

Tevreden studenten

Vooral universitaire studenten zijn positief, zij geven hun opleiding gemiddeld een 4,2. Ruim 71,9 van deze studenten zegt tevreden te zijn. Ook liggen de scores van de beste en slechtste universiteiten minder ver uit elkaar dan bij de hogescholen. Zowel Wageningen University, de Open Universiteit en Nyenrode Business University krijgen een hoge beoordeling (4,44 op een schaal van 1 tot 5). De slechtste beoordelingen waren voor de Universiteit van Amsterdam en voor de Universiteit Twente (4,09).

De hogeschoolstudenten geven hun opleiding gemiddeld een 3,99. Dit is een minder hoge score dan dat de universiteiten krijgen, maar is wel een stijging ten opzichte van de score van vorig jaar. In totaal is 58,3 procent van de hogeschoolstudenten echt tevreden over zijn of haar opleiding, beduidend minder dan bij de universitaire studenten het geval is.

Kritiekpunten voor het onderwijs

Een punt waar studenten veel over klaagden in de enquête was de organisatie van stages in het onderwijs. De stagebegeleiding zou slecht zijn en ook de voorbereiding op stages zou te wensen overlaten. Daarnaast zou volgens studenten ook het samenstellen van roosters beter kunnen. Minister Bussemaker van Onderwijs is blij met de score en gaat met de verbeterpunten aan het slag. Binnenkort worden er nieuwe plannen voor de organisatie van het hoger onderwijs in Nederland gepresenteerd.

Veel klachten over Inholland

De prijs voor de slechtste school ging dit jaar met een score van slechts 3,65 naar Inholland. De score 5 staat hierbij voor `ik raad de opleiding zeker aan aan vrienden, familie of collega`s`. Ruim 9400 Inholland studenten vulden de enquête in. Er werd vooral geklaagd over de afhandeling van problemen en klachten, de studenten voelden zich niet serieus genomen door de opleiding. De Inholland collegevoorzitter Jet de Ranitz herkende de problemen niet en was tevreden met het cijfer. Het geeft volgens haar aan dat studenten tevreden zijn.

De Nationale Studenten Enquête

De Nationale Studenten Enquête wordt ieder jaar gehouden door de Stichting Studiekeuze123. Dit is een samenwerkingsverband tussen onder andere de Vereniging Hogescholen, de studentenbelangenorganisaties LSVb en ISO en de vereniging van universiteiten (VSNU). De vragenlijst van de editie van dit jaar werd door bijna 300.000 studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen ingevuld, dit is bijna de helft van alle studenten.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?