Dé studentenverzekering specialist

Veelgestelde vragen scooterverzekering

De kans bestaat dat je na het lezen van de artikelen over het verzekeren van je scooter nog enkele vragen hebt. Op deze pagina hebben we enkele veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Ben ik verplicht om een scooterverzekering af te sluiten?

Ja. Je bent verplicht om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is de basisverzekering  welke de schade die jij met je scooter veroorzaakt bij een ander vergoedt. Het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) controleert jaarlijks of alle geregistreerde scooters verzekerd zijn. Wanneer je scooter niet verzekerd is kun je een boete van tegen de €400,- ontvangen.

Wat is het verschil tussen een scooter- en bromfietsverzekering?

Over dit vraagstuk lopen de meningen nog wel eens uiteen. Over het algemeen wordt ‘scooter’ gezien als de verzamelnaam voor zowel de brom-, snor- als de motorfiets. Voor het gemak wordt de motorfiets in de meeste gevallen buiten beschouwing gelaten. Dit is namelijk het voertuig met dezelfde maximumsnelheid als personenauto’s. Hiervoor geldt een andere verzekering dan voor de brom- en snorfiets. Voor velen wordt de bromfiets bedoeld wanneer er gesproken wordt over een scooter. Met een bromfiets mag je maximaal 45 kilometer per uur rijden en het dragen van een helm is verplicht. De bromfiets heeft een gele kentekenplaat.

Wanneer de verzekeraar spreekt over een scooterverzekering wordt er tevens een bromfietsverzekering bedoeld en vice versa.

Wat is een snorfiets?

Mocht je je nu nog afvragen wat dan een snorfiets is, dit is de lichtere versie van een bromfiets en herkenbaar aan een blauwe kentekenplaat. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur en hiermee mag je op het fietspad rijden. Voor een snorfiets geldt geen helmplicht.

Is mijn scooter verzekerd in het buitenland?

Soms. Bij het afsluiten van een scooterverzekering ontvang je een groene kaart als verzekeringsbewijs. Dit bewijs is internationaal geldig en hierop staat genoteerd in welke landen je scooter verzekerd is. Twijfel je? Neem dan contact op met de desbetreffende verzekeraar.

 Als je een scooter huurt in het buitenland is het van belang om te beseffen dat de reisverzekering de schade aan de huurscooter of derden niet dekt. Als je je reisverzekering hebt aangevuld met een module voor medische kosten kun je voor verwondingen als gevolg van een aanrijding of vallen met de huurscooter wel een vergoeding ontvangen.

Moet ik de scooterverzekering stopzetten?

Ja. Wanneer jij je scooter bijvoorbeeld verkoopt of het voertuig als total loss wordt verklaard, zal je de verzekering zelf stop moeten zetten. Hiervoor moet je contact opnemen met de verzekeraar.

Wat moet ik doen bij een aanrijding met mijn scooter?

Wanneer er sprake is van lichamelijk letsel is het ten eerste van belang om direct een arts te raadplegen. Alleen bij een ernstige aanrijding of onenigheid zal de politie ter plaatse komen. Vul (online) het Europees Schadeformulier in, noteer de gegevens van de betrokkenen en maak foto’s ter bewijs. Op de pagina schade melden kun je meer lezen over het melden van schade.

Mag ik met mijn autorijbewijs een scooter besturen?

Ja. Het scooterrijbewijs (AM) wordt bij het behalen van een autorijbewijs automatisch aan het pasje toegevoegd. Ook wanneer je een geldig motorrijbewijs hebt hoef je niet apart een bromfietsrijbewijs te halen.

Hoeveel kost een scooterverzekering?

Dit is één van de meest gestelde vragen. Wat is de premie van een scooterverzekering? De premie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo betaal je vanzelfsprekend minder voor een basisverzekering dan voor een basisverzekering met aanvullende dekkingen. Ook leeftijd en het soort scooter zijn van invloed op de hoogte van de premie. Voor een basisverzekering kun je rekenen op rond de 5 à 10 euro per maand. Voor een aanvullende verzekering loopt het bedrag op van 30 tot wel 80 euro per maand.

Hoe kan de scooter aanvullend verzekerd worden?

Bij vrijwel alle verzekeraars waarbij het afsluiten van een basis scooterverzekering mogelijk is, kun je ook een aanvullende verzekering toevoegen. Je kunt kiezen uit verschillende dekkingen, zoals diefstal, schade door onmacht of een complete ‘allrisk’ dekking. Meer over aanvullende modules lezen.

Kan ik overstappen van scooterverzekering?

De kans bestaat natuurlijk dat je niet tevreden bent met je huidige scooterverzekering. Als je wilt overstappen is het van belang om je huidige verzekering op te zeggen en direct een nieuwe verzekering af te sluiten. Je bent namelijk verplicht om minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd te zijn. Weet je niet zo goed welke verzekering je moet kiezen? Onze Top 5 scooterverzekering helpt je mogelijk op weg!

Vind je deze informatie nuttig?