Dé studentenverzekering specialist

Bespaartips zorgverzekeringen

Hoe kan je als student extra besparen op je zorgverzekering? Je maandelijkse budget is beperkt, je maakt weinig zorgkosten en alle extra’s zijn welkom. Er zijn talloze manieren om extra te besparen op je zorgverzekering, onder meer door te profiteren van speciale (studenten)kortingen en je niet aanvullend over te verzekeren. Hieronder een aantal handige bespaartips om per maand wat extra geld over te houden.

Kies een verzekering die bij je past

Voordat je een zorgverzekering afsluit is het verstandig de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Het basispakket is in Nederland voor iedereen in principe gelijk, maar verzekeraars kunnen met bepaalde zorgaanbieders contracten hebben afgesloten. De premie is dan vaak lager, maar de keuze uit zorgverleners beperkter. Kijk dus niet alleen naar de hoogte van de premie, maar ook of de keuze uit zorgverleners gezien je persoonlijke situatie voldoende is.

Tip Met een naturapolis, een verzekeringspolis waarbij je alleen kosten van geplande zorg bij gecontracteerde zorgverleners vergoed krijgt, doe je er verstandig aan alleen naar gecontracteerde zorgverleners te gaan. Anders dien je zelf een groot gedeelte van de kosten te betalen.

Waak voor oververzekeren

Naast je basispakket kan je een aanvullende verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld voor tandartsbezoeken, fysiotherapie of brillen en lenzen. Maak je weinig zorgkosten? Dan kan het voordeliger zijn gewoon zelf de rekening te betalen.

Stel, je betaalt €10 extra per maand voor een tandartsverzekering. Dat is €120,- euro op jaarbasis. Je gaat twee keer per jaar voor controle en hebt misschien een gaatje. Je bent daarvoor misschien tussen de €60,- en €100,- kwijt. In dat geval weegt de tandartsverzekering niet op tegen de kosten die je maakt bij de tandarts. Bovendien dekken tandartsverzekering in de meeste gevallen maar tot maximaal €350,-, echt hoge kosten vallen dus buiten de boot.

De tandartsprijzen worden jaarlijks opnieuw door de overheid vastgesteld, deze vaste tarieven zijn eenvoudig op internet te vinden. Aan de hand van de vaste tarieven kan je dus ongeveer berekenen wat je per jaar kwijt bent aan tandartskosten.

Probeer ten slotte zoveel mogelijk zaken te weren uit je aanvullende verzekering waar je geen gebruik van maakt. Bij een aantal verzekeraars kan je de aanvullende pakketten gedeeltelijk zelf samenstellen, door bijvoorbeeld voor bepaalde modulen te kiezen. Op die manier kies je alleen voor de zaken die voor jou interessant zijn.

Je eigen risico verhogen

Het eigen risico is het gedeelte van de zorgkosten dat voor eigen rekening komt. In Nederland geldt in 2021 een verplicht eigen risico van €385,-. Deze kan je met maximaal €500,- verhogen naar €885,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe hoger de korting op je premie. Je kan zo tussen de €200,- en €350,- euro op jaarbasis besparen. Maak je amper zorgkosten? En kom je vaak niet eens over het verplichte deel van je eigen risico? Dan kan je ervoor kiezen je eigen risico te verhogen. Bovendien geldt voor de standaardzorg, zoals de huisarts en het grootste gedeelte van de medicijnen, dat deze buiten het eigen risico vallen.

Korting

Kijk verder of er speciale studentenkortingen worden aangeboden of zorgverzekeringen speciaal op studenten afgestemd. Het voordeel is dat studentenzorgverzekeringen inhoudelijk meer aansluiten op jouw levensfase. Het is bovendien mogelijk dat je collectiviteitskorting kan krijgen via je universiteit of HBO-instelling.

Verzekeraars bieden bovendien overstapkorting en stapelkortingen aan. Neem je meerdere producten af, dan krijg je extra korting bij die verzekeraar. Ten slotte bieden de meeste verzekeraars een veelheid aan kortingen aan via je zorgverzekering. Zo kan je korting krijgen op de sportschool, dagjes uit, brillen of lenzen en condooms.

Zorgtoeslag

Vergeet niet zorgtoeslag aan te vragen! Via de zorgtoeslag krijg je van de overheid een bijdrage in je zorgkosten. Indien je 18 jaar of ouder bent en een laag inkomen geniet, zoals de meeste studenten, kom je in aanmerking voor zorgtoeslag.

Vind je deze informatie nuttig?