Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 26 april 2019

Steeds meer Nederlandse studenten met de bof

Na jaren van daling neemt het aantal besmettingen met het bofvirus weer toe in Nederland. In meerdere studentensteden in Nederland zijn studenten besmet met de bof. In Utrecht zijn vijf studenten getroffen door het virus. In Eindhoven zijn er al zes gevallen geconstateerd. Om meer besmettingen te voorkomen roept de GGD regio Utrecht studenten op om studenten die niet of niet volledig gevaccineerd zijn, zich alsnog te laten vaccineren.

Wat is de bof precies?

Gelukkig zullen veel studenten niet precies weten wat de bof is. De ziekte wordt veroorzaakt door het bofvirus, dat zich in de keel van besmette personen bevindt. Mensen die de bof hebben ondervinden in het begin griepachtige verschijnselen. Na een aantal dagen speelt er naast deze verschijnselen ook een ontsteking in de speekselklieren op. Door deze ontsteking is er kans op de voor bof zo iconische zwelling in de wang of hals. Andere klachten bij de bof zijn pijn in of achter het oor, vooral bij kauwen en slikken, koorts of hoofdpijn.

Het gevaarlijke aan de bof is de besmettelijkheid. Dit kan bijvoorbeeld al gebeuren bij hoesten of niezen. Een ander aspect dat de besmettelijkheid vergroot is dat mensen al anderen kunnen besmetten nog voordat ze weten dat ze zelf drager zijn van het virus. Het virus is namelijk al besmettelijk voordat ziekteverschijnselen beginnen, vijf dagen daarvoor vaak. Dit draagt bij aan de trend van bof onder studenten, omdat deze groep vaak dicht op elkaar leeft en veel sociale contacten onderhoudt.

Uitbraak bof niet verrassend

De GGD is niet verrast over de uitbraak van de bof onder studenten. Al sinds 2010 zijn er regelmatig kleine uitbraken. Er zijn meerdere redenen waarom juist studenten getroffen worden:

  • Studenten hebben een lage weerstand omdat ze over het algemeen veel feesten en weinig slapen
  • Studenten leven met veel personen bij elkaar en hebben veel afwisselend sociaal verkeer
  • Daarnaast telt ook dat bij sommige jongvolwassenen de bescherming van de vaccinatie tegen de bof afneemt

Wat kun je doen om de bof te voorkomen?

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. De belangrijkste maatregel die genomen kan worden om de bof te voorkomen is een inenting. Deze inenting is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma, onderdeel van de BMR (bof-mazelen-rodehond). Kinderen krijgen deze wanneer ze 14 maanden en 9 jaar oud zijn.

Naast de inenting zijn er andere tips om te voorkomen dat je de bof krijgt:

  • Gebruik zakdoeken maar één keer
  • Was je handen nadat je geniest of je neus gesnoten hebt
  • Het is niet nodig om uit de buurt te blijven bij iedereen die hoest of niest

Wat te doen als je de bof hebt?

Het advies voor studenten die de bof hebben is gewoon uitzieken. Na ongeveer een week nemen de klachten vanzelf af. Voor mensen die het virus dragen is het handig om te zorgen dat ze geen anderen besmetten. Vermijd dus plekken waar veel mensen bij elkaar komen wanneer je de bof hebt.

Pagina’s