Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Linda van Reen op 4 april 2019

Waar heb je recht op bij faillissement vliegtuigmaatschappij?

Onlangs zijn luchtvaartmaatschappijen Wow Air en Flybmi failliet verklaard. Reizigers die een ticket hadden geboekt met een van de vliegtuigen van deze maatschappijen zitten nu met onzekerheden. Vanaf wanneer gaan er geen vluchten meer? Is het mogelijk om een terugbetaling aan te vragen en zo ja, bij wie? In dit artikel lees je meer over je rechten bij faillissement van een vliegtuigmaatschappij.

Wordt mijn vlucht geannuleerd?

Of je wel of niet geld kunt verwachten bij het failliet gaan van de vliegtuigmaatschappij waar je een reis geboekt hebt, hangt af van meerdere factoren. Voordat er gekeken kan worden of je geld terug kan krijgen en van wie, is het slim om te kijken of er andere airlines in beeld zijn die de vluchten over willen nemen. Vaak gebeurt het dat een concurrerende maatschappij het wel ziet zitten om de gecancelde vluchten zelf uit te voeren. Als dit gebeurt is de kans groot dat je vlucht gewoon doorgaat en jij dus kan genieten van je vakantie.

Krijg ik geld terug bij faillissement vliegmaatschappij?

Als er geen andere vliegmaatschappij is die de geannuleerde vluchten over wil nemen, wil je natuurlijk graag je geld terug krijgen. Of je daadwerkelijk geld terug krijgt hangt af van de volgende factoren:

  • Heb je de reis met een creditcard gekocht? In dit geval kun je het aankoopbedrag eenvoudig terug vragen bij de creditcardmaatschappij. Aankopen betaald met een creditcard zijn namelijk verzekerd door de maatschappij. Lees meer over studenten creditcards.
  • Heb je tijdens het boeken een vliegticketverzekering bijgeboekt? In dat geval heb je recht op geld terug. Je kunt je melden bij de organisatie waarbij je het ticket gekocht hebt. Deze zal dan voor jou een claim indienen bij de verzekeringsmaatschappij.
  • Heb je een pakketreis geboekt en was het ticket onderdeel van deze reis? Dan kun je bij de touroperator terecht voor een compensatie, in de vorm van geld terug of een andere vlucht.
  • Heb je een annuleringsverzekering afgesloten? Helaas krijg je alleen geld terug van een annuleringsverzekering wanneer je niet kunt reizen vanwege ernstige ziekte, plotseling werkloos raken, overlijden van iemand in je directe omgeving of als je paspoort gestolen is op de dag van vertrek. Lees meer over de voorwaarden van een annuleringsverzekering.

Geen recht op compensatie?

Kom je niet in aanmerking voor een van de bovenstaande opties? Neem dan contact op met de curator. Vanwege het faillissement mag de vliegtuigmaatschappij niet meer zelf beslissen hoe de schulden afbetaald worden, de curator gaat hier dan over. Echter, je hebt geen garantie op geld terug, aangezien je een van de vele schuldeisers bent. Contact met de curator kun je opnemen via de Kamer van Koophandel. Het telefoonnummer van de KvK is 0900 123 45 67 (€0,70 per minuut).

Pagina’s