Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 11 juli 2019

Welke verzekeringen heb je nodig als student?

Verzekeringen voor studenten

Het maakt niet uit of je net op kamers gaat of al wat jaartjes studeert, als student heb je bepaalde verzekeringen nodig. Het afsluiten van deze verzekeringen helpt je om zonder problemen je studententijd door te komen. Zo kun je zonder zorgen feestjes bezoeken, op reis gaan, op internationale uitwisseling en natuurlijk studeren. Welke verzekeringen je als student af kunt sluiten en wat de voor- en nadelen hiervan zijn lees je op deze pagina.

Studenten zorgverzekering

Als je boven de 18 jaar bent kom je er niet meer onderuit, de zorgverzekering. Niet iedere student hoeft hier zelf in actie voor te komen. Een deel van de ouders van kersverse studenten laat zoon- of dochterlief verzekerd blijven bij de eigen zorgverzekering. Als je wél zelf je eigen zorgverzekering moet of wil regelen is het handig om op de hoogte te zijn van het volgende.

Wanneer kun je een zorgverzekering afsluiten?

Iedereen in Nederland die boven de 18 jaar is, moet verplicht een zorgverzekering hebben. Deze moet binnen een maand na je 18e verjaardag afgesloten hebben. Als je van zorgverzekering wil wisselen kan dit alleen in december, voor middernacht op oudejaarsavond. Het is bekend hoe studenten uit kunnen stellen, ook bij de zorgverzekeringen gebeurt dit. Het grootste gedeelte van de studenten zorgverzekeringen worden in de laatste dagen van december afgesloten.

Alleen een basispakket of ook een aanvullende zorgverzekering?

Waarschijnlijk ken je de bovenstaande termen wel. Iedere in Nederland wonende burger is verplicht om het basispakket af te sluiten. De inhoud van dit pakket wordt jaarlijks door de overheid samengesteld, en is dus bij alle verzekeraars gelijk. Verder mogen verzekeraars niemand weigeren voor een basispakket.

Anders dan het basispakket kan een aanvullende zorgverzekering wel het gehele jaar afgesloten worden. Zeker als je aankomend jaar verwacht hoge medische kosten te maken kan het handig zijn om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Je kunt zelfs een aanvullend pakket afnemen bij een andere zorgverzekeraar dan waar je het basispakket afneemt. Vergelijk nu de top 5 basis studenten zorgverzekeringen en sluit de goedkoopste voor jouw situatie gelijk af.

De aanvullende zorgverzekering is niet verplicht om af te sluiten. Je kunt ervoor kiezen om je als student aanvullend te verzekeren om zo een zorgverzekeringspakket samen te stellen dat volledig bij je past. Zo kun je aanvullende modules opnemen voor vaccinaties, fysiotherapie, tandarts of zorg in het buitenland.

Prijs van zorgverzekering voor studenten

De inhoud van het basispakket is dan wettelijk vastgesteld en bij iedere verzekeraar hetzelfde, de maandelijkse zorgpremie verschilt wél per verzekeraar. Deze premie wordt onder andere bepaalt door aangesloten zorgverleners, vrijwillig eigen risico en collectiviteit. Om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander in staat is om zich te verzekeringen is zorgtoeslag in het leven geroepen. Deze toeslag ontvang je, na aanvraag, iedere maand op je rekening. Het bedrag verschilt per situatie. Met deze handige tool kun je zelf berekenen hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen. Het kan zelf voorkomen dat je meer zorgtoeslag krijgt dan dat je betaald voor je zorgverzekering. Dat is geld verdienen ;-)

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering sluit je af om je te verzekeren tegen schade aan spullen die in je huis staan. Verschillende verzekeringen bieden verschillende dekkingen, maar over het algemeen verzeker je je tegen diefstal, water- en brandschade. Als je in een studentenhuis woont waar veel mensen in- en uitlopen is het risico op diefstal aanzienlijk hoger. Mocht het een keer fout gaan, dan dekt een inboedelverzekering de financiële schade. Het is wel van belang dat je de waarde van je inboedel goed berekent, zo ben je niet over- of onderverzekerd. Gebruik de inboedelwaardemeter om te bepalen hoeveel jouw inboedel waard is. Meer informatie over verschillende vormen van inboedelverzekeringen en de aanbieders lees je op de pagina studenten inboedelverzekering.

Natuurlijk kun je nooit helemaal voorkomen dat inbrekers een ingang naar je studentenhuis kunnen vinden. Wat je wel kunt doen is het ze zo moeilijk mogelijk maken. Gebruik onze inbraakpreventietips om de kans op inbraak te verkleinen.

Reisverzekering

Studenten reizen tegenwoordig meer dan ooit. Niet alleen universiteiten zijn internationaler georiënteerd dan een aantal jaar terug, ook tussenjaren en weekendjes weg worden steeds populairder. Hierdoor neemt het aantal studenten dat gebaat is bij een reisverzekering ook toe. Je hebt lang niet altijd alleen maar voordeel bij een reisverzekering als je de wereld rondreist met een backpack. Ook weekendjes weg en citytrips vallen onder de dekking.

Het afsluiten van een reisverzekering is niet verplicht. Wel kan het zeer verstandig zijn om jezelf te beschermen tegen (financiële) risico’s wanneer je op vakantie bent. Hieronder lees je meer over het verschil tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering en hoe je als student de goedkoopste reisverzekering af kan sluiten.

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering sluit je specifiek voor een bepaalde vakantie af. Deze verzekering heeft dan ook een duidelijke begin en einddatum. Als je niet vaak op vakantie gaat kan het verstandig zijn om een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Het voordeel van een kortlopende reisverzekering is dat je alleen betaalt voor de periode wanneer je weg bent. Wel betaal je voor iedere kortlopende reisverzekering die je afsluit poliskosten. Over het algemeen ben je goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering wanneer je meer dan 21 dagen per jaar op vakantie gaat.

Doorlopende reisverzekering

De doorlopende reisverzekering is in veel opzichten vergelijkbaar met de kortlopende variant, alleen wordt de doorlopende voor het gehele jaar afgesloten. Een groot voordeel van een doorlopende reisverzekering is dat je hiermee ook voor weekendjes weg in Nederland of festivals met overnachting verzekerd bent.

Reisverzekering voor backpackers

Steeds meer studenten gaan tijdens een tussenjaar of na hun studie een langere periode backpacken in het buitenland. Azië en Zuid-Amerika zijn bijvoorbeeld populaire bestemmingen. Voor deze avontuurlijke studenten kan een lang op reis verzekering een uitkomst zijn. In tegenstelling tot veel doorlopende reisverzekeringen dekt deze verzekering wel langere reizen, denk aan een studieperiode, stage of (vrijwilligers)werk in het buitenland, backpacken of wereldreis.

Veel studenten komen er te laat achter dat voor stage of studie in het buitenland andere regels gelden betreft zorg- en reisverzekeringen. Lees je goed in voordat je naar het buitenland gaat, zodat je narigheid kunt voorkomen.

Studenten reisverzekering afsluiten

Met de Top 5 studenten reisverzekeringen van Studentenverzekering.nl vergelijk je de meest afgesloten reisverzekeringen onder studenten. Kies zelf wat voor dekking je wil, het aantal reisdagen en sluit gelijk de reisverzekering af die het beste bij jou past.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering, ook wel WA verzekering, is waarschijnlijk niet de eerste verzekering waar je als student aan zal denken. Toch kan het slim zijn om wél na te denken over deze verzekering. Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is wettelijk niet verplicht, maar kan je wel veel narigheid besparen als je hem nodig hebt. Deze verzekering beschermt je financieel voor schade die je zonder opzet veroorzaakt, handig als je een impulsief of onhandig persoon bent, maar ook als je dit niet bent. Een ongeluk zit immers altijd in een klein hoekje.

Verzekeraars waar de meeste studenten afsluiten

Nederland kent in totaal 39 zorgverzekeringen verdeeld over 11 verschillende moederbedrijven.
Het complete overzicht kan je vinden op de pagina alle zorgverzekeraars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s