Dé studentenverzekering specialist

Stage in het buitenland

Wanneer je een leuke buitenlandstage hebt gevonden is het belangrijk dat je jouw voorbereiding goed op orde hebt. Een belangrijk onderdeel hiervan is de zorgverzekering. Je kunt namelijk voor hoge doktersrekeningen komen te staan wanneer je dit niet hebt geregeld. Lees hier precies hoe jij verzekerd bent voor medische hulp tijdens een stage buitenland.

Dekking basiszorgverzekering stage buitenland

De basiszorgverzekering biedt voor niet-spoedeisende medische hulp in het buitenland een uitgebreide dekking. Je krijgt alle zorg tot het in Nederland geldende tarief voor die behandeling vergoed. Behandelingen die uitgesteld kunnen worden tot je weer in Nederland bent vallen niet onder de dekking. Voor deze kosten en de kosten buiten het Nederlandse tarief kun je een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering afsluiten.

Aanvullende zorgverzekering

Wanneer je een extra dekking wilt voor medische kosten in het buitenland kun je een reisverzekering of een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Een aanvullende zorgverzekering biedt meestal een dekking voor de volgende medische zaken:

  • Vergoeding voor de kosten van spoedeisende hulp buiten het Nederlandse tarief
  • Een maximumbedrag aan vergoeding voor niet-spoedeisende zorg
  • Repatriëring bij ziekte
  • Vaccinaties

Wat er precies gedekt wordt is afhankelijk van de zorgverzekeraar. Houd wel in gedachte dat je niet altijd zomaar vlak voor vertrek een aanvullende zorgverzekering kunt afsluiten. Een reisverzekering is dan een betere optie.

Geldigheid zorgverzekering

Je kunt niet altijd zomaar verzekerd blijven via de Nederlandse zorgverzekering wanneer je in het buitenland verblijft. Of je verzekerd kunt blijven is afhankelijk van jouw situatie. Als je korter dan een jaar naar het buitenland gaat en niet betaalt gaat werken, dan kun je in Nederland verzekerd blijven. Ontvang je een vergoeding of blijf je langer dan een jaar? Je moet dan contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze bekijkt jouw situatie en bepaalt of je Wlz-verzekerd mag blijven in Nederland.

Kom je niet in aanmerking om de Nederlandse zorgverzekering aan te houden? Sluit dan een speciale reisverzekering voor stage in het buitenland af.

Bewijs zorgverzekering

Er zijn door de regering allerlei verdragen en overeenkomsten gesloten met andere Europese landen en verdragslanden met betrekking tot medische hulp. Om te voorkomen dat jij de rekening niet ter plekke hoeft voor te schieten is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je in Nederland verzekerd bent. Dit doe je als volgt:

  • In een EU-land, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Macedonië of Australië kun je jouw EHIC laten zien. Dit is een speciale European Health Insurance Card die jouw zorgverzekeraar je kan verschaffen
  • Voor zorg in een verdragsland is meestal een 111-formulier nodig als bewijs. Je kunt deze vinden op de website van je zorgverzekeraar. Dit geldt voor de landen: Marokko, Turkije, Montenegro, Tunesië, Servië, Bosnië en Herzegovina, en Kaapverdië
  • In alle overige landen gelden de regels zoals vermeld in je zorgpolis. Neem in geval van medische zorg altijd contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekering en gebruik je zorgpas als bewijs

Houd er rekening mee dat de EHIC-pas en het 111-formulier doorgaans alleen in staatsziekenhuizen worden geaccepteerd en niet in privéklinieken. In privéklinieken geldt doorgaans je zorgpas wel, maar moet je het bedrag dus waarschijnlijk voorschieten. De alarmcentrale van je zorgverzekeraar kan je informatie geven over de verschillende ziekenhuizen in de plaats waar jij je bevindt.

Uitschrijven bij Basisregistratie personen (BRP)

In de Basisregistratie personen (BRP) worden alle persoonsgegevens van Nederlanders bijgehouden en sta jij als inwoner van Nederland geregistreerd. Wanneer je voor een aantal maanden in het buitenland stage gaat lopen, dan heeft dit geen gevolgen voor jouw inschrijving. Pas wanneer jij voor een periode van meer dan 8 maanden Nederland verlaat dien jij je uit te laten schrijven bij de BRP. Dit kun je doen vanaf 5 dagen voor je vertrekt bij je gemeente.

Vaccinaties

Als je een stage gaat lopen in een land waar bijvoorbeeld tropische ziekten voorkomen, dan kan het zo zijn dat je vaccinaties nodig hebt. Dit krijg je niet vergoed door het basispakket van je zorgverzekering of je reisverzekering, maar alleen via een aanvullende zorgverzekering. Lees meer over de vergoeding voor vaccinaties.

Vind je deze informatie nuttig?