Dé studentenverzekering specialist

Zorgverzekering studie buitenland

Je wilt dolgraag (tijdelijk) studeren in het buitenland maar weet niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Of je hebt al bijna alles geregeld voor je studie of stage in het buitenland maar wilt zeker weten dat je een paar belangrijke zaken niet bent vergeten? Op deze pagina kan je lezen hoe je een studie of stage in het buitenland kan vinden, krijg je uitleg over zorgverzekeringen in het buitenland en geweldige tips om jouw in het buitenland te besteden budget aanzienlijk te kunnen vergroten.

Hoe kom je aan een studie in het buitenland?

Als je al met een opleiding bezig bent in Nederland en je wilt gedurende een bepaalde periode studeren in het buitenland, dan kan je informeren bij je (hoge)school of universiteit. Veel scholen en universiteiten bieden namelijk uitwisselingsprogramma’s aan. Dit is een afspraak tussen twee opleidingsinstituten; een bepaald aantal studenten per jaar kunnen naar de andere school/universiteit gaan voor een deel van de opleiding. Dit is een gemakkelijke manier om naar het buitenland te gaan voor je studie, gezien de contacten al gelegd zijn, jouw opleiding al meteen weet hoe het curriculum er daar uit ziet en dus jou gewoon studiepunten kan geven voor de vakken die je in het buitenland volgt.

Dien je voor jouw opleiding stage te lopen en mag dat van jouw school/universiteit ook in het buitenland? Vraag dan aan de opleider of de school contacten heeft in het buitenland van jouw keuze. Hebben ze dit niet, stap dan naar een stagebemiddelingsbureau. Dergelijke bureaus kunnen je helpen met het vinden van een stage in het buitenland, geven voorlichtingsbijeenkomsten en kunnen je bijvoorbeeld ook helpen met het vertalen van je sollicitatiebrief.

Goed verzekerd naar het buitenland

Een basis zorgverzekering is ook in het buitenland van belang. Deze verzekering vergoedt namelijk spoedeisende hulp in het buitenland. Als je naar een land gaat waar de zorg erg duur is (onder andere de VS, Canada, Zwitserland, Japan) kan het verstandig zijn een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering af te sluiten. De kosten worden namelijk naar Nederlandse tarieven vergoedt. Een aanvullende zorgverzekering vergoedt meer dan de basiszorgverzekering. Hoeveel verschilt echter wel per aanvullende zorgverzekering.

Ga je langer dan een jaar naar het buitenland of neem je een baantje naast je studie in het buitenland? Dan dien je je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Sluit dan een reisverzekering af waarbij medische kosten gedekt worden. Eén van de voordelen van een globetrotter reisverzekering ten opzichte van een gewone reisverzekering is dat deze langer geldig is. Veel reisverzekeringen vergoeden namelijk alleen maar als je bijvoorbeeld maximaal 60 dagen aaneengesloten in het buitenland bent. Lees hierover op de pagina reisverzekering tijdens stage in het buitenland.

Financiën

Studenten-ov-kaart

Maak je momenteel gebruik van je studentenreisproduct van de DUO? Aan je studenten-ov-kaart heb je natuurlijk niks wanneer je in het buitenland zit. Je kan je studentenreisproduct omzetten naar een ov-vergoeding. Hoe dit moet staat op de website van DUO.

Studiefinanciering

Doe je een deel van je studie of een stage in het buitenland? Dan heb je recht op studiefinanciering als je ingeschreven blijft bij je Nederlandse opleiding en als de studie of stage een onderdeel is van die Nederlandse opleiding.

Ga jij je volledige studie in het buitenland doen? Dan dien je aan andere voorwaarden te voldoen en kan je apart studiefinanciering aanvragen voor een studie in het buitenland. Meer hierover lees je op duo.nl

Studiebeurs

Voor studies of stages in het buitenland zijn vaak beurzen beschikbaar. De meest bekende en meest gebruikte beurs is de Erasmusbeurs. Op de website wilweg.nl staan nog veel andere beschikbare beurzen voor diverse studies. Ook kan je bij jouw school of universiteit vragen of er beurzen beschikbaar zijn.

Als je een dergelijke studiebeurs aanvraagt is het altijd belangrijk om je motivatie voor de studie of stage goed op papier te zetten. Tevens dient uit je aanvraag te blijken waarom je dat specifieke studieonderdeel in het buitenland wilt doen; wat is de meerwaarde ervan?

Soms wordt ook een begroting van je verwacht: hier in zet je de financiële middelen op een rijtje die je denkt nodig te hebben en alle kosten die je verwacht te moeten maken voor je studie of stage in het buitenland.

Vind je deze informatie nuttig?