Studenten gaan voor goedkopere kamer

De landelijke koepel van studentenhuisvesters Kences en de Utrechtste studentenhuisvester SSH ondervinden dat studenten steeds meer naar de goedkope kamers neigen. Een goedkope kamer in een studentenhuis heeft bij steeds meer studenten de voorkeur in plaats van een duurdere studio. Deze trend lijkt een gevolg van de crisis en de dreigende afschaffing van de basisbeurs.

De simpele studentenkamer staat tegenwoordig weer op de eerste plaats. Studenten geven aan vooral het delen van een keuken geen probleem te vinden. Een eigen wc en douche stellen veel studenten wel op prijs. Ook het aantal huisgenoten hebben studenten tegenwoordig liever iets lager. De voorkeur ligt nu bij 4 huisgenoten in plaats van de 15 huisgenoten die je vroeger veel zag.

Voorheen waren eigen voorzieningen iets waar veel studenten voor kozen. Eind jaren negentig werden er dan ook vele zelfstandige eenheden voor studenten gebouwd. Toen de huurtoeslag op onzelfstandige woningen werd afgeschaft werden deze woningen voor veel studenten te duur. De toeslaggrens voor een huurwoning met eigen voordeur ligt bij 370 euro. Verwacht wordt daarom dat de leegstand van woonruimte van 500 euro en meer zal toenemen.

De goedkoopste studentenkamers zijn dit jaar te vinden in Tilburg. Zoals verwacht zijn de kamers in Amsterdam het duurst. Tussen de twee steden zit gemiddeld een verschil van ruim 200 euro huur per maand. Naast Tilburg zijn ook Enschede en Eindhoven goedkoop om te wonen. De prijsbewuste student kan beter ook Utrecht en Leiden vermijden.

Nog steeds worden ieder jaar studentenhuizen getroffen door brand en inbraak. Dit kan voor veel schade aan je woning en inboedel zorgen. Door een inboedelverzekering voor je nieuwe kamer af te sluiten ben je verzekerd voor de kosten die door brand of inbraak ontstaan. Je hoeft dan dus niet zelf op te draaien voor het kopen van bijvoorbeeld een nieuwe televisie of laptop, nieuwe meubels en gadgets.

Altijd de goedkoopste studentenverzekering?