Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
print

Geschreven door Vincent Braks op 17 oktober 2019

Wat je gaat merken van de ziekenhuisstaking 20 november

Ziekenhuisstaking

De vakbonden die gelieerd zijn aan het personeel van de ziekenhuizen in Nederland hebben vandaag een oproep gedaan tot nationale een staking. Woensdag 20 november zal volgens deze vakbonden een groot deel van het ziekenhuispersoneel het werk een dag stil leggen. Waarom ze dit doen en wat jij hiervan zal merken lees je in onderstaand artikel.

Ontevreden ziekenhuispersoneel

De reden voor het aankondigen van de ziekenhuisstaking is het cao-conflict. Centraal in dit conflict staat een salarisverhoging voor het personeel dat onder de cao Ziekenhuizen valt. Elise Merlijn, bestuurder van vakbond FNV Zorg en Welzijn vult aan dat de salarisverhoging in verhouding moet zijn met de recente zorgakkoorden. Dit komt neer op een effectieve salarisverhoging van 3,5%.

Deze eisen komen niet overeen met het aanbod van de werkgevers. Deze groep heeft aangeboden om een eenmalige bruto uitkering van €1000,- aan te bieden, gevolgd met 4% extra op 1 januari 2019 en 4% extra op 1 januari 2020. De vakbonden vinden dat de eenmalige bijdrage een schijnoplossing is, omdat dit ‘verdampgeld’ zou zijn.

Hoge werkdruk

Naast financiële afwegingen worden er ook werkgerelateerde eisen gesteld. Centraal in de onderhandelingen staat bijvoorbeeld ook betere afspraken over rust- en arbeidstijden. Daarnaast wordt er door individuen benoemd dat er te weinig tijd is per patiënt. Door de hoge werkdruk kan het ziekenhuispersoneel niet de zorg geven die nodig is.

Reactie FNV Zorg & Welzijn

Woordvoerder Kees Koppen van FNV gaf in een reactie aan Studentenverzekering.nl aan dat informatie over de acties voorlopig nog niet bekend kan worden gemaakt. Om op de hoogte te blijven van updates over de acties de persvoorlichting aan de website van FNV Zorg & Welzijn in de gaten te houden.

Wat merk jij van de ziekenhuisstaking

Het precieze aantal medewerkers dat heeft aangegeven om te participeren in de staking is nog onbekend. De vakbonden vermelden wel dat ze uitgaan dat minstens de helft, 100.000 medewerkers, het werk neer zal leggen op 20 november. Dit betekent dat er geen operaties of behandelingen plaats zullen vinden. Het is niet zo dat de ziekenhuizen geheel gesloten zullen zijn. De eerste hulp zal wel gewoon open zijn. Net als dat operaties voor kinderen en kankerbehandelingen wel uitgevoerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina’s