Veilig op reis

Ga je als student backpacken, dan zal je in veel gevallen terecht komen in landen waar veiligheid niet zo vanzelfsprekend is als in Nederland. Daarom is het handig extra maatregelen te nemen om incidenten zoals een diefstal of overval te voorkomen en om te zorgen dat je je prettig voelt op reis.

Tips voor je bagage

Zorg ervoor dat je beschikt over een goede backpack of koffer en dat deze dicht kan met een slotje. Zo voorkom je dat jouw bagage ongewild gebruikt wordt voor smokkelwaar. Als je reist met een backpack is het handig om een flightbag (hoes ter bescherming) aan te schaffen. Neem naast je koffer of backpack ook een daypack mee als handbagage. Deze is handig voor dagtripjes. Ook een moneybelt, die je draagt op je lichaam, is onmisbaar.

Zorg dat je onderweg je bagage nooit uit het oog verliest.Reis je binnenlandse stukken met de bus en moet je backpack in het ruim, stop dan al je belangrijke documenten in je daypack en probeer aanwezig te zijn wanneer het ruim sluit en open wordt gemaakt. Loop je op straat met een tas en is het druk? Houd deze dan op je buik zodat je goed in de gaten kan houden wat ermee gebeurt. Dieven zijn in veel landen vliegensvlug en vaak heb je niet eens door dat je wordt gerold.

Tips voor je reisdocumenten

Zorg ervoor dat je je paspoort altijd dicht bij je houdt, en berg hem in geen geval op in een voorvakje van een tas of een ander vak dat makkelijk toegankelijk is. Neem ook altijd meerdere kopieën van je paspoort, rijbewijs en eventuele Visa mee en verspreid deze over je backpack, daypack en eventuele moneybelt. Hiernaast is het handig een lijstje te hebben met telefoonnummers van Nederlandse ambassades in de landen die je gaat bezoeken, met wie je contact kan opnemen in geval van nood. Aan te raden is deze lijst uit te breiden met de telefoonnummers van je reisverzekering, je zorgverzekering, je bank en eventuele contactpersonen in Nederland.

Tips voor je geldzaken: Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen op het gebied van geld. In veel gevallen zal je op je reis gebruik moeten maken van contant geld, in het buitenland zijn er vaak veel minder pinautomaten aanwezig. Zorg er daarom altijd voor dat je een (niet te grote) hoeveelheid contant geld bij je hebt. Verspreid dit over je tassen, zodat je niet meteen blut bent als een van je tassen zoek raakt of gestolen wordt. Vertrek je naar een volgende bestemming? Dan is het handig om van tevoren op het internet te checken of er een pinautomaat aanwezig is. Zo niet, dan is het handig om even wat extra te pinnen voor je vertrek.

Creditcard

Voor je vertrek uit Nederland is het aan te raden een creditcard aan te schaffen. In veel landen is het niet gebruikelijk dat Maestro bij elke pinautomaat geaccepteerd wordt, en soms is er maar één pinautomaat per dorpje. Mastercard of Visa is daarentegen een meer gangbare kaart. Het meenemen van meerdere kaarten en het verspreiden hiervan vermindert ook het risico dat je in een vervelende financiële situatie terecht komt en niet bij je geld kunt.

Vaststellen reisbudget

Wat je uit zal geven aan je reis is afhankelijk van veel factoren. Natuurlijk verschilt het per land, maar de landen die over het algemeen door backpackende studenten worden aangedaan zijn doorgaans spotgoedkoop. Het budget hangt ook af van hoe luxe je je verblijf wilt maken. Ga je voor de echte backpack experience en slaap je in slaapzalen met andere reizigers, dan kun je in veel landen in Zuidoost Azië een prima comfortabel bedje vinden voor 5 euro per nacht. Slaap je liever in een privé-kamer, dan zal je per nacht in deze landen ongeveer het dubbele moeten neerleggen. De prijzen liggen op andere continenten zoals Oceanië en Zuid-Amerika hoger, maar vergeleken met onze Europese prijzen is het alsnog goedkoop.

In veel landen kun je ook voor een spotprijs genieten van een heerlijke lokale maaltijd. Voor een westerse maaltijd leg je over het algemeen wat meer neer. Je budget is daarnaast afhankelijk van hoeveel activiteiten je wilt ondernemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een duikcursus, een meerdaagse hike of een bungeejump. Als je van tevoren al weet welke landen je gaat bezoeken, lees je dan in over de mogelijkheden. Zo kan je inschatten welke activiteiten je per land wilt ondernemen en hoeveel geld je daarvoor apart moet zetten. Op deze manier voorkom je dat je bijvoorbeeld niet die prachtige vulkaan kan beklimmen, omdat je geld al op is.

Laat je van te voren informeren wat de kosten zijn van accommodaties, eten en de activiteiten op je reisbestemming en stel een dag- of reisbudget vast, zodat je controle hebt en inzicht houdt op je financiën.

Visa

Voor sommige landen heb je een visum nodig. Zorg daarom dat je dit tijdig uitzoekt. Als je een visum moet aanvragen bij de ambassade van het betreffende land in Nederland kan het namelijk een aantal dagen tot enkele weken duren voordat de aanvraag verwerkt is. Veel visa kan je tegenwoordig ook online regelen. Gemiddeld kost een visum tussen de 20 en 50 euro, in sommige gevallen kan het oplopen tot enkele honderden euro’s.

Of je voor jouw verblijf een visum moet aanvragen is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de duur van je verblijf. In een aantal landen kan je zonder visum tot bijvoorbeeld 30 dagen verblijven. Ook het doel van je verblijf is van belang. Veel backpackers kiezen er bijvoorbeeld voor om tijdens hun reis een tijdje te werken om zo de reis te bekostigen. In veel landen heb je hiervoor een ander soort visum nodig dan wanneer je alleen op vakantie bent. Zorg er daarom voor dat je ruim voordat je naar je volgende bestemming vertrekt je visumvereisten op orde hebt, om gedoe bij de grensovergang te voorkomen.

Extra tips om veilig te reizen

Het is verstandig om altijd te reizen met een buddy, daarnaast is dit natuurlijk ook gezelliger! In je hostel zitten vast mensen die dezelfde kant op gaan en liever niet alleen reizen. Spreek mensen aan in de gemeenschappelijke ruimte of vraag het bij de receptie. Daarnaast hebben veel landen Facebook groepen waarin je een oproep kunt plaatsen. Als je dan toch alleen moet reizen, overweeg dan om bijvoorbeeld in de trein een klasse hoger te boeken, hier bevinden zich vaak minder mensen en zal je je wat veiliger voelen.

In sommige landen is het niet slim om ’s avonds alleen over straat te gaan. Zorg er daarom voor dat je na het eten of na een feestje altijd met een groepje terug naar je hostel loopt. Ook is het aan te raden je alcoholgebruik op feestjes binnen de perken te houden. Zorg er hiernaast voor dat je altijd zicht hebt op je drankje en houd zoveel mogelijk je hand hier overheen. Zo voorkom je dat iemand ongemerkt iets in je drankje doet.

Zorg dat je er in ieder geval nooit uitziet als een verdwaalde toerist, zo voorkom je dat je gezien wordt als een makkelijk doelwit. Let tot slot ook op in welke wijk je een hotel of hostel boekt. In sommige landen is de ene wijk veel veiliger dan de andere, lees je van te voren hierover in. Misschien is de veilige wijk wel wat duurder, maar als je daar meer ontspannen kunt genieten van je reis kan dit de investering waard zijn.

Tips voor vrouwen op reis

In sommige landen is veiligheid voor vrouwen niet zo vanzelfsprekend als veiligheid voor mannen. Je kan als vrouwelijke backpacker tegen een aantal vervelende zaken oplopen. Je kan dit proberen te voorkomen door extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Lees je bijvoorbeeld goed in over het land wat je gaat bezoeken, en bedenk of je misschien je kleding moet aanpassen. Het paraderen door de straten in een kort broekje wordt niet overal gewaardeerd, en je kan op deze manier vervelende aandacht krijgen. In zo’n situatie is het beter om je kleding aan te passen en bijvoorbeeld een lange rok te dragen. In sommige landen kan het ook handig zijn een (nep) trouwring te dragen. Hierdoor vermijd je een deel van de ongewilde aandacht.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten en jongeren. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over verzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Bronnen

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

Keurmerk

Gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

linda van Reenen

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekering.nl en specialist op het gebied van studenten verzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.

Disclaimer

Studentenverzekering.nl stelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de volledigheid en juistheid van de informatie op deze pagina. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.