print

Geschreven door Linda van Reen op 18 september 2019

Veranderingen studenten zorgverzekering 2020

Wat gaat er volgend jaar allemaal wijzigen op het gebied van je zorgverzekering? Na Prinsjesdag zijn de eerste veranderingen bekend. Niet alles op zorggebied wordt door de overheid bepaald sinds de privatisering van de zorgverzekeringen. Hierdoor laten de precieze premies voor 2020 nog even op zich wachten, hieronder lees je wat er al wel bekend is geworden.

Zorgverzekering duurder

Waar iedereen al bang voor was, is met Prinsjesdag helaas bevestigd: de zorgverzekering wordt weer duurder. De overheid verklaart dat dit noodzakelijk is door de stijging van de zorgkosten, er wordt verwacht dat de zorgkosten in 2020 zo’n 2,5 miljard euro duurder uitvallen dan het jaar ervoor. Dit komt onder meer door de vergrijzing. De hogere zorgkosten gaan we terugzien in een hogere zorgpolis. Wat de nieuwe zorgpremie wordt, weten we pas in november. In deze maand maken alle zorgverzekeraars bekend wat de nieuwe premie wordt. Naar alle verwachting zal de stijging zo’n E50,- euro op jaarbasis worden.

Zorgverzekeraar kiezen
De maandelijkse kosten die verbonden zijn aan een zorgverzekering verschillen sterk per verzekeraar. Ook aanvullende verzekeringen verschillen onderling. Om zeker te weten dat je niet te veel betaalt kun je de meest afgesloten studenten zorgverzekeringen vergelijken en direct degene afsluiten die het beste bij jou past. Let op: zolang de premies voor 2020 nog niet bekend zijn, vind je hier nog de premies van dit jaar.

Snijden in collectieven

De zorgverzekering wordt in 2020 niet alleen duurder door de premiestijging, waarschijnlijk wordt de premie ook hoger doordat je minder korting krijgt wanneer je bent aangesloten bij een collectief. Eerder werd al aangekondigd dat er in de collectieven gesneden ging worden, nu is definitief bekend gemaakt dat de korting minder wordt. Kreeg je tot op heden maximaal 10% korting wanneer je was aangesloten bij een collectief, in 2020 wordt dit teruggeschroefd naar 5%. Aangezien de meerderheid van de Nederlanders is aangesloten bij een collectief, gaan we dit met z’n allen merken in onze portemonnee.

Eigen risico

Naast alle prijsstijgingen is er ook goed nieuws: het minimale eigen risico stijgt dit jaar niet. Net zoals afgelopen jaren blijft het bedrag staan op E385,-. Het blijft mogelijk om voor een hoger eigen risico te kiezen, zodat je hiermee de maandelijkse premie wat omlaag kunt brengen. Zorg in dit geval wel dat je dit bedrag op je spaarrekening hebt staan, mocht je toch gebruik maken van de zorg in 2020. Je wil namelijk niet voor vervelende financiële verrassingen komen te staan.

Zorgtoeslag stijgt

Nu bekend is geworden dat de zorgpremie stijgt en er gesneden wordt in de collectiviteitskortingen, is iedereen benieuwd of dit gecompenseerd wordt in de zorgtoeslag. Gelukkig is dit het geval en stijgt de zorgtoeslag in 2020. Voor alleenstaanden wordt dit bedrag met maximaal E67,- per jaar verhoogd en voor meerpersoonshuishoudens met maximaal E95.-. Aangezien er wordt verwacht dat de zorgpremie maximaal E50,- stijgt op jaarbasis is het voor 2020 interessant om uit te zoeken welke zorgverzekeraar voor jou het voordeligst is, zodat je misschien kan zorgen dat je meer terugkrijgt dan uitgeeft aan je zorgverzekering in 2020!

Wat is zorgtoeslag precies?
Zorgtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de overheid om de hoge zorgpremie te compenseren. De zorgtoeslag wordt op de 20ste van de maand overgemaakt door de Belastingdienst. Als de 20ste in het weekend of op een feestdag valt, wordt de zorgtoeslag de eerstvolgende werkdag gestort. Op onze pagina vind je meer informatie over deze toeslag.

Ruimere vergoeding

In 2020 wordt de basiszorgverzekering uitgebreid. De meeste uitbreidingen zijn helaas niet relevant voor studenten, maar gericht op de vergrijzing. Toch zijn er een aantal interessante uitbreidingen voor ziekten die helaas ook jongeren treffen:

  • Twee nieuwe geneesmiddelen tegen kanker worden volgend jaar vanuit het basispakket vergoed, te weten: abemacicilib en durvalumab.
  • Het middel Fampyra voor patiënten met MS (Multiple Sclerose) wordt vanaf 2020 weer vergoed. Eerder werd dit uit de basiszorgverzekering geschrapt, maar mede dankzij een petitie wordt dit middel vanaf 2020 weer vergoed.

Een wijziging die wellicht wel relevant is voor een grote groep jongeren is dat vanaf 2020 het eigen risico niet meer geldt voor stoppen met roken programma’s. Hierbij gaat het om gedragsmatige ondersteuning bij het stoppen met roken en de bijbehorende medicatie. Is jouw goede voornemen om in 2020 te stoppen met roken? Dan is deze wijziging waarschijnlijk heel interessant voor jou!

Dit zijn alle veranderingen die tot nu bekend zijn. Zodra er meer bekend wordt of de zorgpremies voor 2020 duidelijk zijn, vind je hier natuurlijk een update.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *