Dé studentenverzekering specialist

Zorgverzekering buitenland

Of je nu naar het buitenland vertrekt voor een studie of om gewoon heerlijk te relaxen, een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de juiste verzekering hebt, weet waar je voor medische zorg terecht kunt en of je alle vaccinaties hebt. In de onderstaande artikelen vind je alle informatie die je nodig hebt voor een goed geplande reis.

Stappenplan zorgkosten buitenland

Je zult niet de eerste zijn die tijdens een vakantie in een ander land ziek wordt of een ongelukje krijgt. Het is belangrijk dat je dan de juiste stappen volgt, zodat je bij thuiskomst niet ineens voor een torenhoge rekening komt te staan. Niet alle behandelingen in elk buitenlands ziekenhuis worden namelijk standaard vergoed door je zorgverzekering. Neem bij niet-spoedeisende zorg bijvoorbeeld altijd eerst contact op met je zorgverzekeraar. Wij hebben een stappenplan opgesteld waarmee je eenvoudig kunt zien wat jij bij een ongeval of ziekte moet doen en met wie je contact moet opnemen.

Ga naar het stappenplan zorgkosten buitenland

Stage in het buitenland

Het wordt steeds belangrijker dat je als student relevante werkervaring op je cv hebt staan en een stage die je in het buitenland hebt gelopen staat natuurlijk helemaal goed. Wanneer je eenmaal een stage hebt gevonden via je onderwijsinstelling of een stagebemiddelaar kun je aan de slag met de voorbereidingen. Sluit bijvoorbeeld een goede aanvullende zorgverzekering of reisverzekering af en informeer of je in aanmerking komt voor een Erasmusbeurs. Ontvang je een stagevergoeding? Controleer dan of jouw Nederlandse zorgverzekering nog wel geldig is!

Ga naar stage in het buitenland

Studie in het buitenland

Wanneer je in het buitenland wilt gaan studeren zijn er een hoop zaken die je moet regelen. Je moet natuurlijk allereerst toegelaten worden tot een buitenlandse opleiding. Je kunt dit meestal regelen via je eigen universiteit of hogeschool, maar soms ook via een extern bemiddelingsbureau. Daarna zijn er andere praktische zaken die aan bod komen, zoals een goede reisverzekering en het regelen van genoeg financiering. Wist je dat je voor een aantal studiebeurzen en een ov-vergoeding in aanmerking kunt komen?

Lees er alles over op de pagina studie in het buitenland

Vaccineren

Als je van plan bent om een lange of verre reis te maken, dan is de kans groot dat je vaccinaties nodig hebt. Er komen op andere plekken in de wereld namelijk veel (tropische) ziektes voor waar wij als Nederlanders niet standaard voor ingeënt worden. Het is heel belangrijk om voor vertrek te controleren welke vaccinaties er aangeraden worden voor jouw reisbestemming. Je kunt je vervolgens laten vaccineren bij de GGD of een vaccinatiebureau. Hiervoor kun je een vergoeding krijgen vanuit je aanvullende zorgverzekering (wanneer je die hebt afgesloten). De basiszorgverzekering en de reisverzekering vergoeden dit niet.

Ga nu naar de pagina vaccineren voor meer informatie

Verschil zorg- en reisverzekering

Er bestaat onder reizigers nogal eens wat verwarring over de dekking van de zorg- en de reisverzekering. Dit is niet zo vreemd, want op sommige punten overlappen de verzekeringen ook. Zo kun je met een basiszorgverzekering en een aanvullende zorgverzekering goed gedekt zijn voor medische hulp in het buitenland en vaccinaties. Een reisverzekering biedt deze medische dekking ook, maar verzekert in plaats van vaccinaties juist weer reisbagage. Het is dan ook belangrijk dat je goed controleert waar jij al voor verzekerd bent, voordat je een nieuwe verzekering afsluit.

Op de pagina verschil zorg- en reisverzekering lees je meer dit onderwerp

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Wanneer je graag meer van de wereld wilt zien en daarnaast ook echt iets wil betekenen, dan is een periode van vrijwilligerswerk in het buitenland een prachtige ervaring voor jou. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om goed verzekerd op pad te gaan. Zo is het belangrijk om een aanvullende zorgverzekering of een speciale reisverzekering af te sluiten voor medische hulp. Je basispakket vergoedt namelijk slechts een deel van spoedeisende zorg. Ga je langer dan 8 maanden naar het buitenland? Je moet je dan uit laten schrijven bij de gemeente en dit kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering.

Meer informatie over vrijwilligerswerk in het buitenland

Werken naast je studie in het buitenland

Een studie in het buitenland is een enorm leuke ervaring, maar kan door alle feestjes, excursies en shoptripjes wel duur uitvallen. Sommige studenten kiezer er daarom voor om naast de studie nog een baantje te nemen. Dit is erg verstandig, maar je moet er wel rekening mee houden dat dit gevolgen kan hebben voor de geldigheid van je Nederlandse zorgverzekering. Wanneer jouw inkomen te hoog is, ziet de overheid dit als werk in het buitenland. Je hebt dan geen recht meer op een ziektekostenvergoeding vanuit Nederland.

Meer informatie zie je op de pagina werken naast je studie in het buitenland

Zorg in het buitenland

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de zorg niet overal ter wereld zo geregeld is als in Nederland. Het kan natuurlijk echter gebeuren dat je tijdens je vakantie zorg nodig hebt. Je leest hier wat de vergoedingen en regels omtrent zorg in het buitenland zijn. Daarnaast vind je op deze pagina meer informatie over geplande zorg in buitenland. Dit houdt in dat je voor een specifieke behandeling naar een ander land reist, vaak omdat de wachtlijsten er korter zijn.

Ga nu naar de pagina zorg in het buitenland voor meer informatie.

Veelgestelde vragen over de zorgverzekering en het buitenland

Welke zorgverzekering vergoed kosten gemaakt in het buitenland?

Elke basiszorgverzekering vergoedt spoedeisende medische kosten in het buitenland tot het Nederlands tarief.

Met een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering kun je ook andere zorg in het buitenland verzekeren. Dit valt aan te raden als je een land bezoekt waar de medische kosten hoger zijn dan in Nederland of goede zorg alleen in private ziekenhuizen wordt geleverd.

Aanvullende zorgverzekering of reisverzekering afsluiten?

Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden medische kosten in het buitenland. Toch kan het zin hebben ook een reisverzekering met medische kosten af te sluiten. Dit komt omdat met een dergelijke reisverzekering vaak maatwerk geleverd kan worden, bijvoorbeeld voor specifieke ongevallen als wintersport. Kijk goed naar beide pakketten, het is vanzelfsprekend zonde om dubbel verzekerd te zijn.

Ik ga naar het buitenland, hoe lang kan ik dan mijn Nederlandse zorgverzekering aanhouden?

Voor kortere periodes is een aanvullende zorgverzekering en/of reisverzekering toereikend. Ga je echter voor langer dan drie maanden over de grens wonen en werken, dan kun je alleen je Nederlandse zorgverzekering aanhouden als je in Nederland verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Is dit niet het geval, dan dien je een zorgverzekering in het desbetreffende land af te sluiten.

Waarom een particuliere zorgverzekering afsluiten in het buitenland?

Ga je alleen op vakantie, dan is een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering meestal voldoende. Ga je echter voor langere tijd wonen en/of werken over de grens dan kan een particuliere zorgverzekering verstandig zijn.

De basiszorg is in veel landen van een stuk minder goede kwaliteit dan in Nederland. In veel landen maken rijke mensen geen gebruik van overheidszorg, maar kiezen voor private zorg. Wil je in een dergelijk land hier ook gebruik van maken, dan valt het aan te bevelen een private zorgverzekering te kiezen in het desbetreffende land.

Wat is een EHIC en waarvoor heb ik deze nodig?

Een EHIC is een Europese Gezondheidskaart. Heb je buiten Nederland zorg nodig en ben je binnen Europa? Dan hoef je de zorgkosten niet voor te schieten als je de EHIC-kaart laat zien. Dit scheelt financiële rompslomp.

Vind je deze informatie nuttig?