Dé studentenverzekering specialist

Stappenplan zorgkosten buitenland

Stel je bent ziek geworden in het buitenland of je hebt een ongeval gehad waardoor je medische zorg nodig hebt. Hoe pak je dit dan aan? Hier in Nederland bel je even je huisarts en maakt een afspraak voor een consult. In het buitenland werkt dit natuurlijk anders. Hieronder kan je in het stappenplan lezen wat te doen als je medische zorg in het buitenland nodig hebt en wie dit betaalt.

1. Niet-spoedeisend, spoedeisend of levensbedreigend

Hoe je moet handelen hangt af van hoe spoedeisend het medische probleem is. Indien het levensbedreigend is dien je direct het landelijk alarmnummer te bellen. In heel Europa is dit 112. Buiten Europa kan je dit aan een lokale bewoner vragen. Het is verstandig om voor je reis dergelijke nummers op te zoeken en in je mobiele telefoon te zetten of op een kaartje te schrijven dat je snel tevoorschijn kan halen. Neem, zodra het mogelijk is, wel zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekering.

Is het spoedeisend, bel dan de alarmcentrale van je zorgverzekering. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste zorgverlener en zijn 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar.

Sommige zorgverzekeraars bieden je de mogelijkheid tijdens kantooruren te bellen met een arts. Hij of zij kan je vertellen of je met dit probleem wel of niet een dokter moet zien.

2. Naar het ziekenhuis of de dokter

Als de situatie niet levensbedreigend is heb je kunnen overleggen met je zorgverzekeraar via de alarmcentrale en weet je naar welke zorgverlener je kunt gaan. Zorg dat je je zorgverzekeringspas meeneemt. Achterop deze pas staat EHIC (Europen Health Insurance Card) en je verzekeringsgegevens. Hiermee heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland (in de EU- en EER-landen).

3. Wat wordt vergoed door wie?

Welke medische zorg je kan krijgen en of deze zorgkosten vergoed worden hangen af van het land waar je op vakantie bent. Nederland heeft namelijk met heel wat landen afspraken gemaakt dat ze elkaars verzekerden zorg bieden als ze dit nodig hebben. In de verdragslanden heb je recht op zorg uit het basispakket van het desbetreffende land. De kosten hiervan verrekenen de landen achteraf met elkaar. Dit geldt echter niet voor alle ziekenhuizen en klinieken, daarom is het belangrijk vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar als dit mogelijk is. Moet je toch betalen voor je zorg? Vraag dan om een rekening van de zorgkosten (nota) en bewaar die goed.

Zorg die je in het buitenland ontvangt en buiten je Nederlandse zorgpolis valt, wordt niet vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Het is mogelijk om daarvoor een aanvullende zorgverzekering af te sluiten of een reisverzekering. Wat het verschil is tussen die twee lees je op de pagina verschil zorgverzekering en reisverzekering.

4. Declareren

Wanneer je hopelijk weer gezond en wel in Nederland bent kan je de eventueel door jou betaalde zorgkosten declareren. Hiervoor moet je een originele nota hebben van de zorg die je hebt ontvangen. Deze kan je sturen naar je zorgverzekeraar, meestal per post met een ingevuld formulier specifiek voor buitenlandse ziektekosten dat je van hun website kan printen.

Als de zorgverzekeraar je laat weten de kosten niet te vergoeden, kan je de declaratie naar je reisverzekering sturen. Mogelijk worden je gemaakte zorgkosten wel vergoed.

Vind je deze informatie nuttig?