Zorgverzekering Inboedelverzekering All-in-1 pakket Actueel
enhanced_encryption Zorgverzekering
 • share Deel deze pagina

  print

  Zorgverzekering buitenland

  Of je nu naar het buitenland vertrekt voor een studie of om gewoon heerlijk te relaxen, een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de juiste verzekering hebt, weet waar je voor medische zorg terecht kunt en of je alle vaccinaties hebt. In de onderstaande artikelen vind je alle informatie die je nodig hebt voor een goed geplande reis.

  Stappenplan zorgkosten buitenland

  Je zult niet de eerste zijn die tijdens een vakantie in een ander land ziek wordt of een ongelukje krijgt. Het is belangrijk dat je dan de juiste stappen volgt, zodat je bij thuiskomst niet ineens voor een torenhoge rekening komt te staan. Niet alle behandelingen in elk buitenlands ziekenhuis worden namelijk standaard vergoed door je zorgverzekering. Neem bij niet-spoedeisende zorg bijvoorbeeld altijd eerst contact op met je zorgverzekeraar. Wij hebben een stappenplan opgesteld waarmee je eenvoudig kunt zien wat jij bij een ongeval of ziekte moet doen en met wie je contact moet opnemen.

  Ga naar het stappenplan zorgkosten buitenland

  Stage in het buitenland

  Het wordt steeds belangrijker dat je als student relevante werkervaring op je cv hebt staan en een stage die je in het buitenland hebt gelopen staat natuurlijk helemaal goed. Wanneer je eenmaal een stage hebt gevonden via je onderwijsinstelling of een stagebemiddelaar kun je aan de slag met de voorbereidingen. Sluit bijvoorbeeld een goede aanvullende zorgverzekering of reisverzekering af en informeer of je in aanmerking komt voor een Erasmusbeurs. Ontvang je een stagevergoeding? Controleer dan of jouw Nederlandse zorgverzekering nog wel geldig is!

  Ga naar stage in het buitenland

  Studie in het buitenland

  Wanneer je in het buitenland wilt gaan studeren zijn er een hoop zaken die je moet regelen. Je moet natuurlijk allereerst toegelaten worden tot een buitenlandse opleiding. Je kunt dit meestal regelen via je eigen universiteit of hogeschool, maar soms ook via een extern bemiddelingsbureau. Daarna zijn er andere praktische zaken die aan bod komen, zoals een goede reisverzekering en het regelen van genoeg financiering. Wist je dat je voor een aantal studiebeurzen en een ov-vergoeding in aanmerking kunt komen?

  Lees er alles over op de pagina studie in het buitenland

  Vaccineren

  Als je van plan bent om een lange of verre reis te maken, dan is de kans groot dat je vaccinaties nodig hebt. Er komen op andere plekken in de wereld namelijk veel (tropische) ziektes voor waar wij als Nederlanders niet standaard voor ingeënt worden. Het is heel belangrijk om voor vertrek te controleren welke vaccinaties er aangeraden worden voor jouw reisbestemming. Je kunt je vervolgens laten vaccineren bij de GGD of een vaccinatiebureau. Hiervoor kun je een vergoeding krijgen vanuit je aanvullende zorgverzekering (wanneer je die hebt afgesloten). De basiszorgverzekering en de reisverzekering vergoeden dit niet.

  Ga nu naar de pagina vaccineren voor meer informatie

  Verschil zorg- en reisverzekering

  Er bestaat onder reizigers nogal eens wat verwarring over de dekking van de zorg- en de reisverzekering. Dit is niet zo vreemd, want op sommige punten overlappen de verzekeringen ook. Zo kun je met een basiszorgverzekering en een aanvullende zorgverzekering goed gedekt zijn voor medische hulp in het buitenland en vaccinaties. Een reisverzekering biedt deze medische dekking ook, maar verzekert in plaats van vaccinaties juist weer reisbagage. Het is dan ook belangrijk dat je goed controleert waar jij al voor verzekerd bent, voordat je een nieuwe verzekering afsluit.

  Op de pagina verschil zorg- en reisverzekering lees je meer dit onderwerp

  Vrijwilligerswerk in het buitenland

  Wanneer je graag meer van de wereld wilt zien en daarnaast ook echt iets wil betekenen, dan is een periode van vrijwilligerswerk in het buitenland een prachtige ervaring voor jou. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om goed verzekerd op pad te gaan. Zo is het belangrijk om een aanvullende zorgverzekering of een speciale reisverzekering af te sluiten voor medische hulp. Je basispakket vergoedt namelijk slechts een deel van spoedeisende zorg. Ga je langer dan 8 maanden naar het buitenland? Je moet je dan uit laten schrijven bij de gemeente en dit kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering.

  Meer informatie over vrijwilligerswerk in het buitenland

  Werken naast je studie in het buitenland

  Een studie in het buitenland is een enorm leuke ervaring, maar kan door alle feestjes, excursies en shoptripjes wel duur uitvallen. Sommige studenten kiezer er daarom voor om naast de studie nog een baantje te nemen. Dit is erg verstandig, maar je moet er wel rekening mee houden dat dit gevolgen kan hebben voor de geldigheid van je Nederlandse zorgverzekering. Wanneer jouw inkomen te hoog is, ziet de overheid dit als werk in het buitenland. Je hebt dan geen recht meer op een ziektekostenvergoeding vanuit Nederland.

  Meer informatie zie je op de pagina werken naast je studie in het buitenland

  Zorg in het buitenland

  Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de zorg niet overal ter wereld zo geregeld is als in Nederland. Het kan natuurlijk echter gebeuren dat je tijdens je vakantie zorg nodig hebt. Je leest hier wat de vergoedingen en regels omtrent zorg in het buitenland zijn. Daarnaast vind je op deze pagina meer informatie over geplande zorg in buitenland. Dit houdt in dat je voor een specifieke behandeling naar een ander land reist, vaak omdat de wachtlijsten er korter zijn.

  Ga nu naar de pagina zorg in het buitenland voor meer informatie.

  Vind je deze informatie nuttig?

  Pagina’s