Geschreven door Linda van Reen op 22 september 2020

Zorgpremie stijgt meer dan verwacht

Tijdens Prinsjesdag werd door de overheid bekend gemaakt hoeveel de zorgpremie zou moeten stijgen om alle zorgkosten te kunnen dekken. Dit was zo’n €5,-. Het is aan de zorgverzekeraars zelf om de nieuwe premie te bepalen, maar meestal loopt dit redelijk gelijk met de voorspelling van de overheid.

Eerste premie bekend

Traditiegetrouw maakt verzekeraar DSW altijd als eerste zorgverzekeraar de nieuwe premie voor het komende jaar bekend. Vandaag hebben zij bekend gemaakt dat bij hen de premie €6,50 per maand gaat stijgen. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van €78,-. De overheid had een stijging van €59,- voorspeld op jaarbasis, dit is dus een significant verschil. DSW geeft aan genoodzaakt te zijn de premie zoveel te laten stijgen, omdat zij geen aanspraak meer kunnen maken op hun reserves. Dit deden ze voorgaande jaren wel om te zorgen dat de premie niet teveel zou stijgen. Daarnaast moet de stijging van de zorgkosten worden gecompenseerd.

Wanneer kan ik overstappen? Van 12 november tot en met 31 december heb je de tijd om je oude zorgverzekering op te zeggen. De meeste mensen kiezen dan direct hun nieuwe zorgverzekeraar uit. Je hebt echter tot 1 februari 2021 de tijd om een nieuwe uit te zoeken. Zodra de nieuwe premies bekend zijn, kun je gaan beginnen met vergelijken.

Andere zorgverzekeraars

Het is nu afwachten wat andere zorgverzekeraars gaan doen. Naar alle verwachting zullen zij de premie ook met meer dan €5,- laten stijgen, want normaliter is DSW een verzekeraar met een scherpe premie in vergelijking met andere zorgverzekeraars. Op 12 november as. moeten alle premies bekend zijn gemaakt, dan zal de balans echt kunnen worden opgemaakt.

Zorgpremie in toekomst nog duurder

De zorgpremie wordt ieder jaar duurder. Niet alleen doordat de premie zelf stijgt, maar ook omdat eventuele kortingen steeds minder worden. Zo is vandaag ook bekend gemaakt dat de collectieve korting vanaf 2023 helemaal verdwijnt. Eerder was de korting van 10% al teruggeschroefd naar een korting van 5%. Nu is dus duidelijk dat in de komende jaren deze korting helemaal verdwijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *