Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 29 april 2020

Collegegeld terug vanwege de corona crisis?

lege collegezalen

Vandaag is er in de Tweede Kamer gesproken over de gevolgen van de corona crisis voor studenten. Doordat onderwijs momenteel op afstand wordt gevolgd en sommige opleidingen stil liggen, lopen studenten onderwijsachterstanden op of is het niveau van onderwijs lager. Om deze reden heeft de oppositie gevraagd om noodpakketten voor studenten te creëren of collegegeld terug te geven.

Onderwijs en coronavirus

Door de corona crisis zijn alle universiteiten, hogescholen en mbo’s in ieder geval tot en met 20 mei as. gesloten voor fysiek onderwijs. Het kabinet vraagt om zoveel mogelijk colleges online aan te bieden, maar dat is in lang niet alle gevallen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan praktijkonderwijs. Aangezien studenten al vanaf medio maart niet meer naar hun opleiding kunnen, resulteert dit in sommige gevallen in ruim twee maanden onderwijsachterstand.

Aangezien dit een significant deel is van het studiejaar, hebben zowel de PvdA, GroenLinks als de SP gevraagd om compensatie voor de studenten of een noodpakket. GroenLinks had vorige week al gepleit om studenten die nu geen lessen kunnen volgen een gedeelte van hun collegegeld terug te geven.

De PvdA vroeg vandaag om alle studenten met een aanvullende beurs alvast meer zekerheid te geven, aangezien zij op dit moment in grote financiële onzekerheid zitten. De SP pleit er zelfs voor om met een noodpakket te komen. Dit omdat studenten niet alleen colleges missen, maar vaak ook niet meer kunnen werken omdat hun bijbaantjes door de corona maatregelen wegvallen.

Studievertraging door corona: Voor studenten in het praktijkonderwijs kan de studieachterstand al twee maanden bedragen. Het kabinet wil pas aan het eind van het studiejaar kijken óf en hoeveel compensatie zij krijgen.

Reactie kabinet

Het kabinet heeft aangegeven dat compensatie er voorlopig niet inzit. Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gaf aan dat het kabinet eerst wil inventariseren wat de daadwerkelijke schade is en dit kan pas aan het eind van het studiejaar. Premier Rutte reageerde überhaupt niet enthousiast en gaf aan dat er al een groot bedrag is uitgegeven om de corona crisis door te kunnen komen.

Eerder werd wel door het kabinet bekend gemaakt dat studenten hun OV-jaarkaart langer kunnen gaan gebruiken. Door de corona crisis kunnen studenten drie maanden langer profiteren van gratis openbaar vervoer. Of er straks nog meer tegemoetkoming komt vanuit de overheid is voorlopig afwachten. Als we afgaan op wat Minister Van Engelshoven zei, kunnen we eventuele mededelingen daarover pas begin september  -wanneer dit studiejaar is afgelopen- verwachten. Voorlopig verkeren studenten dus in een onzekere situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s